Antena

Crăciunul pe rit vechi 2025. De ce unii români sărbătoresc Nașterea Domnului pe 7 ianuarie

Crăciunul pe rit vechi e sărbătorit pe 7 ianuarie în anul 2025, cu o întârziere de 13 zile față de Crăciunul sărbătorit pe 25 decembrie, conform calendarului gregorian.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 07 Ianuarie 2025, 00:00 | Actualizat: Marti, 07 Ianuarie 2025, 11:04
Galerie de imagini
Crăciunul pe rit vechi e sărbătorit pe 7 ianuarie în anul 2025, cu o întârziere de 13 zile față de Crăciunul sărbătorit pe 25 decembrie, conform calendarului gregorian.
shutterstock

Crăciunul pe stil vechi, sărbătorit pe 7 ianuarie, provine din utilizarea calendarului iulian, un sistem de măsurare a timpului introdus în anul 45 î.Hr. de Iulius Cezar.

Deși a fost înlocuit cu calendarul gregorian în 1582, multe biserici ortodoxe, inclusiv cele din Rusia, Ucraina, Serbia și alte țări ortodoxe, continuă să urmeze calendarul iulian pentru sărbătorile religioase, inclusiv Crăciunul.

Aceasta face ca data Nașterii Domnului să fie sărbătorită pe 7 ianuarie, cu o întârziere de 13 zile față de Crăciunul sărbătorit pe 25 decembrie, conform calendarului gregorian.

Crăciunul pe stil vechi 2025: De unde provine această tradiție

Crăciunul pe stil vechi, sărbătorit pe 7 ianuarie, este o tradiție care își are originea în utilizarea calendarului iulian, adoptat de Biserica Ortodoxă și alte biserici creștine din anumite regiuni. Această dată diferă de Crăciunul sărbătorit pe 25 decembrie conform calendarului gregorian, utilizat în majoritatea lumii.

Calendarul iulian a fost introdus de Iulius Cezar în anul 45 î.Hr. și a fost folosit de Biserica Creștină timp de secole. Totuși, din cauza unei erori în calculul anului tropic, acest calendar a acumulat o diferență de aproximativ 13 zile față de calendarul solar.

În 1582, Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian pentru a corecta această eroare. Deși multe țări au adoptat rapid acest nou calendar, unele biserici ortodoxe au continuat să folosească calendarul iulian pentru sărbătorile religioase.

Pe aceeași temă

Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit de bisericile și comunitățile care urmează calendarul iulian. Printre acestea se numără:

Sărbătorirea Crăciunului pe stil vechi păstrează o legătură puternică cu tradițiile locale și liturgice. În aceste comunități, perioada de pregătire (Postul Crăciunului) și obiceiurile asociate cu Nașterea Domnului rămân o parte importantă a identității lor religioase și culturale.

Diferența dintre calendarul iulian și cel gregorian

Recomandari A1

Calendarul iulian și cel gregorian diferă în principal în modul în care calculează anul tropic (timpul necesar Pământului să facă o rotație completă în jurul Soarelui). Calendarul iulian, introdus de Iulius Cezar în anul 45 î.Hr., presupune că anul are 365,25 zile, adică adaugă o zi suplimentară (an bisect) o dată la fiecare patru ani.

Problema este că anul tropic real are aproximativ 365,2422 zile, așa că, în timp, calendarul iulian acumulează o eroare de aproape 11 minute pe an. De-a lungul secolelor, această discrepanță s-a acumulat și a făcut ca datele sărbătorilor să se deplaseze față de echinocții și solstiții.

Pe aceeași temă

Pentru a corecta această eroare, în 1582, Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian. Reforma a eliminat 10 zile din calendarul iulian (după 4 octombrie 1582 a urmat 15 octombrie) și a stabilit o regulă mai precisă pentru anii bisecți: anii divizibili cu 100 nu sunt bisecți, decât dacă sunt și divizibili cu 400.

Astfel, calendarul gregorian este mult mai exact, iar eroarea față de anul tropic se reduce la aproximativ 1 zi la fiecare 3.000 de ani.

Pe scurt, calendarul iulian e mai puțin precis și are o întârziere de 13 zile față de cel gregorian, motiv pentru care sărbătorile creștine pe stil vechi cad mai târziu decât cele pe stil nou.

Țările care păstrează sărbatoarea Crăciunului pe rit vechi

Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit în principal în țările sau regiunile unde Biserica Ortodoxă și alte biserici creștine folosesc calendarul iulian pentru sărbători religioase. Printre acestea se numără Rusia, Ucraina, Belarus, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Georgia și Armenia (deși aici există unele diferențe în tradiții).

În Republica Moldova, în special în regiuni precum Transnistria, Crăciunul pe stil vechi este larg respectat. Mai sunt și comunități mai mici în alte părți ale lumii, inclusiv diaspora acestor țări, care păstrează această tradiție.

Deși sunt țări moderne, ele rămân legate de calendarul iulian pentru sărbătorile religioase, păstrând un sentiment de identitate și continuitate cu trecutul lor istoric și cultural.

Tradiții de Crăciunul pe rit vechi, 7 ianuarie

Crăciunul pe rit vechi este însoțit de tradiții și obiceiuri care variază ușor în funcție de țară și regiune, dar în general, sunt legate de cultul religios, dar și de obiceiuri populare. În perioada premergătoare Crăciunului, există un post strict care durează până pe 6 ianuarie, când are loc Ajunul Crăciunului, iar în această zi oamenii țin post, dar și pregătesc mese bogate.

La noaptea de Ajun, unele tradiții includ mersul cu colindele, iar colindătorii sunt primiți cu colaci, mere și nuci. În multe zone, se face o masă de seară în familie, unde se pun 12 feluri de mâncare, simbolizând cei 12 apostoli.

Pe aceeași temă

În dimineața de Crăciun, se merge la biserică pentru slujba specială, iar mulți țin o masă festivă acasă, în jurul căreia se adună familia. De asemenea, există obiceiul de a se da daruri și de a se împărți cu cei săraci.

În anumite zone, există și obiceiul de a purta veșminte tradiționale, iar tinerii se adună la casele celor în vârstă pentru a le ura "Crăciun fericit". Sunt și obiceiuri mai vechi, cum ar fi fumatul porcului, care se face în ajunul Crăciunului, sau aprinderea focurilor, semnificând lumina divină adusă de nașterea lui Iisus.

Whatsapp LinkedIn
craciun nasterea domnului 7 ianuarie
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Descoperă acțiunea, suspansul și drama din serialul Hidden Assets. Sezoanele 1 & 2 sunt disponibile în AntenaPLAY!
Stirile zilei Filmul sinuciderii adolescenţilor din Tulcea, care ar fi avut o relaţie interzisă
Videoclipul zilei
Citește și
Un pensionar din România a încasat 4 pensii de Crăciun. Cum a fost posibil și de ce e nemulțumit
Cum arată Ștefan Hrușcă, la 67 de ani. Toată lumea îi iubește colindele și e curioasă ce mai face
Google marchează ziua de azi, 25 decembrie 2024, cu un doodle special, vizibil și în România. Cum...
Ce înseamnă expresia „Leru-i ler” din colindele româneşti. Puţini români știu semnificația
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care au toate șansele să atragă sufletul pereche în 2025. Vezi dacă te afli printre acești nativi Catine.ro
Actrița Ebru Ozkan din serialul Furtună pe Bosfor lucrează la un nou proiect. În ce nouă producție va putea fi... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Evadare din România comunistă: cazul celor cinci ingineri care au navigat cu o barcă pescărească din Tulcea... Libertatea.ro
Efectul nedorit al organizării alegerilor prezidențiale în lunile mai-iunie. “Cred cǎ n-am... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cel mai PROST ÎMBRĂCATE vedete la Golden Globes 2025! Cine a dezamăgit anul acesta cu ținutele purtate la eveniment Elle
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Choux à la crème cu caramel sărat. Un desert delicat și elegant HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Cât de rapidă e gravitația, de fapt. Răspunsul experților useit
Horoscopul zilei de 9 ianuarie 2025. Racii au parte de o surpriză. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
De la Uniunea Europeană, pentru Ceaușescu, 5 miliarde de euro: De ce sunt inutile modernizările Drumurilor... Jurnalul
Rugăciunea mamei pentru copii - Cea mai puternică binecuvântare Kudika
Secretul pentru cea mai bună supă de pui. Ce să adaugi în ea la final pentru un gust desăvârșit, va ieși mult... Playtech
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia Redactia.ro
Romeo şi Julieta moderni. Doi adolescenţi din Tulcea s-ar fi sinucis din dragoste: părinţii nu erau de acord cu... Observator
Remedii naturale pentru răceală. Cum poți combate efectele dăunătoare ale frigului MediCOOL
Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Accuweather anunță 4 zile de NINSORI în acest oraș din România și temperaturi de până la -10°C, în ianuarie... Gandul
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather CanCan
Cum să fii un model pentru copiii tăi: lecții importante despre respect și responsabilitate DeParinti
Fiul lui John Lennon a mărturisit că nu a făcut niciodată parte din „cercul apropiat” al trupei Beatles:... ZUTV
De ce nu mâncăm ouă de curcă. Motivul pentru care nu se găsesc în magazine UseIT
Sirop de lămâie cu ghimbir și turmeric. O combinație revigorantă și aromată Hello Taste