Ce semnificație are ploaia în noaptea de Înviere
În această noapte, creștini ortodocși participă la slujba de Înviere. Ei se vor întoarce acasă cu Lumina Sfântă. În ciuda prognozei nu tocmai favorabile, românii vor ieși din case. Iată ce semnificație are ploaia în această noapte sfântă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 04 Mai 2024, 12:58 | Actualizat: Sambata, 04 Mai 2024, 12:58- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În noaptea dinspre 4 spre 5 mai se ține slujba de Înviere. Milioane de oameni se vor aduna în curțile bisericilor pentru a primi Lumina Sfântă.
Pe aceeași temăCe semnificație are ploaia în noaptea de Înviere. Semn bun sau rău?
Aceasta este cea mai importantă sărbătoare în calendarul creștin-ortodox, dând speranță fiecărui muritor. Conform prognozei meteo, în această zi cerul este mai mult înnorat. Astfel că români se vor pregăti cu umbrele pentru noaptea de Înviere.
Pe aceeași temăDacă se vor arăta stropi de ploaie, potrivit unei surse, reprezintă un semn divin.
Conform credinței populare, dacă plouă în noaptea de Înviere cerurile varsă lacrimi pentru suferința îndurată de Mântuitorul Iisus Hristos și pentru trecerea Sa în neființă.
De asemenea, în popor se crede că ploaia din noaptea de Înviere reprezintă fertilitate și belșug, recoltele fiind bogate peste an.
Pe aceeași temăObiceiuri în noaptea de Înviere
Potrivit sursei menționate, Lumina Sfântă trebuie păstrată și după slujbă și adusă în casele credincioșilor. Lumânarea folosită se poate reaprinde în momentele de cumpănă ale familiei.
La masa de Paște se mănâncă miel, acesta fiind simbolul Mântuitorului.
O tradiție care a fost adoptată și în România este venirea iepurașului. Acesta le aduce copiilor în dar coșuri cu ouă colorate și dulciuri.
Pe aceeași temăRugăciunea care se rostește de Paște
O rugăciune puternică ce poate fi rostită în ziua de Paște este următoarea:
„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele.
Pe aceeași temăCu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător. Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat.
Pe aceeași temăTrupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Amin!”