Antena

Bogdan Aurescu: România este profund interesată să ieşim din logica provocărilor şi a confruntării şi propunem crearea premiselor conturării unei relaţii româno-ungară constructive, civilizate, moderne, pragmatice, europene

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, spune că România este interesată să iasă din logica provocărilor şi a confruntării şi propune crearea premiselor conturării unei relaţii româno-ungară constructive, civilizate, moderne, pragmatice, europene. Aurescu afirmă că, în pofida momentelor tensionate din ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe s-a abţinut să reacţioneze şi a urmărit să evite deteriorarea şi în acelaşi timp să ducă la detensionarea acestor momente. De asemenea, ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, afirmă că este interesul maghiarilor ca ţările să fie în relaţii bune. "Trebuie să ne gândim că e mai bine să fim în relaţii bune decât rele şi interesul nostru este ca să fim în relaţii bune, este interesul celor peste un milion şi jumătate de maghiari care trăiesc pe teritoriul Transilvaniei”, spune el.

Publicat: Marti, 26 Mai 2020, 13:04 | Actualizat: Marti, 26 Mai 2020, 13:52
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, spune că România este interesată să iasă din logica provocărilor şi a confruntării şi propune crearea premiselor conturării unei relaţii româno-ungară constructive, civilizate, moderne, pragmatice, europene. Aurescu afirmă că, în pofida momentelor tensionate din ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe s-a abţinut să reacţioneze şi a urmărit să evite deteriorarea şi în acelaşi timp să ducă la detensionarea acestor momente. De asemenea, ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, afirmă că este interesul maghiarilor ca ţările să fie în relaţii bune. "Trebuie să ne gândim că e mai bine să fim în relaţii bune decât rele şi interesul nostru este ca să fim în relaţii bune, este interesul celor peste un milion şi jumătate de maghiari care trăiesc pe teritoriul Transilvaniei”, spune el.

Bogdan Aurescu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a fost reticent la început cu privire la organizarea vizitei omologului său din Ungaria, mai ales în apropierea zilei când a fost semnat Tratatul de la Trianon.

"Această vizită are loc într-o perioadă sensibilă în această relaţie bilaterală şi, aşa cum i-am mărturisit domnului ministru, am fost la început reticent cu privire la organizarea acestei vizite acum pentru că suntem la zece zile până la ziua semnării Tratului de la Trianon – 4 iunie, care are semnificaţii diferite pentru România şi respectiv pentru Ungaria. De asemenea, în ultima perioadă au existat o serie de momente tensionate la nivelul relaţiei bilaterale şi, de asemenea, suntem într-un context excepţional şi anume acela al stării de alertă în România. Aşa cum i-am transmis colegului meu, aş fi preferat ca această vizită să aibă loc după 4 iunie pentru că este un context special şi de asemenea pentru că este nevoie de o bună pregătire a unei astfel de vizite”, a spus ministrul român de Externe.

El a afirmat că România doreşte o revenire la o relaţie de parteneriat strategic real cu Ungaria. "Cu toate acestea, l-am invitat pe colegul meu astăzi la Bucureşti pentru că România doreşte în modul cel mai sincer revenirea la o relaţie de parteneriat strategic real cu Ungaria şi pentru că eu consider că aşteptările părţii române cu privire la relaţia bilaterală trebuie să fie comunicate direct şi sincer, ca între parteneri adevăraţi. Am avut astăzi o discuţie, aş spune foarte substanţială şi cuprinzătoare, cu colegul meu, în pofida momentelor tensionate care s-au desfăşurat în ultima perioadă, Ministerul român de Externe s-a abţinut să reacţioneze, a urmărit astfel să evite deteriorarea şi în acelaşi timp să ducă la detensionarea acestor momente. Am preferat să alegem această cale pentru că avem şi manifestăm responsabilitate faţă de această relaţie foarte importantă dintre România şi Ungaria, ca state vecine, ca parteneri strategici, state membre ale Uniunii Europene, state aliate în cadrul NATO”, a explicat Bogdan Aurescu.

El a mai spus că România este interesată să iasă din logica provocărilor şi a confruntării. "O logică de parteneriat în accepţiunea oricui este cu siguranţă aceea în care evită cu orice preţ, şi mai ales în momentele critice, escaladarea. De aceea, România este profund interesată să ieşim din logica provocărilor şi a confruntării şi propunem crearea premiselor conturării unei relaţii româno-ungară constructive, civilizate, moderne, pragmatice, europene. Este nevoie să readucem în relaţia bilaterală climatul de încredere şi de respect reciproc, de aceea între noi există o relaţie foarte bună pe care am construit-o cu multă vreme în urmă aşa încât să putem să conferim relaţiei bilaterale o traiectorie corespunzătoare parteneriatului nostru strategic. Ne dorim o abordare pozitivă a relaţiei cu Ungaria, ca buni vecini”, a mai transmis Bogdan Aurescu.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe şi a Comerţului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că relaţia bilatară este pozitivă din punctul său de vedere. "Am lucrat cu cinci miniştri de externe şi m-am bucurat în mod deosebit de relaţii bilaterale şi mă bucur că am construit această relaţie bilaterală care este pozitivă din punctul nostru de vedere. Politica externă a Ungariei aş putea să o concentrez în două puncte. În spaţiul Europei Centrale optăm şi suntem interesaţi pentru consolidarea acestui spaţiu, pe de altă parte, pentru întărirea relaţiilor bilaterale şi ne-am bazat întotdeauna pe respectul reciproc”, a spus ministrul de Externe maghiar.

El a precizat că Ungaria îi respectă pe partenerii săi, dar doreşte la rândul său să fie respectată. "Îi respectăm pe partenerii noştri, dar ca o naţiune de peste o mie de ani aşteptăm de asemenea acest respect şi ne bazăm pe colaborarea noastră să fie şi cu România construită pe această bună colaborare şi înţelegere. Trebuie să ne gândim că e mai bine să fim în relaţii bune decât rele şi interesul nostru este ca să fim în relaţii bune, este interesul celor peste un milion şi jumătate de maghiari care trăiesc pe teritoriul Transilvaniei”, a spus Péter Szijjártó.

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
ministrul de externe bogdan aurescu relatii romano-ungare logica provocarilor constructiv
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă, cum s-a făcut!"
Citește și
Apel pentru românii plecați temporar din țară
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, participă la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), la Bruxelles
Lovitură de la Bruxelles! Rovana Plumb nu a primit avizul pentru postul de comisar european
Ministrul de Externe Meleşcanu cere scuze românilor din Diaspora că i-a ținut la coadă să voteze:...
Video recomandate
Video
Citește și
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri Catine.ro
Țara în care Burak Özçivit visează să joace. Declarația a fost primită cu uimire Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora 11 și conduc mașini scumpe:... Ziare.com
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă HelloTaste.ro
Ouă de Paște vopsite natural. Trucuri simple pentru a obține o culoare intensă, fără coloranți periculoși Antena3.ro
Telefonul ar asculta tot ce vorbești. Soluția simplă la care poți apela pentru a împiedica acest lucru useit
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Zile libere plătite sau concediu sabatic? Cum să te descurci cu banii în concediul sabatic, dacă vrei să... Wall-Street
Cum se pregătesc românii în așteptarea sărbătorilor de Paște Kudika
Pască fără aluat, rețeta lui Teo Trandafir de care te vei îndrăgosti. E foarte simplu de preparat Playtech
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent Redactia.ro
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac... Observator
Alimente împotriva inflamației cronice. De ce pot ameliora simptomele MediCOOL
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată HelloTaste
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal! ProSport
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest serviciu de excepție. Se întâmplă în luna mai 2024! Gandul
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de fapt CanCan
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată DeParinti
BIGHIT Music a anunțat noi măsuri legale pentru a proteja drepturile membrilor din BTS. Compania de management a... ZUTV
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto UseIT
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Hello Taste
Ultimele știri
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Bogdan Năstase a fost eliminat. Ce reacție neașteptată a avut Orlando Zaharia, la final
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Un concurent a reușit să îi impresioneze pe jurați la degustare, în al cincilea battle
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Cine a câștigat al cincilea battle. Banda a adus un verdict neașteptat. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Lăcrămioara Pintilie s-a enervat după o ceartă cu Andrea Recaldin și i-au dat lacrimile
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Richard Abou Zaki s-a înfuriat atunci când a văzut ce face Andrea. Ce a făcut Varză
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Irina Fodor a anunțat tema de gătit, dar și ce avantaj pune la bătaie în al cincilea battle
Mireasa, sezon 9. Ce s-a întâmplat, de fapt, între Ionela și Albert, după ce fata a decis să plece: „În ochii mei s-a reabilitat”
Noutățile lunii Mai în AntenaPLAY!
Prognoza meteo 1 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Când se trece pe sub masă în 2024. Semnificația acestui obicei de Paște
Mai multe