Mesele din lemn românesc, locul unde se iau marile decizii ale planetei! Cine este românul care a mutat sediul NATO
Când spui NATO, spui securitate, zeci de naţiuni care iau decizii politice şi militare. Pentru Bogdan Lăzăroae, un american de origine română, NATO a fost timp de 11 ani un război logistic pe care l-a câştigat. Echipa Observator l-a întâlnit chiar în noul sediu al alianţei, o construcţie unică în lume, în realizarea căreia românul a avut un rol decisiv.
Publicat: Joi, 05 Martie 2020, 20:54 | Actualizat: Joi, 05 Martie 2020, 20:58În 1999, când alianţa nord-atlantică a sărbătorit 50 de ani de la înfiinţare, a apărut ideea unui sediu nou pentru NATO, un sediu demn de secolul XXI. Câţiva ani mai târziu, românul a primit misiunea de a muta minioraşul aliaţilor, fără sincope şi în deplină siguranţă.
„În cladire lucreaza 4200 de oameni in fiecare zi. Avem cate 1500 de vizitatori in functie d eveneimentele car4e s eintampla , fie oficiale, fie neoficiale. Este o cladire unica in lume, este singura cladire in care sunt 29 de ambasade sub un singur acoperis” (Bogdan Lăzăroae)
La summitul NATO de la Bucureşti din anul 2008 a fost făcută publică prima machetă cu designul noii clădiri. O inovaţie arhitecturală din fier beton şi sticlă sub forma a două palme care protejează asemenea unor aripi.
Mutarea propriu-zisă a peste 7000 de metri liniari de arhivă, a mobilei şi obiectelor de artă a durat 12 săptămâni. Timp în care Bogdan se ruga să nu fie nicio criză pe plan internaţional. Dar. s-a întâmplat: un atac în Siria a prins jumătate din delegaţi în sediul vechi al NATO şi cealaltă jumătate - în noul sediu.
Pentru a nu perturba consiliul alianţei, convocat de urgenţă, Bogdan a demarat misiunea "Magic carpet" sau covorul fermecat - un flux continuu de transport de oameni şi documente între cele două sedii.
LEMN ROMÂNESC, LA CAFENEAUA DIN SEDIUL NATO
Tot aici există și o cafenea cu mese realizate din lemn de fag, provenit din România!
În iunie 2020, Bogdan Lăzăroae va putea spune: misiune încheiată cu succes. Uneori, îi vine şi lui greu să creadă că îşi va trece în CV acest proiect grandios care a costat peste un miliard de euro. Ca să îşi amintească de unde a plecat şi unde a ajuns, priveşte din când în când macheta pe care el a transformat-o din vis în realitate.