Antena

Uleiul de cocos: principalele beneficii și riscuri pentru sănătate

Uleiul de cocos este des utilizat, având numeroase întrebuințări, în special când vine vorba de nutriție și menținerea siluetei. Iată care sunt beneficiile și riscurile consumului de ulei de cocos.

Publicat: Miercuri, 07 August 2019, 15:51 | Actualizat: Miercuri, 07 August 2019, 15:59
Uleiul de cocos este des utilizat, având numeroase întrebuințări, în special când vine vorba de nutriție și menținerea siluetei. Iată care sunt beneficiile și riscurile consumului de ulei de cocos.

Uleiul de cocos este des utilizat, având numeroase întrebuințări, în special când vine vorba de nutriție și menținerea siluetei. Iată care sunt beneficiile și riscurile consumului de ulei de cocos.

Majoritatea medicilor nutriționiști vorbesc despre beneficiile uleiului de cocos. Cu toate acestea, trebuie să învățăm și care sunt riscurile folosirii uleiului de cocos. Uleiul de cocos conține în procent de peste 90% grăsimi saturate. Din această cauză, acesta a devenit destul de controversat în comunitatea medicală.

Acest tip de ulei este unicul din regnul vegetal care are o concentrație ridicată de acizi grași cu lanț mediu. Acești compuși activi au o acțiune specifică în organism, care poate provoca o serie de reacții pozitive. Principalele proprietăți ale uleiului de cocos sunt cele antimicrobiene, antibacteriene și antifungice. Iată care sunt avantajele și dezavantajele utilizării uleiului de cocos.

Uleiul de cocos – Generalități

Uleiul de cocos este solid la temperatura camerei, ca untul. Din punct de vedere nutritiv, uleiul de cocos este compus in cea mai mare parte din nutrientii existenti in nuca de cocos. Acest tip de ulei are o cantitate mica de vitamine si minerale.

Colina este unul din nutrientii care se gasesc in cel mai mare procent. Din compozitia uleiului de cocos mai fac parte vitamina E, vitamina K, fierul, fitosteroli, acizi grasi Omega-6, grasimi saturate, mononesaturate si polinesaturate.

Uleiul de cocos – Beneficii

Calități antifungice

Datorită acizilor grași cu lanț mediu existenți în compoziția sa, uleiul de cocos are proprietăți antifungice puternice. În urma cercetărilor s-a demonstrat că acest tip de ulei poate distruge peste 50 de ciuperci de candida.

Accelerarea arderii grăsimilor

Cercetătorii au constatat că uleiul de nucă de cocos poate avea un rol important în pierderea în greutate. Ca urmare a modului în care sunt absorbite grăsimile cu lanț mediu acestea sunt mai ușor de ars decât alte tipuri de grăsimi. Astfel se intensifică procesul arderii grăsimilor în ficat și va rezulta o cantitate mai mare de energie. Acest lucru poate contribui la pierderea în greutate.

Protecție cardiovasculară

Vitaminele conținute de uleiul de cocos sunt importante pentru sănătatea cardiovasculară. Specialiștii confirmă că uleiul de cocos reduce nivelul colesterolului total, a colesterolului rău, trigliceridelor și lipoproteinelor - toți aceștia fiind considerați factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Rol antiîmbătrânire

Uleiul de nucă de cocos ajută la încetinirea efectelor îmbătrânirii întrucât este bogat în antioxidanți.

Detoxifiere

Rezultatul efectului antifungic ar putea fi distrugerea unor specii de fungi din organism. În acest caz, o serie de toxine se pot acumula în sânge rezultând inflamații, iritații, erupții cutanate, dureri de cap, indigestie.

Acestea sunt simptome comune ale unei reacții de detoxifiere a organismului numit și răspuns Herxheimer. Medicii sugerează că în cazul în care apar aceste manifestări să se scadă doza inițială de ulei de cocos, iar apoi acesta să fie reintrodus treptat.

Consolidarea rezistenței osoase

Ca urmare a compoziției sale, uleiul de cocos ajută la o mai bună absorbție a calciului, vitaminei D dar și a altor minerale esențiale pentru organism.

Menținerea sănătății glandei tiroide

Uleiul de cocos poate susține sănătatea glandei tiroide datorită combinației unice de proprietăți nutritive și prin faptul că acesta ajunge direct la ficat fără a fi nevoie de implicarea hormonilor sau enzimelor în procesul digestiei.

Reduce grăsimea abdominală

În urma unor studii s-a confirmat că la femeile care au consumat zilnic 2 linguri de ulei de cocos grăsimea abdominală a scăzut după 12 săptămâni.

Uleiul de cocos – Riscuri

Disconfort gastro-intestinal

Conform medicului Bruce Fife, uleiul de cocos poate fi consumat în cazul persoanelor cu probleme intestinale, datorită proprietăților antibacteriene și antimicrobieni. Totuși, distrugerea tuturor bacteriilor din stomac este contraindicată, putând duce la diarie și simptome ale bolii colonului iritabil.

Crește colesterolul

Deși este indicat de cele mai multe ori în curele de slăbire, conform experților în sănătate, efectul uleiului de cocos este exact invers. Este repsonsabil de creșterea colesterolului total și duce la îngrășare, conform numeroaselor studii făcute de cercetătorii americani.

Reacții alergice

Uleiul de cocos poate provoca și reacții alergice, deși extrem de rar. Totuși, persoanele care sunt alergice la alune pot dezvolta alergii și din cauza cocosului. Aceste reacții adverse pot varia în severitate de la sensibilitate la nivelul pielii, la erupții cutanate, însă dacă întreg organismul este alergic la uleiul de cocos, atunci acest lucru ne poate amenința viața.
Însă, s-au detectat destul de puține cazuri în ceea ce privește astfel de efecte ale uleiului de cocos. Persoanele care suferă de alergie la uleiul de cocos sunt, de regulă, alergice la fruct.

Citește și:

Lucruri pe care le poți face cu uleiul de cocos! Trebuie neapărat să afli ce secrete ascunde acesta!

Sursă foto: pexels.com

Whatsapp LinkedIn
ulei de cocos ulei de cocos beneficii ulei de cocos pentru par ulei de cocos pentru piele ulei de cocos pentru bronz ulei de cocos pentru ten
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Alegeri prezidenţiale 2024 live text. Peste 540.000 de români au votat la secţiile din ţară. Rezultatele exit-poll, ora 21:00 pe observatornews.ro
Videoclipul zilei
Citește și
(P) Te confrunți cu afecțiuni ale pielii? Încearcă soluția naturală - uleiul de cocos!
Neatza cu Răzvan și Dani. Beneficiile uleiului de cocos
Un amestec pe care poți să-l faci în casă, cea mai bună vopsea naturală pentru păr!
„Este otravă curată”! Declarațiile unui profesor de la HARVARD despre ULEIUL DE COCOS!
Video recomandate
Video
Citește și
Cum poți să te pregătești pentru epilarea braziliană. Sfaturi pentru o piele fină și catifelată Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Cât de periculos este mucegaiul din casă în funcție de culoarea lui. Explicațiile unui microbiolog Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen Observator
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele MediCOOL
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre... ZUTV
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi UseIT
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Hello Taste