- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit Adevărul, Lacul Amara din județul Ialomiţa s-a format în stațiunea cu același nume, pe un vechi curs al râului Ialomiţa, numit Crivaia. Caracteristicile sale unice i-au conferit localităţii-gazdă rangul de staţiune balneară de interes naţional. Suprafaţa lacului s-a mărit de patru ori din 1938, iar depresiunea în care este situat s-a umplut treptat cu apa provenită din precipitaţii şi din aportul subteran.
Deși e îconjurată de verdeață, adevărata comoară a stațiunii Amara de lângă Slobozia se află pe fundul lacului cu același nume: 130 de hectare de nămol sapropelic, care conţine substanţe chimice bune pentru organism.
Cum a fost descoperit nămolul vindecător din Lacul Amara
Deşi este emblema Bărăganului în întreaga ţară, descoperirea nămolului de Amara i se datorează unui moldovean. Este vorba despre chimistul şi fizicianul Petru Poni, care în perioada 1877 – 1889 a realizat mai multe studii privind apele minerale din ţara noastră.
Acesta a concluzionat că nămolul sapropelic din lacul Amara reprezintă o adevărată sursă de sănătate și poate fi utilizat în nenumărate terapii antireumatice.
Potrivit Adevărul, în staţiunea Amara sunt folosite următoarele tipuri de proceduri balneare: băi calde cu nămol, împachetări cu nămol, aplicaţii de cataplasme cu nămol rece, cure interne cu ape minerale, electroterapie şi hidroterapie, aplicaţii de cataplasme cu nămol rece, toate ideale pentru tratarea afecţiunilor reumatice şi nu numai.
Având atât de multe proprietăți benefice, nămolul de la Amara este solicitat și de alte centre balneare din țară. Cele mai multe vin din partea bazelor balneare din staţiunea Băile Felix, judeţul Bihor.
Dincolo de efectele sale curative, nămolul e şi sursă de venit pentru localnici. El este vândut la metru cub de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire al Apelor Ialomiţa, instituţia care administrează lacul.
Lacul Amara din Ialomița, confundat cu lacul Amara din Buzău, secat în 2022
Informația că Lacul Amara a secat s-a viralizat lrecent, însă este vorba despre Lacul Amara din județul Buzău, nu de cel din județul Ialomița. Făcând confuzie între cele două, unii turiști chiar și-au anulat rezervările.
Administratorii hotelurilor din stațiunea Amara, județul Ialomița, au subliniat că este o confuzie și i-au asigurat pe turiști că nu e nevoie să-și anuleze rezervările.
„Situația creată din cauza confuziei de nume aduce prejudicii turismului din stațiunea Amara, județul Ialomița. Turismul balnear din jurul Lacului Amara-Ialomița este afectat de secarea lacului cu același nume din județul Buzău. Având în vedere știrile conform cărora Lacul Amara din județul Buzău a secat, operatorii turistici din Amara-Ialomița trag un semnal de alarmă vizavi de această confuzie. Printr-o adresă transmisă Consiliului Județean Ialomița, aceștia semnalează faptul că tot mai mulți turiști își anulează rezervările, crezând că este vorba despre Lacul Amara din județul Ialomița!”, se arată în comunicatul de presă al Consiliului Județean Ialomița, citat de Libertatea.
Creatura bizară descoperită în sălbăticie a fost identificată. Nimeni nu știa dacă e vițel, urs sau lup, dar misterul s-... De ce nu e bine să se întâlnească și privească două mirese în ziua nunții lor. Care e pericolul, conform bătrânilor...