Iluzia optică care demonstrează cât de mult ne păcălește creierul. Pătratele din imagine au aceeași culoare sau sunt diferite?
Această iluzie optică este una dintre exemplele care ne demonstrează cât de ușor de păcălit este creierul nostru atunci când vine vorba despre a distinge culorile pe care le percepem. Adevărul despre ce vedem în imagine.
Publicat: Marti, 17 August 2021, 15:36 | Actualizat: Marti, 17 August 2021, 18:05Imaginea creată de profesorul japonez de psihologie Akiyoshi Kitaoka prezintă șase pătrate pe un dreptunghi, așezate de la stânga la dreapta pe o imagine care trece de la portocaliu, la galben. Întrebarea este dacă elementele așezate pe imagine au sau nu aceeași culoare.
La primul impul, majoritatea persoanelor spun că este foarte evidentă diferența de culoare dintre pătratele plasate la stânga (galbene) și cele de la dreapta (portocalii), însă tocmai aici se trasează diferențele.
Pe aceeași temăPătratele din imagine au aceeași culoare sau sunt diferite?
Percepția este înșelătoare. Plasarea pătratelor pe un fundal alb, sau verificarea valorilor RGB într-un program precum Photoshop, demonstrează că toate au, de fapt, aceeași culoare.
Iluzia optică pare să funcționeze din cauza tendinței noastre de a percepe culoarea și luminozitatea unui obiect în comparație cu celelalte culori care îl înconjoară.
Pe aceeași temăProfesorul Kitaoka a realizat un scurt videoclip în care demonstrează cât de puternică este iluzia. În imagini, el mută unul dintre pătratele colorate de la stânga la dreapta peste dreptunghi. Pătratul pare să-și schimbe culoarea și luminozitatea pe măsură ce se deplasează pe fundal. Desigur, pătratul are un gradient orizontal, de la portocaliu închis la stânga până la portocaliu mai deschis la dreapta, potrivit Creativebloq.
Acest lucru păcălește creierul, deoarece o culoare mai închis ar fi mai ușor de distins cu fundalul deschis. Pătratul este, de asemenea, tăiat chiar din centrul fundalului dreptunghiului, motiv pentru care pare să dispară când ajunge în centru - un alt factor care face mai dificil pentru creier să interpreteze corect ceea ce se întâmplă.
Pe aceeași temăTestele și ghicitorile au cucerit Internetul în ultima perioadă. Rolul lor este să îți pună atenția și concentrarea la încercare și, nu în ultimul rând, să îți ofere parte de distracție și interacțiune. Detaliile fac diferența în viață, așa că ar fi bine să fii pregătit pentru că cel mai important aspect este să identifici acel lucru care te-ar putea ajuta într-o anumită situație.