Ce se întâmplă din 8 februarie 2021 cu elevii care stăteau câte doi în bancă. Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a făcut anunțul
Sorin Cîmpeanu a fost anunțat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, câţi elevi vor avea voie într-o clasă, având în vedere că sunt clase supraaglomerate, cu peste 30 de elevi, şi cum vor sta aceștia în bănci.
Publicat: Miercuri, 03 Februarie 2021, 18:22 | Actualizat: Miercuri, 03 Februarie 2021, 18:42- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că, dacă în şcoli sunt bănci de doi elevi, atunci vor sta tot câte doi elevi în bancă, așa cum era obișnuința, după reluarea cursurilor din 8 februarie, precizând că accentul se va pune pe portul măştii.
El a declarat că la apariţia a două cazuri de COVID-19 într-o clasă, activitatea în acea clasă va fi suspendată 14 zile. De asemenea, la două cazuri de infectare la profesori într-o şcoală, este suspendată activitatea în unitatea de învăţământ timp de două săptămâni.
Sorin Cîmpeanu a fost întrebat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, câţi elevi vor avea voie într-o clasă, având în vedere că sunt clase supraaglomerate, cu peste 30 de elevi, şi cum vor putea învăţa aceştia.
Pe aceeași temă"90% din şcolile din România au bănci de doi elevi. Dacă sunt bănci de doi elevi, vor sta doi elevi în bancă, accentul se pune pe portul măştii. Este o condiţie determinantă. De asemenea, o altă măsură simplă, ce ţine de aerisirea, ventilaţia spaţiilor închise, sălilor de clasă”, a explicat ministrul Educaţiei", potrivit news.ro.
Cum se vor desfășura orele, din 8 februarie 2021
"Regulile de distanţare vor fi adaptate la specificul şi realităţile şcolii româneşti şi nu numai scolii româneşti. Acest ordin de ministru comun va trebui să fie foarte clar, foarte explicit, uşor de înţeles şi mai cu seamă să poată fi aplicabil la realităţile şcolii româneşti”, a afirmat Cîmpeanu.
El a precizat și ce se va întâmpla cu elevii care au contraindicaţii medicale, dar și cu profesorii cu vulnerabilităţi de natură medicală: "Chiar dacă s-a renunţat ca variantă sistemică la acest scenariu, sunt cele cinci excepţii care vor conduce procesul de învăţare/predare în online.
Elevii care au contraindicaţii medicale - şi aici un lucru foarte important, acei elevi au deja adeverinţe de la începutul primului semestru. Vom insista ca acele adeverinţe, pentru că sunt în acelaşi an şcolar, să fie luate în considerare şi să nu punem elevii pe drumuri pentru alte adeverinţe medicale care să ateste vulnerabilităţi ce îi împiedică să vină la şcoală cu prezenţa fizică.
Pe aceeași temăEste vorba de elevii care au aparţinători în familie cu aceste vulnerabilităţi, lucru ce îi împiedică să intre în colectivitate, este vorba de elevii care prezintă simptome specifice în anumite zile, caz în care nu este necesar să avem astfel de adeverinţe, se recomandă apăsat să nu intre în colectivitate.
De asemenea, profesorii cu vulnerabilităţi medicale sunt nevoiţi să prezinte certificate care să ateste acest lucru de la un medic de medicina muncii şi profesorii care au simptome, la fel ca şi elevii, nu se vor prezenta în comunitate”, a detaliat Sorin Cîmpeanu.
Întrebat când se va suspenda activitatea într-o clasă, Sorin Cîmpeanu a răspuns: "Foarte probabil că în acord cu ministrul Sănătăţii vom lua decizia ca la două cazuri elevi per clasă să se suspende activitatea în clasă, nu în toată şcoala. Dacă în aceeaşi şcoală sunt mai multe clase în care apar cel puţin două cazuri în fiecare clasă, sigur că da, din păcate, se va suspenda prezenţa fizică vreme de 14 zile în întreaga şcoală. În ceea ce îi priveşte pe profesori, deoarece au o mobilitate mai crescută, interacţionând cu mai multe grupuri de elevi, la două cazuri confirmate în rândul cadrelor didactice se va suspenda activitatea pentru 14 zile în întreaga şcoală”.