- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pe 29 iunie 2024, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Iată cine sunt aceștia și ce fapte au realizat de-a lungul vieții.
Cine sunt Sfinții Petru și Pavel
Sfântul Apostol Petru a fost fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei. El s-a născut în Bersaida Galileei și la naștere a primit numele Simon.
În numele Mântuitorului, Sf. Petru a mărturisit dumnezeirea lui Hristos, dar s-a lepădat de Iisus când El a fost prins pentru a fi răstignit. După Înălțarea Domnului, Sf. Petru a luat cuvântul în adunarea ucenicilor și a propus alegerea lui Matia în locul lui Iuda.
După predica lui, au fost botezați 3.000 de oameni. El a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până la Babilon și la Roma. Sfântul Petru a murit răstignit, cu capul în jos, pe 29 iunie în anul 67.
Citește și: Felicitări de Sf. Petru și Pavel. Cele mai frumoase imagini cu urări de ”La mulți ani” pentru sărbătoriți
De cealaltă parte, Sfântul Apostol Pavel a fost originar din Tarsul Ciliciei, neamul Veniamin. El a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan. După ce i se arată Iisus Hristos, care îl ceartă, el se botează la Anania, episcopul Damascului.
El a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură și a realizat trei mari călătorii misionare. În anul 67, el a fost decapitat la porunca Împăratului Nero.
Sfinții Petru și Pavel: tradiții și obiceiuri. Ce nu se face la sărbătoarea de azi, 29 iunie 2024
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt considerați ocrotitorii sistemului penitenciar din România. Ei sunt protectorii celor lipsiți de libertate pentru că, precum deținuții, și ei au greșit față de Dumnezeu. Sf. Petru s-a lepădat de Hristos, pe când Sf. Pavel i-a prigonit pe creștini.
Este o sărbătoare importantă pentru creștini, la care se țin multe tradiții, obiceiuri. Iată ce datini există din bătrâni pentru ziua de 29 iunie 2024, când sunt prăznuiți Sfinții Petru și Pavel.
Se spune că pe 29 iunie, cucul și privighetorile nu mai cântă. E momentul în care Sf. Petru bate din bici, iar scânteile ce apar se transformă în licurici. Ei îi călăuzesc pe cei rătăciți pe drumuri de munte sau în pădure.
De Sfinții Petru și Pavel, sărbătoare cunoscută în popor drept Sânpetru de vară, se sfințesc pachete cu colaci, lumânări, mere dulci și mere acrișoare. Pentru sportul casei și sănătate, ofrandele se împart oamenilor săraci.
La miezul nopții, când începe să cânte cocoșul, cei pistruiați trebuie să se spele pe față cu apă dacă vor ca pistruii să nu se înmulțească. Din bătrâni, se respectă sărbătoarea lupilor. Asta înseamnă că nu se pun capcane și animalele sălbatice nu sunt alungate cu focuri de armă pentru a nu le supăra și ulterior să fure din gospodării.
O altă tradiție de Sfinții Petru și Pavel spune că mamele dăruiesc talismane fiicelor sale, pe care trebuie să le poarte timp de trei zile. În acest fel, fetele sunt apărate de farmece și de ielele care vor să le fure norocul. Talismanul este alcătuit dintr-o punguță roșie în care se păstrează câte un cățel de usturoi și frunze de pelin.
Sfinții Petru și Pavel: superstiții pe 29 iunie 2024. Ce nu trebuie să facă femeile și fetele în următoarea perioadă
Până pe Buna Vestire, femeile nu au voie să mănânce mere, spun preoții. Iată care este motivul.
“Din respect pentru rudele din familie, trecute la viaţa veşnică, prin tradiţie, fetele şi femeile tinere nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi de ultimul hotar al vieţîi. După această zi, tinerele fete au voie să mănânce mere; în schimb, vârstnicele din familie „au dezlegare” la mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie”, explică părintele Eugen Ramon Ilie, paroh la biserica Sfinţîi Împăraţi "Constantin şi Elena" din Călăraşi, conform Antena 3.
Ce rugăciune se spune la sărbătoarea de azi, 29 iunie 2024
De Sfinții Petru și Pavel puteți rosti următoarea rugăciune pentru apostolii prăznuiți astăzi, sâmbătă, 29 iunie 2024:
Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.
Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine.
Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.
La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin.
(P) Servicii rapide de desfundare canalizare în București, Ilfov... Rezultate Loto azi, 30 iunie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...