1 martie 2019. Singurul loc din România unde bărbații primesc mărtișoare
1 martie 2019. Singurul loc din România unde bărbații primesc mărtișoare. Află din articolul a1.ro, unde în România, bărbații primesc mărțișoare de 1 Martie din partea femeilor. Femeile vor primi mărtișoare,cadouri și flori din partea bărbaților de 8 martie
Publicat: Vineri, 01 Martie 2019, 13:51 | Actualizat: Vineri, 01 Martie 2019, 14:081 martie 2019. Singurul loc din România unde bărbații primesc mărtișoare. Află din articolul a1.ro, unde în România, bărbații primesc mărțișoare de 1 Martie din partea femeilor. Femeile vor primi mărtișoare,cadouri și flori din partea bărbaților de 8 martie
A sosit primăvara cu un martie călduros, flori colorate și cer senin. De 1 martie toată lumea primește mărțișoare, în special doamnele și domnișoarele. Primii vestitori ai primăverii sunt ghioceii și mărțișoarele.
Firul alb reprezinta sinceritatea , respectul , prietenia , rosul reprezinta dragostea, sau in foclor primavara este interpretata cromatic prin culoarea rosie. Acest simbol al primaverii si al revenirii la viata este purtat la vedere o saptamana sau o luna.
La origini, obiceiul mărţişorului era legat de reînnoirea naturii cu ocazia venirii primăverii, fiind larg răspândit ulterior în spaţiul balcanic. În timp tradiţia de mărţişor a primit şi alte conotaţii, legate de optimism şi credinţă.
În timpurile vechi , după război , când lumea era necăjită , iar mătasea nu era accesibilă, mărțișorul era confecționat din fir de lână albă și fir de lână roșie vopsită natural cu plante: ( coajă de ceapă roșie, sunătoare , scoarță de crușin )
După ce se termină perioada de purtat mărțișorul, acest fir se leagă de creanga unui pom roditor.
Se credea că și acel pom va rodi frumos și fata care lega firul în pom va avea parte de iubire , iar gandurile ei ascunse de dragoste vor da roade.
În Bucovina, fetele dăruiesc marțișoare flăcăilor, nevestele – soților și nu invers.
În zona Moldovei, ca şi dincolo de Prut, există obiceiul ca mărţişoarele să fie oferite de fete băieţilor, de 1 martie, pentru ca pe 8 martie băieţii să fie cei care oferă mărțișoare.
Citește și:
-Babele din martie 2019. Ce sunt și cum se aleg babele în România
-1 Martie Mărțisor. Ce simbolizează Mărtișorul și de ce firul are culorile alb roșu
Sursă foto: Ministerul Apărării Naționale, România - www.mapn.ro , Bucovina, Te iubesc/ Facebook