Polițele RCA vor fi plafonate până în martie 2025! Asiguratorii protestează și consideră că Guvernul distruge industria
Vestea bună pentru români, motiv de protest pentru asiguratori! Iată de ce UNSICAR a transmis o scrisoare către ministrul Finanțelor, Marcel Boloș!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 18 Decembrie 2024, 17:24 | Actualizat: Miercuri, 18 Decembrie 2024, 17:48Guvernul a stabilit astăzi 18 decembrie 2024, în cadrul ultimei şedinţe din mandat, faptul că preţurile poliţelor RCA vor rămâne plafonate pentru încă 3 luni până la data de 31 martie 2025, iar lista alimentelor de bază va fi, de asemenea, plafonată la adausul comercial până la data de 30 iunie 2025.
Decizia i-a luat prin surprindere pe asiguratori, motiv pentru care aceștia au protestat, iar Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR) a transmis o scrisoare ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, în care și-a arătat nemulțumirea cu privire la proiectul de Hotărâre de Guvern, motivând faptul că aceasta ar avea posibilitatea de a destabiliza iremediabil distribuția de asigurări din România, dar și de a expune distribuitorii de asigurări la un risc semnificativ de faliment.
Pe aceeași temăIată ce au transmis oficialii și cum văd firmele de asigurări situația de prelungire a plafonării polițelor RCA!
Polițele RCA vor fi plafonate până în martie 2025! Asiguratorii protestează și consideră că Guvernul distruge industria
„Preţurile poliţelor RCA vor rămâne plafonate pentru încă 3 luni până la data de 31 martie 2025. Guvernul a luat decizia prelungirii plafonării RCA la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru a preîntâmpina apariţia unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor pentru aceste poliţe de asigurare” este informația transmisă de purtătorul de cuvânt al Executivului care a dus la apariția protestelor asiguratorilor.
UNSICAR a transmis prin intermediul scrisorii faptul că industria de distribuție de asigurări reprezintă singura formă de manifestare a capitalului românesc în domeniul asigurărilor.
Potrivit informațiilor oferite de news.ro, instituția se opune „oricărei forme de îngrădire a concurenţei, o limitare care persistă pe piaţa asigurărilor de aproape doi ani şi ale cărei efecte negative sunt resimţite profund atât de întreaga piaţă a asigurărilor, cât şi, în mod particular, de segmentul distribuţiei de asigurări, acesta din urmă confruntându-se cu pierderi financiare semnificative”.
Pe aceeași temăAstfel, Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) cere oficialilor să elimine din proiectul de Hotărâre de Guvern a Art. 2 alin. (4) care prevede:
„Comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotarâri”.
Totodată, UNISCAR solicită ca dezbaterea cu privire la adoptarea acestui proiect să fie amânată și chiar lăsată în responsabilitatea noului Guvern cu implicarea tuturor actorilor importanți din această industrie.
„Cu cât se prelungeşte mai mult aceasta măsură, cu atât reculul pieţei va fi mai dur, cu efecte imediate în preţurile produselor de asigurare. Prioritatea autorităţilor ar trebui să fie gradul de cuprindere în asigurare, care este aproximativ 70%, conform datelor furnizate de ASF în rapoartele oficiale (numar poliţe valide vs număr vehicule înmatriculate)” a precizat în scrisoare Dorel Duţă, preşedintele UNSICAR, potrivit sursei citate anterior.
„Orice prelungire care nu ţine cont de situaţia intermediarilor va avea efecte ireparabile pe termen mediu asupra industriei, dar şi a clienţilor şi a gradului de protecţie financiară în societatea noastră. În plus, trebuie să subliniem că Guvernul actual ignoră impactul grav pe care aceste măsuri îl au asupra distribuţiei independente şi, implicit, asupra accesului rapid al clienţilor la oferte multiple şi comparatoare RCA.
Această situaţie va conduce la creşterea costurilor pentru clienţi, întrucât oamenii vor ajunge să plătească mai mult. De altfel, aşa-zisa plafonare nu a produs niciun efect pozitiv; dimpotrivă, preţurile au crescut peste rata inflaţiei, iar piaţa românească de RCA rămâne, probabil, cea mai neconcurenţială din Europa. Cu cât această plafonare va fi prelungită, cu atât lipsa de concurenţă se va adânci, afectând direct clientul” a mai adăugt acesta.
Pe aceeași temă