Cei mai mulți dintre elevi vor reveni la școală pe 8 februarie. Klaus Iohannis: Ce se întâmplă cu Universitățile
Majoritatea școlilor se vor deschide începând cu 8 februarie, a anunțat președintele Klaus Iohannis, în urma unei discuții cu premierul, cu ministrul Sănătății, cu ministrul Educației și cu șeful DSU. În ceea ce privește Universitățile, acestea au autonomie iar reprezentanții lor stabilesc cum vor funcționa.
Publicat: Joi, 14 Ianuarie 2021, 18:49 | Actualizat: Vineri, 15 Ianuarie 2021, 10:48Decizia finală va fi luată pe data de 2 februarie, în funcție de cum va evolua pandemia de coronavirus. Klaus Iohannis a discutat cu Sorin Cîmpeanu, Vlad Voiculescu, Florin Cîțu și Raed Arafat și împreună au ajuns la concluzia că școlile pot funcționa ca în septembrie, în funcție de situația epidemiologică regională.
„Începând din semestrul II, adică după vacanța de o săptămână care urmează la începutul februarie, deci din 8 februarie, când începe semestrul II, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, evident, în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Asta însemnând: majoritatea școlilor se redeschid, elevii se întorc la școală”, a declarant Klaus Iohannis.
Pe aceeași temăPractic, potrivit președintelui, se revine la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate.
Care sunt scenariile potrivit cărora vor funcționa școlile
„În acest fel, în semestrul II, în localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală.
În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale - VIII, XII.
În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală. Deci, repet: scenariul verde – toți merg la școală. Scenariul galben – grădinițele, clasele I-IV, VIII și XII merg la școală, celelalte clase stau în on-line. Scenariul roșu, când se depășește numărul de 3, la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII și liceele, dar continuă să meargă grădinițele și clasele primare”, a declerat președintele.
Sunt aceleași scenarii ca cele din luna septembrie a anului 2020, când elevii au mers la școală. Totuși, diferența e că în scenariul galben nu are loc sistemul hibrid.
Ce se întâmplă cu Universitățile. Klaus Iohannis: Au autonomie
În ceea ce-i preivește pe studenți, fiecare Universitate va decide modalitatea în care se vor desfășura cursurile în semestrul al doilea.
„Decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități, având în vedere autonomia universitară, însă, evident, dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcționează și preuniversitarul”, a precizat președintele.
Citeșt eși: Rică Răducanu a fost internat la spital, infectat cu SARS-CoV-2. FC Rapid: „Suntem lângă legenda noastră”
Pe data de 2 februarie autoritățile vor face o reevaluare a situației pandemiei de coronavirus și vor decide dacă va fi posibilă sau nu deschiderea școlilor pe 8 februarie.
În data de 2 februarie, înainte să înceapă școala, vom face tot împreună o reevaluare a situației pandemice și decizia finală - repet, decizia finală - va fi luată pe 2 februarie.