Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce se face și, mai ales, ce nu se face în ziua de 20 iulie
Ziua de 20 iulie este una dintre cele mai importante în calendarul creștin-ortodox. Atunci se celebrează Sfântul Ilie.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 19 Iulie 2024, 12:31 | Actualizat: Vineri, 19 Iulie 2024, 12:31- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ziua de Sfântul Ilie este una de maximă importanță pentru toți creștinii. Faptele acestuia încă dăinuie în memoria colectivă, astfel că mulți respectă cu sfințenie această sărbătoare din ziua de 20 iulie.
Viața Sfântului Ilie
Sfântul Ilie a trăit în vremea domniei regelui Ahab și era fiu de preot. El a fost hrănit de corbi și a deveni alesul lui Dumnezeu pentru a da o lecție regelui Ahab și celor care-i urmau calea păgână, adorându-l pe Baal.
În urma rugăciunilor Sfântului Ilie, Dumnezeu a oprit ploaia pentru trei ani și jumătate, a înmulțit făina și uleiul unei văduve din Sarepta Sidonului și l-a înviat pe fiul acesteia, condorm unei surse.
Pe aceeași temăDe asemenea, a chemat foc din ceruri,a rzând astfel jertfa adusă Domnului, a înlăturat cultul zeului Baal și l-a văzut pe Dumnezeu. Totodată a fost ridicat într-un car de foc și s-a arătat la Schimbarea la Față a Mântuitorului de pe Muntele Tabor.
Sfântul Ilie este văzut ca protopărintele monahismului creștin.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie
Sfântul Ilie este socotit ca protector al recoltelor. De aceea, țăranii obișnuiau să ducă la biserică în ziua de 20 iulie spice de grâu, porumb sau alte produse agricole, fiind astfel binecuvântate de preot.
În acest mod se considera că recolta este ferită de orice pagube și că vor avea belșug.
De asemenea, Sfântul Ilie este cunoscut ca protector împotriva furtunilor și trăsnetelor. În ziua de Sfântul Ilie, oamenii aprindeau lumânpri și tămâie în case, iar în unele zone se ieșea pe câmp unde se spuneau rugăciuni menite pentru protecția caselor și animalelor din gospodărie, conform unei surse.
În multe regiuni din țară, pe 20 iulie se ține post negru până la apusul soarelui sau nu se mănâncă deloc carne, slăvindu-l astfel pe Sfântul Ilie.
Ce nu se face în ziua de 20 iulie, de Sfântul Ilie
În ziua de Sfântul Ilie nu se muncește la câmp, nu se desfășoară activități grele, ci este o zi de odihnă și rugăciune.
Pentru a nu atrage diverse nenorociri asupra lor, oamenii au respectat din cele mai vechi timpuri aceste obiceiuri.
De regulă, nu se muncește nici în casă, nici în gospodărie. Cei care o fac atrag asupra lor trăsnetul sau alte necazuri.
De asemenea, nu se spală rufe, astfel putând să atragă furia Sfântului, care cutreieră cerurile în carul de foc și îi pedepsește pe cei care muncesc de ziua lui.
Totodată nu se împrumută obiecte sau bani în această zi, considerându-se că va atrage ghinionul, iar persoana care împrumută își va pierde norocul și prosperitatea.
Nu în ultimul rând, sunt de evitat călătoriile lungi, deoarece Sfântul Ilie poate trimite furtuni violente sau pericole neașteptate care i-ar pune în pericol pe cei aflați la drum.
Pe aceeași temăRugăciunea pe care să o rostești pe 20 iulie
Sfântul Proroc Ilie este unul dintre cei mai importanți profeți ai Vechiului Testament. Curajul și credința lui dau speranță oricărui creștin. Rugăciunea închinată Sfântului Ilie aduce alinare și alungă necazurile, potrivit unei surse.
„Depărtează de la noi, preamărite prorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune.
Pe aceeași temăMijlocește, prorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta.
Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”
Această rugăciune poate fi rostită între miezul nopții și ora 03:00 dimineața, când se crede că cerurile sunt deschise.