Antena

Medicool sezonul 6, 25 mai 2024. Care sunt beneficiile cardiovasculare ale dușului rece. Ce spun medicii

În episodul 14 din sezonul 6 de Medicool, Dr. Mihail Pautov a vorbit cu medicul Ștefan Busnatu, medica cardiolog, despre efectele dușului rece asupra inimii.

Publicat: Sambata, 25 Mai 2024, 11:37 | Actualizat: Sambata, 25 Mai 2024, 12:12
Galerie de imagini
În episodul 14 din sezonul 6 de Medicool, Dr. Mihail Pautov a vorbit cu medicul Ștefan Busnatu, medica cardiolog, despre efectele dușului rece asupra inimii.
A1

Dr Mihail Pautov a dat exemplul unui pacient care a intrat într-un duș rece, iar după ce a ieșit din duș acesta se simțea plin de energie.

Cei doi medici au vorbit despre beneficiile cardiovasculare ale unui duș rece. Beneficiile unui astfel de duș sunt unele majore, potrivit medicului cardiolog Ștefan Busnatu.

Benficiile și contraindicațiile unui duș rece

“Suntem în situația în care oferim un șoc organismului, dar e un șoc benefic. În condițiile în care expunem organismul la o stare exagerată și în condițiile în care îl ducem la o temperatură de 4-5 grade pe perioade scurte, practic ajungem să descărcăm niște hormoni în corpul nostru și hormonii ăștia au rolul de a stimula și inima și de a o face să bată. Activitatea asta o antrenează pentru că se întâmplă tranzitoriu și dup-aia asciile intră în activitatea normală. Pe lângă hormonii care stimulează inima, mai avem și hormoni, cum sunt, de altfel, endorfinele pe de-o parte care se eliberează în condiții șocogene pe durate scurte și endorfinele acționează ca analgesic pentru a face față la apa rece, dar pe de altă parte cred că cu toții am auzit să endorfinele ne dau și o stare de bine și ne ajută să avem și un mental pozitiv”, a povestit Dr Stefan Busnatu.

Pe aceeași temă

Cu toate acestea, înainte de această expunere la frig, trebuie să ne gândim ce se întâmplă cu inima și cu vasele noastre de sânge în timpul acestei expuneri. Circulația de la suprafață se închide, vasele se strâng la frig, iar volumul de sânge din acele vase de sânge este redistribuit către organelle interne și atunci se obține o supraîncărcare pe inimă.

Acest lucru duce la creșterea tensiunii arteriale, dar conduc și la o creștere a bătăilor inimii pentru a asigura circulația acelui volum mare de sânge.

Dacă faci duș rece timp de 20 minute dimineața, este echivalentul unei sesiuni de 20 minute de jogging prin prisma hormonilor care se secretă în organism, potrivit medicilor.

Pe aceeași temă

Fcatorii de risc care ne dau de gândit sunt anumite simptome care pot apărea în timpului dușului rece. Atunci ar trebui avizul unui medic cardiolog, după ce se fac anumite analize.

Dacă pacientul simte înțepături în zona inimii în timpul dușului rece, atunci trebuie mers la medicul cardiolog. Dacă o persoană e hipertensivă dar nu e încă diagnosticată, și atunci dușul rece crește și mai mult circulația nivelul organelor interne, atunci s-ar putea să apară senzația de amețeală sau de tulburări de vedere.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

O persoană încălzită nu trebuie să intre în dușul rece imediat, ci trebuie să aștepte o perioadă post efort pentru că diferența de temperature ar putea să îi dăuneze.

Whatsapp LinkedIn
medicool medicool dopamina dus rece
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera producției Classified e în AntenaPLAY. Spionaj, secrete și acțiune la cote maxime în noul serial. Vezi acum!
Stirile zilei Sub ameninţarea celei mai puternice furtuni din ultimii 20 de ani, oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: "Frică ne este. Ce o vrea Dumnezeu"
Citește și
Medicool sezonul 7, 28 septembrie 2024. Legătura dintre somn și diabet: Ce dezastru metabolic poate crea...
Medicool sezonul 7, 28 septembrie 2024. De ce nu este indicat să consumi alcool înainte de a merge la somn
Medicool sezonul 7, 28 septembrie 2024. Din ce motive apare sforăitul și cum poate fi ținut sub control
Medicool sezonul 7, 28 septembrie 2024. Gestionarea stresului pentru un somn mai odihnitor
Video recomandate
Video
Citește și