Primii cartofi noi românești au apărut deja pe piață, însă românii se uită de două ori înainte de a se încumeta să cumpere. Prețul lor nu este deloc mic, în anumite locuri ajungând să coste chiar și de trei ori mai mult decât cartofii vechi.
Prețul crescut al cartofilor noi ar fi influențat de mai mulți factori, inclusiv de consturile de producție mai mari, dar și de cererea extrem de crescută pentru produse proaspete.
Iată cu ce sumă a ajuns să se vândă un singur kilogram de cartofi în piețele din țară.
Cât costă un kilogram de cartofi noi românești la începutul primăverii. Românii scot bani frumoși din portofele
Deși cartofii noi aduc gustul proaspăt al primăverii, oamenii preferă să cumpere totuși cartofii vechi care au un preț mult mai decent în această perioadă. Scumpirile din ultima perioadă i-au făcut pe români să fie mult mai chibzuiți, dar și să renunțe la calitate pentru a reuși să se descurce cu banii.
Din păcate, la fel se întâmplă și în cazul legumelor preferate de români, aceștia renunțând la prospețime și la gustul autentic al cartofilor noi pentru că nu toți își pot permite să plătească minim 20 de lei pentru un singur kilogram.
„Cam mare, dar pentru munca pe care o depun, şi efortul şi totul. Nu ştiu dacă merită, mi se pare totuşi o sumă mare”, „Să apară cât mai repede pe piaţă, ceea ce e proaspăt e binevenit pentru organism” spun unii clienți cu privire la prețul acestora, potrivit Observator News.
Mioara Roambă (agricultor) cultivă cartofii pe aproape 1600 de mp și speră că anul acesta va avea o producţie bogată.
„Producţia este bunicică, aşteptam să fie mai mare, dar asta este ne mulţumim şi cu ce dă Dumnezeu, că nu avem ce face. Ajunge cu totul, cu sămânţă, cu folii cu tot cu tot - undeva la 100 cu totul. Da, 10 mii” a spus aceasta.
Citește și: Mucenicii Dubai - desertul este la mare căutare în această primăvară. Ce preț are un astfel de preparat
Mioara Roambă nu este singura care a început să scoată primii cartofi din pământ.
„Am reuşit, dar foarte multă muncă. Nu am dormit. Am tras mult mai mult. Motorină la tunuri, mult mai mulţi bani băgaţi” a povestit și Daniela Onicală (producătoare) pentru aceeași sursă.
Până la finalul acestei luni se așteaptă ca și cartofii plantați direct pe câmp sub cerul liber să apară la tarabele din țarpă.
„Faptul că anul trecut a fost un an total atipic cu un februarie extrem de călduros, fermierii au văzut în ianuarie temperaturi ridicate şi au început să planteze şi în câmp” a explicat și Aurelia Diaconu, director al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni.