Antena

Câți bani încasează patiserii din România și de ce fug oamenii de acest job. Angajatorii susțin că salariile sunt ca în Occident

Deși salariile din industria de panificație au cunoscut o creștere semnificativă, românii încă fug de acest domeniu. Iată la ce sumă lunară ajung patiserii din țara noastră!

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 04 Octombrie 2024, 15:04 | Actualizat: Vineri, 04 Octombrie 2024, 16:58
Galerie de imagini
Câți bani încasează patiserii din România și de ce fug oamenii de acest job.
Shutterstock.com

O situație mai puțin obișnuită îi ia prin surprindere pe români după ce angajatorii patiseriilor au început să ofere salarii ca în Occident pentru a-i convinge să lucreze.

Cu toate acestea, oamenii nu sunt deloc încântați de job chiar dacă pot câștiga lunar sume de bani considerabile.

Pe aceeași temă

Iată ce salariu au patiserii și de ce refuză oamenii această meserie!

Câți bani încasează patiserii din România și de ce fug oamenii de acest job

Există o situație mai puțin obișnuită la nivel național atunci când vine vorba de forța de muncă. Tot mai mulți români refuză joburi pentru că nu le consideră destul de avantajoase, cu toate că salariile nu sunt deloc mici.

În acest context, forța de muncă din România a început să fie reprezentată din ce în ce mai mult de muncitori din Asia care vin aici pentru salariile mari pe care, de cele mai multe ori, românii le refuză.

În HoReCa, aproximativ 25 000 de locuri de muncă sunt neocupate în contextul în care salariile cu tot cu bacșiș pot ajunge și la suma de 1 700 de euro pe lună pentru un ospărtar, scrie Antena 3 CNN.

Chiar și personalul de la bucătărie se bucură de un venit mai mare decât în ultimii ani. Spre exemplu, un spălător de vase poate ajunge la un salariu net lunar de 4 500 de lei. Cu toate acestea, patronii restaurantelor, cafenelelor sau hotelurilor spun că nu găsesc doritori.

Pe aceeași temă

Situația se regăsește și în industria de panificație, acolo unde lipsesc aproximativ 10 000 de oameni, chiar dacă salariile au crescut cu 30% sau chiar 40% în ultimul an.

Spre exemplu, în prezent salariul unui patiser se situează între 5 000 și 7 000 de lei, în timp ce al unui covrigar este de aproximativ 5 000 lei.

Recomandari A1

Nici în industria de construcții nu este mai bine, spun angajatorii. Spre exemplu, peste 200 000 de muncitori lipsesc de pe șantierele din țara noastră, în pofida faptului că salariile au crescut cu un procent de 30% în ultimii ani.

La momentul actual, muncitorii necalificați ajung să câștige lună de lună suma de aproximativ 5 000 de lei.

Și inginerii sunt extrem de greu de găsit, motiv pentru care firmele aleg să îi angajeze încă de pe băncile facultății, oferindu-le salarii chiar și de 1 000 de euro pe lună.

Pentru inginerii care au deja studiile finalizate și pentru manageri de proiect, salariile lunare pot ajunge chiar și la 3 500 de euro.

Cu toate acestea, românii preferă să plece să lucreze în străinătate, acolo unde nu sunt judecați în funcție de locul de muncă pe care îl au, dar și unde salariile sunt mult mai convingătoare.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
salarii bani patiseri loc de muncă
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Turneul de tenis de masă | WTT China Smash 2024 se desfășoară LIVE în AntenaPLAY. Până pe 6 octombrie, fii alături de sportivii români!
Stirile zilei Se strică vremea în weekend. Urmează trei zile cu ploi torențiale și vânt puternic. Avertismentul meteorologilor
Videoclipul zilei
Citește și
(P) Veniturile din salarii au crescut considerabil în ultimii ani
Prețurile alimentelor din România sunt ca cele din Elveția, deși între salarii există o diferență...
Încă o veste bună pentru profesori după ce au fost majorate salariile. Statul le poate acorda o nouă...
Valoarea tichetelor de masă va putea crește pentru o categorie de români. Cine sunt cei care vor putea...
Video recomandate
Video
Citește și