Porumbul fiert: Cum îl alegem, beneficii și mod de preparare
Unul dintre deliciile verii, îndrăgit atât de cei mari cât și de cei mici este porumbul fiert sau copt, servit cu sare sau cu diverse condimente. Ceea ce mulți nu știu, este că pe lângă gustul bun, are și foarte multe beneficii asupra organismului, fiind considerat un adevărat medicament natural.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 07 Iulie 2020, 09:28 | Actualizat: Miercuri, 08 Iulie 2020, 11:21Consumul de porumb fiert este benefic în lupta împotriva cancerului, împotriva bolilor cardiovasculare, protejează vederea şi sistemul osos şi ajută memoria.
Porumbul crud este bogat în vitamine, precum vitamina A care ajută la imunitate şi vedere, vitamina E care ajută la buna funcţionare a inimii, este bogat în acid folic, bun penru menţinerea sănătăţii vaselor de sânge şi a inimii.
Porumbul este bogat în fibre și bun diuretic, ajutând la reglarea tranzitului intestinal. Conţine foarte mulţi nutrienţi și este recomandat chiar și în dietele de slăbire. Un consum ponderat de porumb fiert, sau copt ajută la arderea mai rapidă a grăsimilor, ceea ce duce la pierderea în greutate.
Este un excelent antioxidant şi comparativ cu alte legume, porumbul prin fierbere nu își pierde proprietăţile.
În compoziţia boabelor de porumb există criptoxantina, o substanță benefică pentru organism. Alimentele care au în compoziţie criptoxantina ajută organismul să nu dezvolte celule canceroase.
Thiamina este o altă substanţă aflată în compoziţia porumbului, cu beneficii asupra sănătăţii. Aceasta ajută la buna funcţionare a creierului şi se spune că ar îmbunătăţi gândirea. Porumbul fiert sau copt devine astfel un stimulent pentru memorie şi un aliat în lupta cu boli precum Alzhaimer.
Porumbul are un conținut ridicat de vitamina B5 care ajută la combaterea oboselii din organism.
Zeaxantina, substanța care dă culoarea galbenă a porumbului, este benefică pentru protejarea vederii. Medicii recomandă consumul de porumb fiert, în special persoanelor în vârstă predispuse la cataractă.
Pe aceeași temăCum alegem porumbul pentru fiert sau copt?
Pentru a obține un gust optim, dulceag și boabe moi și suculente, trebuie să fim atenți la alegerea porumbului.
Dacă îl achiziționăm din piețe sau hipermarketuri, în primul rând vom opta pentru stiuleți de porumb, care au foile verzi. Dacă foile sunt verzi, porumbul este cu siguranță, cules proaspăt.
Dar, pe lângă aspectul verde al foilor de porumb, trebuie să ne asigurăm că și ștuletele este crud, cu boabe micuțe și moi. Desfacem putin frunzele, la vârf și analizăm mătasea porumbului și boabele. Mătasea porumbului nu trebuie să fie uscată, iar culoarea boabelor de porumb trebuie sa fie galben-deschis.
Ultimul test constă în strivirea unei boabe de porumb cu o unghie. Dacă boaba de poprumb este suculentă, iar lichidul este alb, ca laptele, porumbul este perfect pentru fiert sau copt.
Cu cât boabele de porumb sunt mai moi si suculente, cu atât gustul porumbului va fi mai dulce, iar porumbul va fierbe mai rapid.
Cum se fierbe porumbul pentru un gust perfect?
După alegerea porumbilor pentru fiert, desfacem frunzele și așezăm știuleții de porumb într-o oală încăpătoare. Deasupra îi acoperim cu o parte din foile de porumb și turnăm apă cât să fie bine acoperiți și porumbii și foile.
Așezăm și un capac peste oală, dar avem grăjă să lăsăm loc pentru a mai ieși din vaporia formați.
Fierbem porumbii la foc mediu până când boabele sunt bine pătrunse. Le testăm cu furculița, sau curățăm câteva boabe, le lăsăm să se tempereze și le gustăm.
Pe aceeași temăFoarte importante sunt foile de porumb care se așază deasupra! Acestea au rol în a sigila porumbii în interiorul oalei și a-și păstra gustul și proprietățile. De asemeni, urgentează fierberea porumbilor ajutând la înăbușirea acestora.