Ce se întâmplă dacă Parlamentul respinge prelungirea stării de alertă. Raed Arafat, noi lămuriri: ”Există modalități care ne permit să acționăm!”
Starea de alertă ar putea să nu fie votată de Parlament, însă autoritățile au construit deja un plan B, potrivit declarațiilor făcute de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 10 Iunie 2020, 13:16 | Actualizat: Miercuri, 10 Iunie 2020, 13:17Astfel, în cazul în care va fi respinsă starea de alertă în Parlament, autoritățile vor găsi o modalitate de a impune restricții.
"(Dacă va fi respinsă starea de alertă . n.r.) vor fi încercate alte soluții. Vom încerca să vedem legislația actuală ce ne permite să facem.
Pe legislația situației de urgență există modalități și mijloace care ne-ar permite să acționăm, dar nu neapărat la nivelul la care am făcut acum.
Va fi mult mai greu să luăm nu numai decizii, să le implementăm mai degrabă. trebuie stabilit ce se va întâmpla cu purtatul măștii, cu regulile luate de distanțare, astea nu sunt prevăzute nicăieri", a declarat Raed Arafat, potrivit Digi24.
Klaus Iohannis susține prelungirea stării de alertă
Președintele Klaus Iohannis a anunțat numeroase măsuri ce vor fi luate după 15 iunie și a anunțat că situația impune prelungirea stării de alertă.
”Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv internați în spitale, faptul că și ultimul weekend de relaxare totuși s-a simțit, nu în sens bun, la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauți și suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă.
Sigur, vor fi mai puține restricții propuse, va fi un pic mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă.”, a declarat el marți.
Aproape 21 000 de cazuri de coronavirus s-au înregistrat în România
Până astăzi, 10 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 20.945 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, anunță Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 15.103 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 1.360 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 196 noi cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internați 150 de pacienți.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.212 de persoane. Alte 99.349 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 520.564 de teste.