Conform unui profesor de la Harvard, uleiul de cocos este "unul dintre cele mai grave alimente pe care le puteți mânca" și este "otravă pură".
Într-un discurs la prestigioasa universitate americană intitulat „Uleiul de cocs și alte erori nutriționale”, dr. Karin Michels a tras un semnal de alarmă cu privire la consumului acestuia.
Dr. Michels a mai spus că nu este necesar consumul așa-numitelor super-alimente, deoarece avem deja suficiente nutritive din produsele alimentare de zi cu zi, cum ar fi morcovii, cireșele și caisele. "Suntem bine și suficient de aprovizionați", a adăugat aceasta.
Uleiul de nucă de cocos a fost promovat în ultimii ani de către susținătorii de alimente pentru sănătate care pretind că este mai sănătos decât alte forme de grăsime. Unii oameni chiar adaugă o lingură de ulei de cocos în cafeaua lor zilnică din cauza pretinselor beneficii pentru sănătate. De asemenea, a înlocuit multe uleiuri utilizate în gătit, iar unele persoane îl adaugă în hrana animalelor de companie.
Cu toate acestea, Dr. Michels nu este singura care atrage atenția asupra efectelor negative ale uleiului de cocos. Chiar dacă nu atât de vehement, și alte instituții și organizații s-au implicat în demersuri similare.
Fundația British Heart(BHF) a declarat că nu există studii de o calitate superioară care să ateste beneficiile uleiului de cocos în comparație cu celelalte grăsimi saturate. BHF susține că alegerea indicată este de a consuma grăsimi nesaturate, precum uleiuri vegetale și de floarea soarelui.
De asemenea aceștia susțin că uleiul de cocos conține aproximativ 86% grăsimi saturate, cu aproape o treime mai mult comparativ cu untul, care are 52% grăsimi saturate.
Consumul excesiv de grăsimi saturate duce la creșterea colesterolului, principala cauză a blocajelor arteriale și a bolilor de inimă.