Antena

Cum arată și cum se simte hipotermia? Medicii de la camera de gardă explică semnele. Iată când trebuie să intervii

Vremea rece aduce pericole mari dacă nu știm cum să ne protejăm de temperaturile scăzute. Iată cum identifici primele semne ale hipotermiei și când trebuie să apelezi la ajutor specializat.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 23 Ianuarie 2024, 14:29 | Actualizat: Marti, 23 Ianuarie 2024, 14:29
Galerie de imagini
Medicii de la camera de gardă explică semnele hipotermiei.
shutterstock.com

Deși poate fi cel mai frecvent asociată cu temperaturile scăzute, experții notează că hipotermia poate apărea și la temperaturi de peste 40 de grade Fahrenheit, adică 4.4 grade Celsius, dacă o persoană se răcește din cauza ploii, de exemplu, a transpirației excesive sau a faptului că este scufundată în apă rece, potrivit CNN.

Simptomele pot varia de la ușoare la severe, așa că este important să știți cum arată și cum se simte hipotermia pentru a evita complicațiile grave.

Pe aceeași temă

Ce efect are hipotermia asupra corpului tău

Hipotermia apare atunci când corpul pierde căldură mai repede decât o poate produce, folosind toată energia pe care corpul a stocat-o pentru a se menține cald.

O temperatură normală a corpului se situează, de obicei, în jurul valorii de 37.0 grade Celsius, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA. Simptomele încep atunci când temperatura centrală a corpului scade sub 35.0 de grade.

Această dereglare îngreunează funcționarea corectă a sistemului nervos, a inimii și a altor organe, spune Dr. Evelyn Huang, medic de medicină de urgență la Northwestern Memorial Hospital din Chicago.

"În cazul hipotermiei ușoare, se obțin simptome cu care oamenii sunt mai familiarizați", a spus ea. "Aceasta include tremuratul, senzația de oboseală sau de puțină confuzie".

Odată ce temperatura corpului unei persoane scade la aproximativ 31 până la 27 de grade, a început hipotermia moderată.

"Atunci se observă simptome precum somnolența excesivă", a spus Huang. "Ritmul cardiac poate începe să scadă și este posibil chiar să nu mai tremurați".

Pe aceeași temă

Hipotermia se instalează atunci când temperatura corpului scade sub 35˚C

Recomandari A1

Simptomele includ pielea albăstruie, pupilele dilatate, pulsul și respirația încetinite, tensiunea arterială scăzută și pierderea cunoștinței.

În cazurile severe, inima unei persoane poate înceta să mai bată și poate necesita resuscitare cardio-respiratorie. În acest moment, spune Huang, ar trebui să fie dusă la un spital cât mai curând posibil.

Pe aceeași temă

Când să mergeți la spital și cum să acționezi rapid acasă de la primele simptome

Hipotermia ușoară nu necesită, de obicei, o vizită la spital și poate fi inversată prin odihnă într-un loc cald, îndepărtarea hainelor ude și acoperirea cu o pătură caldă, spune Huang.

"Dacă ești afară și îți spui: "Hei, este foarte frig și tremur puțin", apoi intri în casă și te simți complet normal, nu trebuie să mergi la spital", a spus ea.

Cu toate acestea, dacă aveți confuzie sau probleme de mers sau simțiți că nu sunteți în apele dumneavoastră, ar trebui să mergeți la spital sau să sunați la ambulanță, la 112.

Dacă nu puteți ajunge imediat la un spital, găsiți o cameră caldă sau un adăpost și scoateți orice îmbrăcăminte udă, spune CDC. Încălziți mai întâi centrul corpului - pieptul, gâtul și capul - cu contact piele pe piele, dacă este posibil, sub straturi lejere și uscate. Băuturile calde pot ajuta, de asemenea, la creșterea temperaturii corpului.
Tratamentul în spital

La spital, tratamentul pentru hipotermie poate varia în funcție de temperatura centrală a persoanei. Îmbrăcarea acestora în haine uscate este, de obicei, primul pas.

Personalul spitalului folosește pături de încălzire - perne mari umplute cu aer cald care se extinde peste persoană - precum și lichide calde administrate intravenos.

În cazurile severe se pot face proceduri mai invazive, spune MacNeill.

"Cel mai bun lucru care se poate face este să le punem pe oxigenare cu membrană extracorporală, care constă în a le ocoli circulația și a face să circule sângele printr-un aparat de încălzire pentru a le încălzi temperatura centrală", a spus ea.

Pe aceeași temă

Consecințe pe termen lung

Cea mai gravă consecință a hipotermiei este moartea, spun MacNeill și Huang, de obicei din cauza insuficienței cardiace.

"Cu siguranță poți muri din cauza hipotermiei, deoarece nu te putem reîncălzi", a spus MacNeill. "Ritmul cardiac devine foarte lent sau inima ta se oprește pentru că este pur și simplu prea rece pentru a funcționa".

Din acest motiv, persoanele cu o afecțiune cardiacă diagnosticată ar trebui să rămână în casă atunci când este foarte frig, adaugă Huang.

"Dacă cineva are o inimă care nu este la fel ca o inimă sănătoasă, este mai susceptibil la [leziuni], fie că este vorba de căldură extremă sau de frig extrem", a spus ea. "Ei nu au la fel de multe rezerve pentru a face față la extreme".

Hipotermia severă poate afecta, de asemenea, ficatul și rinichii, potrivit lui MacNeill.

"Rinichii sunt destul de greu afectați de hipotermie. Și asta pentru că vasele de sânge se contractă în jos pentru a încerca să mențină tot fluxul sanguin central", a spus MacNeill. "Când fluxul sanguin se restrânge la rinichi, acest lucru poate fi greu pentru ei".

Pe aceeași temă

Persoanele cu risc crescut la hipotermie

Sugarii și adulții mai în vârstă prezintă un risc crescut de hipotermie, spun experții, deoarece le este mai greu să își mențină temperatura centrală a corpului și au tendința de a produce mai puțină căldură corporală.

Adulții în vârstă cu demență sau cu boala Alzheimer sunt deosebit de susceptibili la hipotermie moderată până la severă, deoarece este posibil să nu fie capabili să evalueze dacă se simt rău sau dacă au nevoie de asistență medicală.

Aproximativ 1 din 4 persoane care suferă de demență trăiesc singure, potrivit CDC. Dacă aveți prieteni sau vecini cu vârsta peste 65 de ani, verificați-i frecvent când este frig pentru a vă asigura că locuințele lor sunt încălzite corespunzător - între 68 și 70 de grade.

În mod similar, este dificil de diagnosticat copiii mici cu hipotermie, spune MacNeill, deoarece este posibil ca aceștia să nu fie capabili să vorbească pentru ei înșiși.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
hipotermie vreme mdici simptome
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele ore sunt critice
Citește și
O tânără de 34 de ani a revenit la viață după ce inima i s-a oprit timp de șase ore: ”E un...
O călugăriță a fost găsită de salvamontiști, în pragul hipotermiei, în Munții Bucegi. Unde...
Dani Oțil, la un pas de hipotermie, după ce a înotat într-un lac cu apa rece ca gheața. Răzvan...
Petrecuse până în zori în club și în drum spre casă a murit! A făcut lucrul pe care mulți tineri...
Video recomandate
Video
Citește și
Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai în fiecare zi: beneficii și contraindicații Catine.ro
Jessica May s-a pregătit intens pentru a interpreta rolul de protagonistă în Maria și Mustafa. Despre ce este vorba Happy Channel
Cea mai puternică furtună solară din ultimele decenii. Aurora boreală, vizibilă în România Libertatea.ro
Fotografia care a înduioșat internetul. "Te așteptam și mereu veneai, și mă grăbeam să cobor".... Ziare.com
Cea mai cunoscută amantă din România, ce a stat 16 ani cu un milionar însurat, are o nouă pasiune: „Fac... AntenaSport
ADEVĂRATUL motiv pentru care Iulia Vântur s-a mutat în India. Dezvăluirea făcută abia acum de actriță: „A... Elle
Restaurantul care taxează clienții care nu mănâncă tot din farfurie. Ce sumă trebuie să achite și de ce se ia... Spynews.ro
Carmen Harra a făcut totul public despre Florin Piersic: „Nu este încă timpul!” BZI
Carmen Harra vorbește despre noul Mesia: „În 2033 vom intra în așa zisă lume a iluminării, va fi portal... BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni HelloTaste.ro
Scandal nou, între Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf! Avocatul antrenorului: "Organele de poliție sesizate... Antena3.ro
Microsoft a lansat un program AI de spionaj. Va fi folosit de serviciile secrete useit
Horoscopul zilei de 12 mai 2024. Berbecii au conflicte în relația de cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Două stațiuni turistice, vizitate și de români, spun NU consumului de alcool pe plajă Wall-Street
Andreea Marin, gânduri emoționante despre mama sa, în ziua în care ar fi împlinit 75 de ani Kudika
Trei zodii care vor avea parte de succes la locul de muncă. Vor fi în centrul atenției până la finalul lunii mai Playtech
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă Redactia.ro
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta telefoanele... Observator
5 suplimente care afectează rinichii MediCOOL
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică HelloTaste
FOTO. Celebrul milionar din fotbal e primul bărbat din viața ei! Cum arată tânăra ProSport
Zodiile cu NOROC uriaș în vara anului 2024. Nimic nu va fi imposibil! Gandul
Soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de protecție împotriva fostului fotbalist, la 2 luni de când cei doi au... CanCan
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise DeParinti
50 Cent și-a dat în judecată fosta iubită pentru defăimare, după ce aceasta l-a acuzat public de abuz și... ZUTV
Parola 12345 a fost interzisă în această țară. De ce nu va mai putea fi folosită pe dispozitive UseIT
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă Hello Taste
Ultimele știri
Te cunosc de undeva! 11 mai 2024. Bella și Barbara au câștigat gala cu numărul 13, în rolul lui Michael Jackson
Te cunosc de undeva! 11 mai 2024. Ilona și Florin s-au transformat în Miley Cyrus cu piesa Flowers de la premiile Grammy
Te cunosc de undeva! 11 mai 2024. Zarug și Eliza, transformarea inedită în Ya Mustafa. Cum au cântat în indiană
Te cunosc de undeva! 11 mai 2024. Emi și Cuza, moment electric cu piesa Dragostea din tei, în rolurile trupei Feurschwanz
Te cunosc de undeva! 11 mai 2024. Bella Santiago și Barbara Isasi, moment greu de egalat în rolul lui Michael Jackson
Te cunosc de undeva! 11 mai 2024. Alexia și Dima s-au transformat în Britney Spears și au dansat în latex roșu. Cum a ieșit
Te cunosc de undeva! 11 mai 2024. Paula și Romică, momentul plin de detalii, cu piesa „That's amore” de la Dean Martin și Lewis
Te cunosc de undeva! 11 mai 2024. Andreea Bălan și Alina Pușcaș, ținute de senzație în această gală de vis. Cum au arătat acestea
Mireasa, sezon 7. Cum au apărut Antonio și Maria în online, după ce s-a spus pe grupuri că s-ar fi despărțit
Mihai Leu, transferat de urgență la un spital din Capitală: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”. În ce stare e campionul
Mai multe