Antena Căutare

Starea de alertă nu va mai fi prelugită în România din 8 martie 2022, anunță Klaus Iohannis. Vor fi eliminate și o serie de măsuri

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că starea de alertă nu va mai fi prelungită după data de 8 martie 2022, în România. Vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Președintele României a făcut anunțul vineri, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni.

Galerie
Starea de alertă nu va mai fi prelugită în România din 8 martie 2022, anunță Klaus Iohannis | Hepta

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, 4 martie, după şedinţa privind gestionarea pandemiei, de la Palatul Cotroceni, că s-a luat hotărârea de a nu mai prelungi dincolo de 8 martie starea de alertă din România, potrivit Digi24.

"Nu mai prelungim starea de alertă după data de 8 martie", a anunțat Klaus Iohannis. Vor fi eliminate şi o serie de măsuri

Preşedintele a declarat că pandemia este pe o pantă descendentă la noi în ţară şi valul 5 este aproape de final.

”Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de vgestionarea acestei situaţii, decizii cu impact major pentru viitor. Am convocat astăzi o şedinţă de evaluare, cu toţi responsabilii din domeniu, în urma căreia am decis să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Ministerul Sănătăţii este cel care urmează să gestioneze, în continuare, evoluţia pandemiei care sperăm că se apropie de final”, a spus şeful statului.

Articolul continuă după reclamă

Preşedintele a arătat că, odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate şi o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum, iar măsurile complete vor fi anunţate şi explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autorităţile abilitate, notează news.ro.

Citește și: Anunțul lui Klaus Iohannis despre cererea de aderare a Republicii Moldova la UE. Ce i-a transmis Maiei Sandu

Se împlinesc doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19

Klaus Iohannis a arătat că ”se împlinesc doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19, doi ani foarte grei, în care existenţa noastră a fost modificată radical”.

”Peste 63.000 de români au pierdut lupta cu boala, lăsând în urma lor un gol uriaş şi nenumărate familii îndoliate. Aceste cifre exprimă multă suferinţă, sunt reflecţia unor tragedii care au produs urme adânci. Ultimii doi ani au adus multe provocări, care ne-au influenţat în cele mai diferite moduri: răspândirea accelerată a virusului, izolarea, presiunea pusă pe sistemul sanitar, închiderea şcolilor, afectarea mai multor sectoare din economie, diminuarea interacţiunilor sociale, toate acestea au avut un impact negativ şi ne-au ridicat nenumărate bariere”, a precizat preşedintele.

Citește și: Ce măsuri a anunţat Klaus Iohannis, după ședința CSAT: „Se impune creşterea procentului din PIB alocat apărării”

Klaus Iohannis a menţionat că a fost ”o perioadă de mari sacrificii pentru români, dar, în acelaşi timp, o perioadă în care am descoperit noi valenţe ale solidarităţii, ale spiritului civic, ale dedicării şi implicării”.

”Nu am fi putut însă răzbi fără intervenţia concertată şi susţinută a autorităţilor, care au trebuit să gestioneze o criză sanitară istorică, în pofida unor deficienţe acute, cauzate de lipsa reformelor sistemice tocmai în domeniile de care aveam mai mare nevoie. Faptul că astăzi putem vorbi de o nouă etapă, care înseamnă cel puţin finalul acestui val pandemic, se datorează în bună parte şi măsurilor eficiente de prevenţie adoptate de autorităţi”, a spus Iohannis.

El a continuat: ”În mod evident, nu am fi putut reuşi fără responsabilitatea cetăţenilor, fără solidaritatea românilor care, în marea lor majoritate, au înţeles şi au respectat regulile. Le mulţumesc în mod special pentru acest lucru!”

Klaus Iohannis: "Rămânem vigilenţi şi pe mai departe"

”Doresc să mulţumesc încă o dată şi medicilor, asistenţilor medicali, infirmierilor, farmaciştilor şi tuturor celor care au fost permanent în prima linie în lupta cu virusul şi au făcut dovada dedicării şi a profesionalismului desăvârşit. Mobilizarea exemplară a sistemului sanitar, în ciuda vulnerabilităţilor majore cu care acesta s-a confruntat, a fost impresionantă”, a afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai spus că ”pandemia ne-a învăţat şi lecţii pe care trebuie să le valorificăm, şi poate cea mai importantă este cea a solidarităţii”.

”Am oferit ajutor celor aflaţi în nevoie şi am primit sprijin de la partenerii europeni atunci când noi ne-am confruntat cu probleme majore. Colaborarea europeană şi internaţională în domeniul ştiinţific a permis înţelegerea mai aprofundată a acestui virus nou şi a făcut posibilă, într-un timp record, descoperirea vaccinurilor şi a medicamentelor care pot preveni şi trata această boală severă. Nu în ultimul rând, am învăţat să preţuim sănătatea noastră, dar şi pe a celor dragi, am învăţat să ne protejăm, să prevenim, să luăm decizii responsabile şi să le respectăm”, a afirmat şeful statului.

Citește și: Klaus Iohannis, noi detalii despre implicarea României în ajutorul ucrainenilor. Ce le-a transmis liderilor globali

”Ceea ce vreau să subliniez este că rămânem vigilenţi şi pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenţie, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menţinute. Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm şi să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus. Pandemia ne-a arătat că sănătatea trebuie tratată întotdeauna ca o prioritate şi din punctul de vedere al creşterii investiţiilor, dar şi al regândirii unor mecanisme, astfel încât sistemul sanitar să fie unul echitabil şi capabil să răspundă eficient unor situaţii limită.Vă mulţumesc şi vă doresc multă sănătate!”, a spus preşedintele Iohannis.

Preşedintele a arătat că ultimii doi ani ne-au demonstrat că trebuie să învăţăm să trăim în acest context epidemiologic, să ne adaptăm şi să punem în valoare oportunităţile existente, pentru a fi capabili să oferim îngrijirea şi protecţia de care are nevoie comunitatea.

(P) 8 Martie Ziua Femeii – ce flori să oferim... Ce a dezvăluit un student străin din Ucraina, refugiat în România! Cuvintele acestuia au devenit virale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 10 octombrie. Laura a răspuns greșit la o întrebare din sport! Ce sumă a câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 10 octombrie. Laura a răspuns greșit la o întrebare din sport! Ce sumă a câștigat Joi, 10.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x