Hidroxiclorochina, medicamentul recomandat de Trump, crește riscul de deces. Ce sunt de fapt vestitele pastile care ar lupta împotriva coronavirusului
Medicamentul anti-malarie, hidroxiclorochina, ar presupune un risc crescut de deces pentru pacienţii de COVID-19, a arătat un studiu amplu citat de Reuters. Preşedintele american Donald Trump spune că a lua medicamentul şi i-a îndemnat şi pe alţii să îl folosească
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 25 Mai 2020, 13:10 | Actualizat: Luni, 25 Mai 2020, 13:20- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Studiul care a analizat mai mult de 96.000 de persoane spitalizate de pe urma COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus, cei trataţi cu hidroxiclorochină sau clorochină au prezentat un risc mai mare de deces şi probleme de ritm cardiac decât pacienţii cărora nu li s-au administrat aceste medicamente.
Hidroxiclorochina este utilizată de zeci de ani pentru a trata lupusul şi artrita reumatoidă, precum şi malaria
Se pare că cererea pentru hidroxiclorochina a crescut în timp ce Trump a promovat în mod repetat utilizarea medicamentului împotriva coronavirusului, îndemnând oamenii să o încerce.
Studiul, publicat în revista medicală Lancet, nu a arătat niciun beneficiu pentru pacienţii cu coronavirus care iau medicamentele respective. Autorii studiului Lancet au sugerat că hidroxiclorochina şi clorochina nu trebuie utilizate pentru a trata COVID-19 în afara studiilor clinice până când studiile nu confirmă siguranţa şi eficacitatea la astfel de pacienţi, potrivit Mediafax.
Președintele Americii a declarat că a luat hidroxiclorochină preventiv, în ciuda lipsei de dovezi ştiinţifice.
Hidroxiclorochina şi clorochina neeficiente
Ambele medicamente au arătat dovezi ale eficacităţii împotriva coronavirusului într-o analiză de laborator, dar testele pe pacienţi s-au dovedit neconcludente. Câteva studii mai mici din Europa şi China au stârnit interesul pentru utilizarea hidroxiclorochinei împotriva COVID-19, dar au fost criticate pentru lipsa de rigurozitate ştiinţifică.
Studiul Lancet a analizat datele de la 671 de spitale în care la 14 888 de pacienţi li s-au administrat fie hidroxiclorochină, fie cloroquină, cu sau fără antibiotic, iar la 81.144 pacienţi nu li s-au administrat astfel de tratamente.
Saptamana trecută, doua studii publicate in revista medicala BMJ au arătat ca pacienţilor cărora li s-a administrat hidroxiclorochină nu li s-a imbunatatit semnificativ starea faţă de cei care nu au fost trataţi cu acest medicament.