Pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou. Care sunt condițiile de participare și ce sunt obligați pelerinii să facă
Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov pe 27 octombrie 2020, ocrotitorul Bucureștiului. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou s-a născut la începutul secolului al XIII-lea, în satul Basarabov, așezat pe apa Lomului.
Publicat: Vineri, 23 Octombrie 2020, 11:16 | Actualizat: Vineri, 23 Octombrie 2020, 12:16- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În calendarul ortodox, pe 27 octombrie este sărbătoare de cruce roșie. După ce va fi prăznuit sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului.
Vom avea un weekend special în Capitală deși cifrele înregistrate ieri, spun unii, nu ar fi trebuit să permită organizarea acestui pelerinaj de Sfântul Dimitrie cel Nou, iată că el se va ține!
Pe aceeași temăÎncepe duminică pe 25 octombrie și ține până marți, pe 27, asta înseamnă că sunt trei zile față de patru, cât ținea în mod normal pelerinajul în alți ani. Avem un weekend cu temperaturi de peste 20 de grade și cu o oră în plus de somn. Duminică se schimbă ora astfel încât se trece la programul de iarnă, însă de duminică dacă vreți să treceți pe la racla cu moaștele Sfântului Dimitrie trebuie să știți că vor fi condiții speciale de pelerinaj.
Reguli de participare la pelerinajul Sfântului Dimitrie Basaravov, ocrotitorul Bucureștiului
Vor putea trece prin fața raclei doar persoanele care poartă mască și care au buletin de București, pentru că doar bucureștenii vor fi lăsați la acest pelerinaj, de asemenea accesul se va face doar pe un rând de persoane de la baza dealului Patriarhiei, apoi cu ieșire prin strada Patriarhiei, prin strada 11 iunie. Persoanele vor trebui să stea la distanță de 1,5 m, vor fi marcaje pe jos, dar și anunțuri care le vor spune oamenilor să păstreze distanța. De asemenea, vor fi foarte mulți voluntari cu echipament de protecție care vor împărți dezinfectant credincioșilor.
Nu va mai fi organizată procesiunea Calea Sfinților la care paricipau foarte mulți credincioși și clerici bisericești. De asemeenea vor fi mai puțini cântăreți bisericești care vor lua parte la slujbele din aceste trei zile.
Mai mult, racla va fi dezinfectată pentru a crea siguranță credincioșilor. Pe Dealul Bucuriei acolo unde au loc slujbe în aceste trei zile vor avea voie să participe maximum 200 de persoane.
Sfântul Dimitrie Basarabov 27 octombrie. Sfântul Dimitrie cel Nou
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov) este sfântul ocrotitor al Bucureștilor. S-a născut în secolul al XIII-lea în satul Basarabovo din Bulgaria. Se crede că inițial a fost păstor, pentru ca mai târziu să îmbrace haină monahală la o mănăstire situată nu departe de satul natal.
Moaștele sfântului au fost depuse la biserică din Dealul Mitropoliei din București în secolul al XVIII-lea. Biserică Ortodoxă Romană și cea Bulgară îl prăznuiesc la data de 27 octombrie.
Ca în fiecare an, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, moaștele sale vor fi scoase spre închinarea pelerinilor care participă la hramul Catedralei Patriarhale. E sărbatoare de cruce roșie în calendarul creștin orotdox.
Cine a fost Sfântul Dimitrie Basarabov?
Sfântul Dimitrie a fost la început păstor de vite în satul său. Într-o zi, pe când se dusese să pască vitele, a călcat pe un cuib acoperit de ierburi și a strivit puișorii care se aflau în el. Pentru aceasta, s-a hotărât, spre pocăință, să lase desculț timp de trei ani, fie iarna, fie vara, piciorul care strivise cuibul, faptă considerată de el a fi ca o crimă.
De tânăr a renunțat la lume și s-a retras într-o peșteră, unde era o mănăstire. Aici a primit schima monahală, trăind în post aspru, priveghere și rugăciune de toată noaptea. Pentru marea sa nevoință s-a învrednicit de darul facerii de minuni.
Pe aceeași temăCunoscându-și sfârșitul, Sfântul Dimitrie s-a culcat între două pietre mari, pe malul Lomului, și așa și-a dat sufletul.
Sfintele sale moaște au fost descoperite după mult timp printr-o minune și au fost așezate într-o biserică ridicată de domnitorul Țării Românești în satul Basarabov. Datorită unui creștin dreptcredincios, Hagi Dimitrie, din anul 1774, sfintele sale moaște se află în Catedrala Patriarhală din București.
Sfântul Cuvios Dimitrie a fost proclamat oficial Ocrotitorul orașului București de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793), iar din anul 1955, cultul său a fost generalizat în toată țara.