Se cer măsuri noi, după prima zi de relaxare! Ce greșeală uriașă au făcut românii? Alexandru Rafila: „Sunt îngrijorat. Trebuie să venim cu soluții”
Străzile au fost pline de oameni în prima zi a stării de alertă. Era și normal, „după două luni de izolare”, spune profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), însă un detaliu nu poate fi ignorat. Rafila cere măsuri noi, cât mai repede!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 16 Mai 2020, 10:28 | Actualizat: Sambata, 16 Mai 2020, 11:04- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Profesorul Alexandru Rafila s-a răzgândit cu privire larestricțiile impuse pe timpul stării de alertă, chiar din prima zi de relaxare în România, după ce a văzut grupuri de 10-12 persoane care socializau, pe stradă, fără a respecta distanța.
„Erau oameni adunaţi în grupuri de 10, 12, beau suc pe capota maşinii, stăteau de vorbă, socializau.
O terasă nu este doar un loc unde te duci să mănânci sau să bei. Este un loc care face parte din viaţa socială. Şi atunci cred – asta este opinia mea – că trebuie să ţii cont de următorul lucru: mai bine am o activitate pe terase reglementată, care reduce la maximum posibil riscul– nu exclude, nu putem să excludem riscul de transmitere – decât să am o situaţie nereglementată care creşte riscul”, a spus el.
Citește și:
„Trebuie să n gândim că trebuie să oferi oamenilor ceva, ca să poată să desfăşoare o viaţă socială apropiată de normal. Şi atunci sigur că unele terase se vor deschide, altele nu, pentru că nu vor putea să respecte reglementările. Ele nu trebuie să fie draconice, dar trebuie să fie suficiente pentru a reduce riscul. Cred că această gândire trebuie aplicată şi pentru alte tipuri de servicii şi alte tipuri de activităţi”, a adăugat Rafila.
Citește și:
„Eu acum, văzând câtă lume e afară şi cum stau oamenii şi că sunt relaxaţi – şi e foarte bine că sunt aşa, că sunt după două luni de retragere în casă, cu activitate redusă – dar haideţi să ne gândim, măcar în săptămnile următoare să venim şi cu soluţii, pentru că altfel, văzând câtă lume e pe stradă, eu sunt destul de îngrijorat în ce priveşte transmiterea bolii”, a mai spus Rafila.
Citește și:
„Trebuie foarte mult echilibru şi cine ia decizia s-o ia în cunoştinţă de cauză, să şi-o asume, noi ajutăm cât putem, dacă ni se cere punctul de vedere. Şi dacă ni se cere, să se ţină cont nu într-un mod foarte selectiv, adică dacă punctul meu de vedere vine în consonanţă cu dorinţele sau cu aprecierea cuiva este bun, dacă nu, chiar dacă este fundamentat ştiinţific, nu este luat în consideraţie”, a explicat Alexandru Rafila.