Ce trebuie să ştii dacă nu-ţi poţi plăti ratele la bancă. Soluţii pentru clienţii izolaţi la domiciliu sau aflaţi în carantină
Avocatul Adrian Cuculis îţi spune ce să faci dacă ai rate la bancă şi nu le poţi plăti din cauza dificultăţilor generate de criza epidemiei de coronavirus
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 16 Martie 2020, 09:52 | Actualizat: Luni, 16 Martie 2020, 10:33Situațiea este una ciudată deoarece nimeni nu s-a gândit atunci când a semnat contractul de credit că această clauză de forță majoră va fi activată.
Avocatul Adrian Cuculis a explicat cum trebuie procedat în aceste situații.
"Zilelel acestea, având în vedere că s-a și acivat Starea de Urgență, așteptăm decretul să vedem cu va arăta. Dacă prin decretul prezidențial nu se va stabili că de fapt această obligație pe care o au românii de plată, va fi suspendată, atunci va trebui activată clauza de forță majoră din contractul de credit. Asta înseamnă mai exact că cei care sunt autoizolați la domiciliu sau chiar sunt în carantină și nu se pot deplasa la bancă, pot notifica prin orice mijloc banca, în așa fel încât prevederile contractuale să fie suspendate pe perioada respectivă."
"Cei care ar putea să intre în șomaj tehnic sau vor fi concediați prin restructurare, au posibiliatea să activeze această clauză de caz fortuit din contractele de credit."
"Este foarte important ca și băncile să vină în ajutorul populației. Legiuitorul, Codul Civil, permite, chiar dacă nu este clauza stipulată în mod expres în contract, ca aceste rate să fie suspendate. Sunt tot felul de situații care vor apărea. Spre exemplu cei care au o rată de plătit și vor întârzia și fac modificarea respectivă, vor trebui să fie exonerați de la plata oricăror dobânzi și penalități pentru întârziere. Mai sunt cei care vor invoca impreviziunea unei stări deosebite față de desfășurarea normală a contractului și atunci instanțele de judecată, dacă părțile nu se vo înțelege, vor putea chiar să adapteze contractele respective în așa fel încât oamenii să nu mai plătească pentru o perioadă de timp."
Avocatul recomandă ca să se respecte obligațiile contractuale, acolo unde situația o permite. Excepțiile se aplică în situațiile unde nu se permite respectarea acestui lucru.
Marile muzee ale lumii pot fi vizitate prin intermediul mediului online
De asemenea, avocatul recomandă ca în cazul în care instituția bancară nu va lua măsuri, atunci trebuie făcută o notificare prin care instituția bancară să fie anunțată de situația prin care trece debitorul, pentru a se găsi soluții, precum amânarea la plată pentru un anumit termen, în funcție de cât va ține această stare de urgență.
Urmăriți mai mult în video-ul prezentat în cadrul emisiunii ,,Neatza cu Răzvan și Dani.,,