Chiar ne trebuie cura de slabire ca sa fim fericite?
Orice fata viseaza sa fie superba, sa aiba un corp de vis, sa aiba succes, sa fie admirata sau invidiata de semenele ei si sa fie curtata de baieti. Se pare ca aceasta este cheia succesului pentru majoritatea dintre noi in anii adolescentei. De cele mai multe ori, silueta filiforma de pustoaica ne ajuta sa fim convinse ca reteta reusitei functioneaza. Apoi, aproape de 30 de ani, uneori mai devreme, ceva se intampla. Ne privim in oglinda si vedem bucati in plus pe noi. Cand au aparut acesti mici colacei sau “pernutele” si soldurile un pic cam prea conturate? Daca am putea sa le taiem pe loc, nimic nu ne-ar opri. Insa nu, pentru multe dintre noi, ele devin punctul declansator al drumului lung, sinuos si imbibat de frustrari ce are un nume cu puternice rezonante in mintea oricarei femei: dieta.
Publicat: Marti, 03 Mai 2011, 00:00 | Actualizat: Duminica, 04 Aprilie 2021, 23:40Asa incepe procesulprin care ajungem sa ne judecam, analizam, blamam si sa nu ne iubim suficient, pentru ca ajungem sa credem in mitul dietei. Daca tii dieta inseamna ca accepti in sinea ta ca esti vinovata. Nu stii de ce, dar iti e clar ca undeva tu esti de vina ca nu arati asa cum ai vrea sau asa cum erai candva.
Dietele au in spate o frica nerostita ca am fi acesti teroristi ai mancarurilor, iar singura forma de a ne abtine este sa trecem la restrictii, sa ne infometam, sa ne interzicem, sa ne pedepsim. Doar credem ca meritam. Promisiunea unei diete nu sta doar in faptul ca vei avea un alt corp la capatul ei, ci ca vei avea automat si o alta viata, evident mai buna, vei fi mai implinita si fericita caci vei fi cu 5-8 kilograme mai supla.
Asa invatam sa ne tratam corpul cu lipsa de respect si de iubire, caci il consideram vinovat de faptul ca cere de mancare ca sa supravietuiasca. Adevarul este ca a reusi sa ai un corp armonios sta in capacitatea de a fi blanda cu tine insati si sa te accepti asa cum esti. Sa nu fortezi. Sa nu iti fie rusine cu tine. Sa te intelegi, sa te iubesti. Una peste alta, sa gasesti suficiente calitati in persoana ta incat sa iti placa de tine. Abia din acel punct incolo, iti poti remodela corpul pana cand ajungi la silueta care iti este menita genetic.
Degeaba ajungi sa iti fii cel mai aprig dusman si critic si sa iti propui tinte dure de slabit si automat sa te privezi de alimentatie pana ajungi sa te imbolnavesti, tot nu vei reusi sa capeti acea stare de bine dupa care tanjesti si care crezi ca iti va fi accesibila daca ai sapte kilograme in minus.
Nu, problema starii de fericire si implinire personala nu sta in greutatea pe care o ai. Corpul iti cere mancare pentru ca e dreptul lui de a-si obtine combustibil ca sa functioneze, tot pentru binele tau. Insa una e sa mananci cand recunosti ca iti este foame si alta e sa mananci chiar daca nu iti este foame. Rolul tau este sa vezi concret in care situatie te afli ori de cate ori decizi sa mananci.
Daca reusesti sa iti dai seama ca mananci fara sa iti fie foame, nu fi aspra cu tine. Corpul tau reactioneaza la o nevoie emotionala pe care o ai si pe care poate o porti cu tine din copilarie. Imagineaza-ti cum ar fi fost daca ori de cate ori ai simtit furie, tristete sau deznadejde ai fi primit alinarea dupa care jinduiai? Orice emotie negativa are nevoie sa fie tratata si linistita cu blandete, cu intelegere si iubire, asa functioneaza ea. Cand acest lucru nu se intampla, cauti alinare in altceva. Poate fi mancare. Si asa descoperi ca mananci mai mult decat ai nevoie, ca unele alimente iti plac excesiv de mult si le consumi in cantitati prea mari. Dar asta din nou inseamna sa te pedepsesti, pentru ca dupa ce abuzezi de ele iti este rau si nu te gandesti decat la cat de rau te simti pentru ca esti prea plin.
Multi dintre noi nici nu suntem obisnuiti sa identificam ceea ce simtim la un moment dat, ca sa asociem cat mancam cu emotiile pe care le avem. Urmareste-ti trairile, identifica-le si fii blanda cu tine, cu ele, pana le analizezi, le confrunti, le accepti ca parte din tine.
Nu ti s-a intamplat sa scapi de kilogramele in plus si tot sa persiste o stare de neimplinire? Credem ca ne simtim prost din cauza greutatii. Si, fiindca suntem greoaie fizic, pesemne ca intr-adevar ne simtim prost. Si ajungem sa ne cream obsesia pe care o purtam 5, 10, 20 de ani de viata dupa noi, ca trebuie sa slabim ca sa fim din nou fericite.
Asa ajunge cuvantul dieta in topul obiectivelor noastre de viata si ne influenteaza decisiv starile fiecarei zile, caci daca te abati de la dieta, starea proasta se accentueaza, cand tii dieta, dar nu te subtiezi cum iti doresti, din nou te simti ultimul om.
Dar ceea ce e esential sa intelegem cand ne luptam cu kilogramele, deci ne cautam asa zisa stare de bine de dupa dieta, este ca intotdeauna cand mancam fara sa ne fie foame, in realitate folosim mancarea ca pe un drog care acopera o paleta larga de emotii: singuratatea, plictiseala, furia, frustrarea, respingerea, umilinta.
Mancarea este doar un intermediar care te face sa te gandesti la aceasta problema, a greutatii tale, cand in spate, de fapt, se afla adevaratul motiv. In loc de mancare poate fi alcoolul, sexul, fumatul, muncitul excesiv.
Cauta in tine ce simti ori de cate ori mananci fara sa iti fie foame. Este mesajul corpului tau ca suferi dintr-un motiv si ca nu vrei sa te confrunti cu suferinta ta reala, acoperind-o cu mancare pana nu o mai auzi si nu mai trebuie s-o rezolvi.
Accepta-te si iubeste-te asa cum esti, cu ranile si limitele tale.
Daca te setezi ca tu nu esti la dieta, ci mananci doar ce stii ca este sanatos pentru tine, atat cat ai nevoie, vei reusi sa te eliberezi de inchisoarea in care singura ti-ai bagat mintea.
Numai bunatatea si blandetea au sens pentru corpul tau. Tu nu esti o problema ce trebuie rezolvata. Tu nu esti o greseala.
Daca vrei sa arati bine si crezi ca te vei respecta doar atunci cand vei arata asa, iar pana atunci nu te vei respecta, stii ceva? Nu vei ajunge niciodata sa te respecti si iubesti suficient de mult incat sa iti ajuti corpul sa ajunga el, natural, la cum ii e menit sa arate.
Tu insemni cu mult mai mult decat greutatea ta. Uita-te in oglinda si fa-ti cel putin 5 complimente. Fii primul tau fan. Incepe acum. Meriti.
Citeste si Sfatul Parintilor
FOTO: hepta