Antena

București, 559 de ani. Topuri și curiozități despre Micul Paris

Pe 20 septembrie, București împlinește 559 de ani de la prima atestare documentară din 1459. În cele peste cinci secole de viață, încă mai fascinează prin curiozitățile sale și ocupă locuri onorabile în multe topuri. 

Publicat: Miercuri, 19 Septembrie 2018, 19:15 | Actualizat: Miercuri, 19 Septembrie 2018, 20:01
Galerie de imagini
Bucuresti 559

Pe 20 septembrie, București împlinește 559 de ani de la prima atestare documentară din 1459, de către domnitorul Vlad Țepeș. În cele peste cinci secole de viață orașul care a cunoscut perioade de înflorire și decădere, deopotrivă, ”Micul Paris”, încă mai fascinează prin curiozitățile sale și ocupă locuri onorabile în multe topuri.

București, 559 de ani. Capitala României figurează pe locul patru în rândul capitalelor europene ca densitate a populaţiei, după Paris, Londra şi Atena, cu aproape 10.000 de locuitori pe kilometru pătrat. Legenda întemeierii sale vorbește despre oierul Bucur, de la care privine numele ”București”.

Cum a blestemat Vlad Țepeș Bucureștiul chiar în prima zi de naștere: 20 septembrie 1459. ”Domnul Dumnezeu să-l nimicească şi să-l ucidă aici cu trupul”

Bucureștiul are o populație de 2.104.967 de locuitori, spun statisticile oficiale, însă, în realitate, numărul ar fi mult mai mare.

1. Tunelurile secrete. Orașul de sub oraș

Bucureștiul este un oraș încărcat de istorie care ascunde o mulțime de secrete. Foarte puțini știu cum arată de fapt Capitala... de sub Capitală. Pe lângă partea văzută, orașul are o adevărată rețea de tuneluri secrete întinsă pe zeci de km.

Prima rețea de catacombe din București a apărut încă din secolul al VIII-lea și a fost construită de către negustorii și boierii care voiau să își protejeze avuțiile de tâlharii care atacau orașul. O zonă în care tunelurile secrete se găsesc la tot pasul este formată între trei mari puncte strategice din Bucureștiul vechi: Cișmigiu, Centrul Vechi și Mitropolie.

Catacombele sunt întinse pe o distanță impresionantă: De la Curtea Veche poți străbate Bucureștiul spre Dealul Mitropoliei și mănăstirea Antim, spre Cișmigiu, de-a lungul străzii Schitu Magureanu, apoi spre Cotroceni plus mai multe ramificații spre Gară de Nord și Bellu.

Ceaușescu își comandase și el propriile tuneluri, pentru a se simți protejat. În afară de cele două buncăre antiatomice şi un adăpost antiaerian de sub Casa Poporului, istoricii menționează o rețea care pleacă de la Comitetul Central spre Magazinul Muzica, Biserica Kretzulescu şi Palatul Regal. Prin ele se trecea cu barca, iar adâncimea apei era de un metru.

2. Primul drum din București

Recomandari A1

Primul drum din București, Drumul de Lemn, a fost de fapt actuală Calea Victoriei. În trecut, stradă era pavată cu trunchiuri de copaci. Primele drumuri din București pavate cu piatră de rău se amenajează în 1661.

3. Cum și când s-a făcut împărțirea pe sectoare

Reforma administrativă a orașului București are loc în 1830 când se înființează “Sfatul Orasenesc” (Administrația Publică Locală de azi). Orașul este împărțit în cinci zone (sectoare).

În 1979, București ajunsese deja la opt sectoare, moment în care a avut loc o nouă reforma administrativă, iar împărțirea a fost făcută astfel:

4. Tramvaiele

Toate tramvaiele care circula azi în București au un singur strămoș, și anume un tramvai vest-german adus pentru probe în 1970 și copiat, bucată cu bucată, de comuniști.

5. Micul Paris

În perioada anilor 1900 – 1930, orașul București a fost unul dintre cele mai frumoase și mai moderne orașe din europa, fiind egalabil cu Parisul – de aici și denumirea de Micul Paris.

Topuri în care este menționat orașul București

1. București, în topul celor mai cinstite oraşe din lume

Un experiment cu camera ascunsă ne aduce un loc fruntaș în topul onoarei. Experimentul a fost realizat de Reader'a Digest și a implicat 16 orașe din 4 continente diferite, în care s-au amplasat ”portofele pierdute”. Potrivit testului Bucureștiul se poziționează pe locul 11 în topul onestității, ultima timp ce ultima poziție, în șaisprezecea, în revine capitalei Portugaliei, Lisabona.

2. București, în topul celor mai vizitatate orașe din lume

Aproape 2,5 milioane de turiști străini au vizitat România în 2016, arată datele Institutului de Statistica. Din totalul turiștilor ajunși în țara, 1,1 milioane au vizitat Bucureștiul, pe următoarele locuri, la mare distanță, fiind județele Brașov, Sibiu sau Timiș. La coadă clasamentului, cei mai puțini turiști străini au fost în județul Teleroman, doar puțin peste 1.200 în tot anul trecut.

Potrivit statisticilor, numărul turiștilor care vizitează orașul București crește în fiecare an. În 2015, Bucureștiul ocupa deja pozitia 90 într-un top al celor mai vizitate 132 de orase din lume. Londra se afla atunci pe primul loc.

3. București, locul 82 în lume, în topul orașelor în care este recomandat să locuiești

În topul realizat de Economist Intelligence Unit, cu cele mai bune condiţii de locuit din marile oraşe, Bucureştiul se află pe locul 82, din 140. Note bune am primit la preţurile mici pentru mâncare şi băutură, comparativ cu alte mari oraşe ale lumii.

4. București, în topul celor mai ieftine metropole ale lumii și pe primul loc în Europa

Bucureştiul este singurul oraş din Europa care apare în topul celor mai ieftine zece oraşe din lume. Bucureştiul este pe locul 9 în clasamentul în care mai apar metropole din Siria, India şi Venezuela. De aceea, tot mai mulţi turişti străini vin anual în Capitală. La polul opus este Singapore, unde maşinile au cele mai mari prețuri, iar preţul mediu al unei sticle de vin: 23 de dolari.

București împlinește 559 de ani pe 20 septembrie, așadar Capitala este decisă să stabilească noi recorduri: cele ale distracției. Vezi aici ce evenimente sunt organizate de Ziua Bucureștiului 2018.

Whatsapp LinkedIn
bucuresti 559 bucuresti 555 de ani 20 septembrie ziua bucurestiului topuri bucuresti curiozitati bucuresti micul paris bucuresti capitala romaniei
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Câștigătorii sezonului 10 Mireasa, Mihai și Laura, interviu exclusiv în AntenaPLAY. Vezi acum Mireasa: Confesiuni | Sezonul 6.
Stirile zilei Boala care a umplut spitalele din România de sărbători: pacienţii au stat şi 3 ore la coadă. Medicii spun că e doar începutul
Videoclipul zilei
Citește și
București - 559 de ani de atestare istorică! La mulți ani!
București 559. Evenimente organizate de Zilele Bucureștiului 2018
București. Cum s-a născut pe hartă și de ce ar putea ”muri”
Video recomandate
Video
Citește și
Curățenia după sărbători. Sfaturi pentru a reda strălucirea locuinței tale Catine.ro
Actrița Deniz Baysal urmează să joace într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
„Una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei!” Volodimir Zelenski, reacție despre sfârșitul tranzitului... Libertatea.ro
Avertisment al medicilor. Stopați o plăcere mortală: Cancerul a ajuns la cote record din această cauză Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Deși a încercat să-l țină ascuns, a fost dată de gol! Andreea Bostănică, imagini cu iubitul milionar,... Spynews.ro
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“ BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale - Eleganță și răsfăț HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au pantofii sport o gaură în plus. Puțini știu ce poți face cu ea, de fapt useit
Horoscopul zilei de 3 ianuarie 2025. Racii petrec timp cu cei dragi. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Horoscop săptămânal 6-12 ianuarie 2025. Cum influențează retrogradarea lui Marte în Rac zodiile Jurnalul
Andreea Bălan și Victor Cornea, separați de Revelion 2025: Cum au petrecut noaptea de Anul Nou Kudika
Temperatura ideală pentru frigider în perioada sărbătorilor. La câte grade trebuie să îl setezi ca să nu se... Playtech
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc Redactia.ro
Un chirurg din Germania susţine că a luat cancer de la un pacient pe care l-a operat. Ce i-a apărut medicului pe... Observator
Ce se întâmplă dacă mergi zilnic pe bicicletă. Care sunt rezultatele practicării acestui sport MediCOOL
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Predicția apocaliptică a lui NOSTRADAMUS pentru 2025: „Un asteroid gigantic va lovi Terra” Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Beneficiile mersului pe jos în aer rece pentru sănătatea gravidei și a bebelușului DeParinti
Selena Gomez a celebrat sfârșitul lui 2024 cu o serie de fotografii și clipuri emoționante alături de logodnicul... ZUTV
Cât a economisit un proprietar Tesla pe benzină în 6 ani. A dezvăluit costurile reale pentru 232.000 de kilometri... UseIT
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz Hello Taste