Șapte oameni celebri, șapte comportamente excentrice! Nikola Tesla ura perlele, iar Dickens scria doar cu fața spre nord
Excentricitatea este o caracteristică definitorie pentru majoritatea oamenilor care și-au lăsat amprenta în istorie, indeferent de domeniu. Personalitățile trecutului, precum și cele ale prezentului, împletesc în cotidian anumite comportamente bizare. Orice latură ieșită din comun a oricărui om este exact ceea ce îl face unic.
Publicat: Marti, 17 Martie 2020, 14:56 | Actualizat: Marti, 17 Martie 2020, 15:54Fie că este vorba de scriitori, inventatori, artiști sau oameni de știință, nimeni nu face excepție atunci când vine vorba de comportmante bizare, privite îndoielnic, dar cu multă curiozitate.
Excentricul este un termen care totuși cade în sfera subiectivității. Ce pentru Charles Dickens era normal, lui Proust putea să i se apară atipic, lipsit de sens.
1. Charles Dickens scria doar cu fața spre nord
Scriitorul Charles Dickens suferea de tulburare obsesiv-compulsivă și era adesea descris drept un suflet excentric. Poate că era un semn al vanității sau poate că un efect al tulburării psihice, cert este că marele scriitor petrecerea ore în șir în fața oglinzii, pieptănându-se de sute de ori pe zi.
Charles Dickens scria numai și numai dacă era orientat cu fața spre nord deoarece era ferm convins că așa își va spori creativitatea. Era atât de angrenat în această credință, încât purta întotdeauna la el o busolă.
De asemenea, Charles Dickens era somnambul și nu au fost puține dățile în care a fost surpins umblând brambura pe străzile Londrei.
2. Tycho Brahe, nasul pierdut și piticul clarvăzător
Povestea lui Brahe este una extrem de interesată: Omul era atât de bogat, încât averea lui reprezenta aproximativ 1% din toți banii din Danemarca Acesta a fost un astronom petrecăreț, care a revoluționat studiul corpurilor cerești.
La vârsta de 20 de ani, şi-a pierdut o bucată din nas în urma unui duel provocat de contraziceri matematice.Dar excentricitatea lui Brahe nu se oprește aici: la un moment dat, a angajat un pitic pe nume Jepp, despre care credea că este clarvăzător și pe care îl obliga să mănânce sub masă.
3. Marcel Proust, o pasăre a nopții
Scriitroul francez Marcel Proust avea o sănătate atât de precară, încât la un moment dat a încetat să mai iasă din casă, iar mai apoi nici măcar nu mai depundea efortul de a se da jos din pat .
Proust credea că, pentru a scrie, trebuie să te detașezi de lumea de afară. Astfel, își închidea toate ferestrele și le acoperea cu panouri din plută pentru a bloca orice sunet. Mai mult, celebrul scriitor avea obiceiul să scrie noaptea și să doarmă ziua.
Pe aceeași temă4. Stonewall Jackson, mereu cu o mână pe sus!
Stonewall Jackson a fost un general confederat din timpul Războiului Civil american, se deplasa mereu cu un braț ridicat! Jackon credea că jumătate de corp este mai grea decât cealaltă jumătate și că, prin ridicarea brațului, sângele se va transfera dinspre aceasta înspre alte părți ale corpului, ajutându-l să-și mențină echilibrul.
Alte surse istorice susțin că Jackson avea brațele inegale și că își ținea un braț ridicat pentru a distrage atenția. Brațul ridicat i-a fost împușcat în primă bătălie de la Bull Run, iar mai apoi în bătălia de la Chancellorsvill, după care i-a fost amputat.
5. William Cuceritorul și cura de slăbire cu alcool
Primul rege normand al Angliei, William Cuceritorul, s-a îngrășat atât de tare după ce a fost încoronat încât devenise ținta ironiilor regelui Franței. Mai mult, calul menit să-l transporte abia mai reușea să facă față greutății. Pentru a slăbi, William a început o dietă strictă, care-i interzicea să mănânce și să bea orice, în afară de alcool.
Nu vom ști niciodată dacă dieta a dat rezultate pentru că William a căzut de pe cal și a murit în același an în care începuse dieta. Conform unor surse istorice, cadavrul regelui era atât de mare încât n-a încăput în sicriu.
Pe aceeași temă6. Nikola Tesla nu suporta perlele, dar adora cifra 3
Inventatorul Nikola Tesla ura perlele atât de mult încât refuza să intre în contact cu femei care purtau astfel de bijuterii. Odată chiar și-a trimis secretara acasă pentru că purta perle.
Tesla mai era și obsedat de numărul trei și căuta să fie înconjurat de lucruri în grupuri de trei sau multipli de trei. Obișnuia să înconjoare o clădire de trei ori înainte de a intra și folosea 18 șervețele pentru a-și șterge vesela.
Nu dormea mai mult de două ore și au existat perioade în care a lucrat 84 de ore fără întrerupere. Nopțile și le petrecea în laborator unde efectua experimente bizare. Din cauza epuizării, leșina și cădea într-un somn profund.
Respingea orice contact fizic cu alte persoane. Din această cauză, purta mănuși, îngrozit fiind de microbi. Despre această obsesie Tesla spunea că a fost cauzată de munca în laborator unde a studiat creaturi microscopice pe care le considera oribile.
Ca o ironie, celebrul inventator a murit în camera 3327 de la etajul 33 al unui hotel, cu trei zile înainte de a împlini 87 de ani.
7. Antisocialul Henry Cavendish
Chimistul și fizicianul britanic Henry Cavenidish era atât de timid încât evita contactul cu oamenii, inclusiv cu servitoarele sale. Comunica cu ele doar prin scrisori și a construit o scară separată pentru personalul care-l deservea.
Era atât de retras încât vecinii îl considerau anormal și și-au schimbat părerea doar după ce Cavendish a salvat o femeie care fusese atacată de o vacă.
Ieșea din casă doar ca să participe la seminarii științifice și nu primea niciodată musafiri, cu excepția membrilor asociațiilor științifice din care făcea parte.
Timiditatea a fost unul dintre motivele pentru care Cavendish a evitat să intre în politică. Acest lucru l-a înfuriat atât de tare pe tatăl lui încât i-a tăiat alocația.
Sursa: Incredibilia.ro