Ciolacu propune ca Guvernul să ia mai multe măsuri de sprijin pentru populaţie şi pentru firmele afectate de coronavirus. Printre acestea: suspendarea plăţii ratelor bancare, îngheţarea plăţilor la utilităţi, amânarea plăţii CAS şi CASS
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că Guvernul trebuie să ia măsuri de sprijin financiar pentru firmele afectate de pandemia cu coronavirus, dar şi pentru populaţie. Ciolacu propune suspendarea plăţii ratelor bancare pentru trei până la şase luni, îngheţarea preţului la utilităţi, rambursarea TVA şi a concediilor medicale restante, amânarea plăţii CAS şi CASS pentru firmele din domeniile de activitate afectate de coronavirus.
Publicat: Luni, 16 Martie 2020, 16:14 | Actualizat: Luni, 16 Martie 2020, 16:32Marcel Ciolacu a anunţat, luni, pe pagina sa de Facebook, că PSD propune un set de priorităţi care ar trebui implementate urgent de către Guvern, spunând că sunt măsuri de sprijin financiar care trebuie acordat firmelor cu pierderi cauzate de pandemie, dar şi măsuri de sprijin pentru populaţie. "Partidul Social Democrat propune următoarele măsuri pentru populaţie: opţiunea suspendării pentru trei până la şase luni a plăţii ratelor bancare, îngheţarea preţurilor la utilităţi, gaze, energie, telefon, televiziune şi internet, pe o perioadă de trei până la şase luni. Cerem aşadar Partidului Naţional Liberal să renunţe la măsura privind liberalizarea preţurilor la utilităţi de la 1 iulie, liberalizare care ar conduce la o explozie a preţurilor”, a afirmat Ciolacu. El a mai spus că pentru firme social-democraţii propun ca şomajul tehnic achitat de stat în proporţie de 75% pe o perioadă determinată, rambursarea TVA şi a concediilor medicale restante, amânarea plăţii CAS şi CASS pentru firmele din domeniile de activitate afectate şi stabilirea prin criterii clare a acestor domenii pentru asigurarea fluxului financiar a cash-flow-ului. "Este necesară implementarea de către Banca Naţională a României a unei scheme de credite cu dobândă fixă şi subvenţionată de un miliard de euro. Astfel, Banca Naţională a României va acorda credite băncilor comerciale cu 0% dobândă, din aceste sume băncile comerciale vor fi obligate să acorde IMM-urilor credite cu o dobândă de maximum 3% pe an în lei pe o perioadă între trei şi zece ani pentru noi investiţii şi capital de lucru. Demararea de urgenţă a demersurilor pentru atragerea fondurilor europene disponibile pentru combaterea efectelor economice cauzate de pandemie. Comisia Europeană a anunţat deja că va pune la dispoziţie 37 miliarde de euro. Sunt doar câteva dintre măsurile pe care Guvernul trebuie să le ia astăzi, nu mai târziu”, a mai transmis Marcel Ciolacu.
Sursa : news.ro