Super Neatza, 16 noiembrie 2022. Ce este planificarea alimentară și cum te poate ajuta pentru minivacanța de 1 Decembrie
În ediția de Super Neatza din data de 16 noiembrie 2022, expertul în organizare Diana Mihăilă a explicat ce este planificarea alimentară și care sunt beneficiile sale.
Publicat: Luni, 21 Noiembrie 2022, 13:27 | Actualizat: Joi, 26 Ianuarie 2023, 16:56În ediția de miercuri, 16 noiembrie 2022, Diana Mihăilă a venit în platoul de la Neatza cu Răzvan și Dani, pentru a vorbi despre planificarea alimentară și de ce este o parte importantă a organizării. Mai mult, specialistul a arătat cum să sortezi eficient și ce meniu poți pregăti cu legumele congelate de la Gradena.
Ce este planificarea alimentară și cum te poate ajuta pentru minivacanța de 1 Decembrie, dar și pentru sărbătorile de iarnă
Diana Mihăilă, primul specialist în soluții de organizare, recomandă ca românii să facă cumpărăturile din timp, pentru a nu se aglomera în minivacanța de 1 Decembrie, dar și de sărbătorile de iarnă.
„Începem să ne gândim la sărbători și să facem o parte din provizii din vreme. Legumele, fructele congelate rezistă chiar și până la doi ani de zile. Întotdeauna ne uităm la termenul marcat pe ambalaj, dar dacă le păstrăm la congelator, cu siguranță rezistă câteva săptămâni, luni. În frigider, rezistă circa o săptămână”, a început discuția Diana Mihăilă.
Cu legumele congelate de la Gradena, poți pregăti fie un fel principal de mâncare, fie o garnitură delicioasă. De exemplu, poți să faci un broccoli la orice tip de carne pe care îl ai în frigider, iar acest lucru durează foarte puțin.
Când vine vorba de planificarea alimentară, vom așeza produsele, în congelator, în acord cu ceea ce noi ne-am propus să gătim.
„Facem o coloană cu ceea ce avem de gătit pentru o săptămână și alegem în funcție de meniu. Ori le pui în picioare, să-ți fie mai ușor să le extragi, fie pui o etichetă unde vei scrie data la care vei folosi punga respectivă.
Pe aceeași temăDupă ce am sortat legumele congelate în funcție de zile și de meniu, putem continua cu bilețele sau fișe pe care le lipesc pe ușa de la cămară, frigider și congelator, ca să știu ce-mi lipsește și să fac cumpărături în concordanță cu asta.
Este vorbsa despre o listă pe care o actualizezi. După ce le cumpăr, le tai de pe listă și, dacă e cazul, adaug altele noi, în funcție de ce-mi lipsește”, a mai continuat expertul în organizare.
Pentru o planificare alimentară mai eficientă, poți pune ingredientele pentru fiecare fel de mâncare programat, pentru o zi sau două în frigider, pe secțiuni clare.
„Spre exemplu, vreau să fac vinete. Este ceva foarte ușor de făcut: am dezghețat punga de la Gradena, am pus un pic de ulei, dacă e nevoie pot să pun și o ceapă, pot să înlocuiesc uleiul cu maioneza. Sunt ingrediente puține și simple.
Sau dacă vreau să fac o garnitură și suntem patru sau șase la masă, cu siguranță voi avea nevoie de două pungi”, a precizat Diana Mihăilă.
Pe aceeași temăLa rândul său, Răzvan a confirmat că ideea de planificare alimentară l-a ajutat foarte mult.
„Dacă încercați o singură dată planificarea alimentară, vă va schimba paradigma. Am încercat aranjamentul acesta, menționat mai devreme, și mi-a fost de folos, mai ales dacă ești pe grabă”, a afirmat prezentatorul de la Neatza.
Nu este nevoie să faci acest lucru în fiecare zi. Dacă reușești măcar o dată pe săptămână, pentru două-trei zile, să faci această planificare, deja ai redus la jumătate efortul de a te descurca cu aceste activități.
O altă variantă eficientă este să folosești un planner sau o fișă de lucru, pe care poți să scrii ce feluri de mâncare ai ales împreună cu familia.
„În general, este bine să fie o ‘ședință’ pe acest subiect. Copiii, astfel, își asumă un angajament. Au spus că mănâncă ceea ce scrie pe hârtie. În plus, reducem și risipa alimentară”, a transmis Diana Mihăilă.
Nu în ultimul rând, cărțile de bucate sunt de mare ajutor când vine vorba de planificarea alimentară.
„Putem să facem un lucru, să le folosim pentru ceea ce au fost create. Să luăm din ea ceea ce ne-ar plăcea să mâncăm și să facem mici etichete. Dacă este ceva ce nu ne-am decis, putem de altfel să marcăm, fiindcă o să fie mai ușor de găsit și de gătit”, a explicat expertul în organizare, la Neatza.