Pentru că avem în continuare aceleaşi responsabilităţi, chiar şi vaccinaţi. Masca rămâne obligatorie în toate spaţiile publice, inclusiv în exterior.
Nu putem merge la petreceri, nunţi, botezuri, nici măcar dacă toţi participanţii sunt imunizaţi. Iar vaccinul nu va fi nici biletul spre libertate după ora 23, când circulaţia rămâne interzisă, dacă nu avem un motiv întemeiat, potrivit Observator.
Ce sunt obligați românii să respecte, în continuare, chiar și după ce s-au vaccinat
1. Masca rămâne obligatorie: masca rămâne obligatorie în toate spaţiile publice, inclusiv în exterior.
2. Petrecerile sunt interzise: nu putem merge la petreceri, nunţi, botezuri, nici măcar dacă toţi participanţii sunt imunizaţi
3. Se menține carantina de nopate: circulaţia rămâne interzisă după ora 23:00, dacă nu avem un motiv întemeiat
3. La restaurant doar în condiții speciale: nici la restaurant nu putem merge decât în condiţii speciale, adică numai în localităţile cu mai puţin de 3 cazuri la mia de locuitori. Atenţie, cel mult 50% dintre mese pot fi ocupate, iar înăuntru au acces şi cei vaccinaţi, şi cei nevaccinaţi.
4. Cu mască în cinematografe şi teatre: dacă vaccinul nu e o condiţie pentru a vedea un film sau un spectacol, masca este.
5. Magazinele se închid la ora 21:00: trebuie să purtăm masca şi în magazine, care se închid, ca şi până acum, la ora 21. Aşadar, cei vaccinaţi nu scapă de restricţii!
Persoanele care intră în România după 10 zile de la primirea celei de-a doua doze de vaccin nu mai trebuie să stea în carantină
Citește și: De ce anumiți membri ai unei familiei se îmbolnăvesc de coronavirus și alții nu, deși locuiesc împreună?
Persoanele care au și a doua doză de vaccin nu mai stau în carantină în România. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul persoanelor care intră în contact cu un caz confirmat de coronavirus, dacă contactul a avut loc la mai mult de zece zile de la primirea dozei de rapel, a decis Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit documentului, persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord li se aplică excepţiile de la măsura carantinei, nu mai intră în carantină cei care au fost depistați pozitiv la testul COVID-19, dacă au trecut mai mult de 14 zile de la data confirmării, dar nu mai mult de 90 de zile de la acest moment, potrivit news.ro.
De asemenea, şi pentru persoanele care intră în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină, la fel ca pentru persoanele care sosesc în România din celelalte state aflate pe lista de risc epidemiologic, pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecţiuni oncologice, insuficienţă renală cronică - în program de hemodializă), ş.a.m.d.
Carantină în România pentru pentru copiii care călătoresc alături de familia vaccinată într-o ţară cu incidenţa ridicată de Covid
Citește și: Cât durează, cu adevărat, imunitatea la vaccinul anti-COVID. Raed Arafat a oferit o serie de informații
Copiii care vor merge împreună cu părinţii vaccinaţi într-o ţară cu incidenţa ridicată de COVID-19 vor trebui să intre în carantină, la întoarcerea în România, au anunţat reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Florentina Furtunescu de la Institutul Naţional de Sănătate Publică a afirmat, marţi, în conferinţa de presă de prezentare a situaţiei vaccinărilor împotriva COVID-19, răspunzând unei întrebări, că, în cazul în care părinţii vaccinaţi pleacă cu copiii într-o ţară cu incidenţă ridicată, copiii reprezintă un vector de transmisie şi în acest caz trebuie să rămână în carantină la revenirea în România, potrivit news.ro.