Care este diferența principală dintre crimele de război și cele împotriva umanității
În perioadele de conflicte civile sau interstatale, mereu apar acuzații de crimă. În funcție de cât de mult se încalcă anumite protocoale prestabilite la nivel internațional, crimele se pot diferenția în crime de război și crime împotriva umanității, cu pedepese legale aferente.
Publicat: Miercuri, 06 Aprilie 2022, 14:35 | Actualizat: Joi, 07 Aprilie 2022, 12:08- MAREA PREMIERĂ Te Cunosc de Undeva! Vezi ce surprize ți-am pregătit AZI de la ora 20:00, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Chefi la cuțite, sezonul 15 - din 10 martie, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
În mod normal, nu este foarte la îndemână definiția clară a unei crime de război însă acestea se întâmplă atunci când se încalcă anumite protocoale stabilite prin acorduri internaționale, potrivit shtiu.ro.
Folosirea termenului crimă de război a devenit din ce în ce mai populară după sfârșitul Primului Război Mondial iar prima încercare susținută de a defini o gamă largă de crime de război a fost cunoscută și sub numele de Codul Lieber.
Diferențele dintre crimele de război și crimele contr umanității țin, în general, de circumstanțele în care s-au întâmplat
Aceasta a fost numită după autorul său principal, Francis Lieber, a fost emis de președintele SUA Abraham Lincoln în timpul Războiului Civil American și distribuit personalului militar al Uniunii în 1863, potrivit sursei menționată.
Pe aceeași temăÎn mod normal, toate națiunile ar trebui să adere la legile tratatelor în ceea ce privește tratamentul cetățenilor și prizonierilor de război în timpul conflictului.
Așadar, o definiție a crimelor de război ar fi considerate actele de agresiune care ating un anumit prag.
Pe de altă parte, actele de agresiune în orice cadru pot fi definite ca fiind crime împotriva umanității.
Pe aceeași temăAcestea fac referire la acte care includ degradarea sau umilirea ființelor umane.
Practic, orice act criminal poate fi considerat crimă împotriva umanității, iar principala diferență între cele două tipuri de crime ține de circumstanțele în care respectivele crime au fost comise.
De exemplu, dacă rezerviștii de poliție arestează violent protestatari, acțiunile lor nu pot fi considerate crime de război. Cu toate acestea, aceștia pot fi acuzați de crime împotriva umanității.