Stațiunea din România unde se găsesc băi termale daco-romane intacte. Cum poți să vizitezi locul care datează din Antichitate
România este plină de atracții turistice fascinante ce țin istoria vie. Chiar în mijlocului orașului Hunedora, se află un loc mai puțin cunoscut, care s-a păstrat intact de peste 2000 de ani.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 22 Iulie 2022, 14:27 | Actualizat: Vineri, 22 Iulie 2022, 16:28Județul Hunedoara găzduiește unele cele mai multe obiective turistice. De la castele, cetăți istorice și situri arheologice ultra cunoscute, până la parcuri, grădini și rezervații naturale, aici turiștii pot călca pe urmele stămoșilor noștri.
Deși printre cele mai cunoscute atracții din zonă sunt Castelul Corvinilor, Cetatea Devei sau Sarmizegetusa, în Hunedoara mai există un obiectiv turistic ce datează de pe vreme Imperiului roman.
Unde se află băile termale daco-romane care datează din Antichitate
Geoagiu-Băi este o stațiune balneoclimaterică, aflată la 5-6 kilometri de orașul Geoagiu. Locul este cunosct de mult timp pentru centrul de tratament cu apă termală, asemănător cu cel de la Băile Herculane.
Însă, de curând, un alt obiectiv turistic a intrat în atenția celor pasionați de istorie. Băile termale daco-romane de la Geoagiu-Băi, cunoscute și sub numele de Thermae „Germisara” au o vechime de aproape 2000 de ani, potrivit discoverhunedoara.com.
Obiectivul turistic este cu atât mai fascinant cu cât, s-a păstrat aproape în aceeași formă ca în Antichitate. Băile termale sunt situate pe un deal într-o cavitate naturală, ce în trecut, era plină cu apă termală. Romanii au săpat aici o rețea de canale de dirijare a apei, care se pot vedea și astăzi.
Pe aceeași temăBăile au funcționat în două faze (Germisara și ulterior Termele Dodonei). În anul 1935, la săparea primelor bazine moderne, au fost dezgropate statuile reprezentându-i pe Esculap (Aesculap) și Egeea (Hygeea), care stau mărturie vieții intense din acele timpuri, potrivit site-ului discoverhunedoara.com.
De asemenea, printre multele artefacte (șapte plăcuțe votive din aur) și obiecte de uz cotidian din acea epocă, s-au mai găsit și dovezi care atestau prezența unui templu dedicat Nymphaelor, precum și depuneri de altare, statui, monede și obiecte din metal prețios.
Cum poți ajunge să vizitezi băile termale daco-romane de la Geoagiu-Băi
Antica „Germisara” este cunoscută, mai ales, datorită apelor termale utilizate, probabil, încă din epoca dacică. Din întregul complex termal antic, astăzi mai pot fi văzute bazinele cu banchete pe toate laturile, rețeaua de canale săpate în stâncă prin care se dirija apa, precum și urme ale lăcașelor de cult închinate divinităților care patronau aceste ape curative.
Situl se poate vizita la orice oră din zi, fiind deschis publicului în permanență. Cu acces din fața intrării în ștrandul mare, străbătând o alee asfaltată de circa 120 m, pe partea stângă, turiștii întâlnesc poarta de intrare în sit.
Bazinele săpate direct în stâncă, pe firul vechiului izvor termal, se pot vizita și pe deasupra și pe interior, printr-un tunel de acces construit la baza colinei calcaroase.