România își plânge morții. A trecut o lună de la primul caz de coronavirus înregistrat
Coronavirus. A trecut o lună de la primul caz de coronavirus diagnosticat în România. S-a întâmplat pe 26 februarie. O lună mai târziu, în România sunt 906 cazuri de îmbolnăvire şi 17 decese, iar 86 de oameni au fost vindecaţi.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 26 Martie 2020, 09:40 | Actualizat: Joi, 26 Martie 2020, 09:44Între timp, în România s-a instaurat stare de urgență, iar în vigoare se află ordonanța militară nr.3 care limitează modul în care oamenii se deplasează în orașe.
Autoritățile au luat măsuri dintre cele mai drastice, anunțând că își doresc limitarea răspândirii virusului și evitarea unei situații precum cea din Italia.
Prin comparație, Italia, după o lună de la înregistrarea primului caz, avea 793 de morți și peste 53.000 de cazuri.
în România, dintre cei decedaţi, 11 sunt bărbaţi şi 6 sunt femei, iar 9 dintre ei sunt persoane de peste 70 de ani. Majoritatea celor decedaţi aveau şi alte afecţiuni asociate.
Pe aceeași temăPrimul caz de coronavirus în România a fost confirmat la un tânăr de 25 de ani din judeţul Gorj, care a intrat în contact direct cu un cetăţean italian, confirmat după ce a plecat din România. La sfârşitul lunii, bărbatul a fost declarat vindecat.
În Bucureşti, primul caz de coronavirus a fost diagnosticat în 7 martie, acesta fiind un bărbat de 40 de ani care a venit de la Roma.
În 16 martie, la 20 de zile de la primul caz de coronavirus din România, a fost decretată starea de urgenţă
Primul deces la o persoană diagnosticată cu coronavirus a fost înregistrat în 22 martie. la o persoană cu cancer în fază terminală.
Până la acest moment, 17 persoane - 11 bărbaţi şi 6 femei - au decedat, opt dintre ei la Spitalul Judeţean Suceava, unde aproape 100 de cadre medicale sunt infectate sau suspecte de coronavirus şi unde managerul a fost suspendat din funcţie în urma unei anchete desfăşurate de Ministerul Sănătăţii.
Bărbaţii decedaţi au vârste între 52 şi 74 de ani, iar femeile au vârste între 63 şi 80 de ani, nouă dintre pacienţi având vârste peste 70 de ani. În cazul a 14 dintre ei sunt menţionate afecţiuni asociate.
Miercuri, erau internaţi la ATI 18 pacienţi, din care 8 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalţi pacienţi era bună, staţionară.
Conform celei mai recente statistici, 86 de persoaneau fost declarate vindecate şi externate - 53 la Timişoara, 23 la Bucureşti, 6 la Craiova, 2 la Constanţa, unul la Cluj şi unul la Iaşi.
Prezentăm cazurile celor 17 persoane decedate:
22 MARTIE
1 - Bărbat, în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18 martie la UPU din cadrul Spitalului Filiaşi şi transferat în aceeaşi dată la SCBI Craiova”. Pacientul avea afecţiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer).
În legătură cu gestionarea acestui caz procurorii din Filiaşi au deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor după ce, în perioada 15-19 martie, membri ai conducerii spitalului din localitate şi-au îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu, iar ca urmare bărbatul a răspândit infecţia cu coronavirus. În urma incidentului, 23 de cadre medicale au fost izolate la domiciliu, iar secţia de primiri urgenţe a fost închisă. 2 - Bărbat, în vârstă de 74 de ani, internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş – Bucureşti, transferat de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, având o boală cronică preexistentă pentru care se afla în programul de dializă.
3 - Bărbat în vârstă de 70 de ani, internat în Spitalul Judeţean Piatra Neamţ. A fost confirmat pozitiv în data de 19 martie şi în data de 20 martie a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi”. Avea afecţiuni cronice preexistente, diabet, hipertensiune arterială. În urma anchetei epidemiologice nu s-a constatat istoric de călătorie sau contact cu o persoană infectată.
23 MARTIE
4 - Femeie în vârstă de 72 ani, internată în data de 21 martie, în Spitalul Judeţean Suceava, cu afecţiuni asociate cronice (diabet, boli cardiovasculare)”. Femeia nu avea istoric de călătorie şi nu a venit în contact cu o persoană confirmată pozitiv.
5 - Bărbat, 71 ani, din Suceava, confirmat pozitiv pe data de 23 martie, internat la Spitalul Judeţean Suceava din 21 martie. Aa fost internat anterior în Secţia de Cardiologie unde a fost posibil contact al unei paciente transferate la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.
6 - Bărbat de 64 de ani, din Arad, care a fost internat din data de 20 martie, în stare gravă la Spitalul Judeţean Arad, intubat în secţia ATI. Bărbatul a decedat în aceeaşi zi în care a fost confirmat pozitiv la testul pentru noul coronavirus.
7 - Bărbat în vârstă de 65 de ani, internat la Spitalul Universitar Bucureşti, confirmat pozitiv în 21 martie. Pacientul necesita dializă şi a fost contact de salon cu un alt pacient dializat, confirmat cu COVID-19 în 20 martie şi care a fost transferat în Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş, unde a decedat.
24 MARTIE
8 - Bărbat în vârstă de 70 ani, internat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Craiova, confirmat pozitiv în data de 19.martie. Pacientul a sosit pe data de7martie din Italia împreună cu fiica sa. Pacientul a fost internat pe data de 19 martie la SCBI Craiova cu insuficienţă respiratorie, fiind internat pe sectia ATI a spitalului. Acesta suferea de boli preexistente pentru care urma tratament cu insulină. De asemenea, pacientul avea obezitate grad II
9 - Bărbat, 59 de ani, pacient Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, cu afecţiuni medicale cronice pre- existente .fără posibilă expunere precizată. Data decesului a fost 22 martie, confirmarea infectării cu coronavirus a venit în 23 martie, când au sosit rezultatele probelor de laborator. Decesul a fost anunţat în 24 martie.
10 - Femeie, 80 de ani, pacientă în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, cu afecţiuni medicale cronice pre- existente,fără posibilă expunere precizată. Decesul s-a produs în 23 martie, când a şi fost confirmată pozitiv, fiins anunţat în 24 martie.
11 - Femeie, de 64 de ani, din judeţul Suceava, internată în stare gravă în Spitalul Judeţean Suceava - secţia ATI, unde a fost intubată. Femeia a fost transferată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi, unde a decedat. Pacienta suferea de boli asociate (HTA, cardiopatie ischemica, fibrilatie atrială) şi a avut istoric de călătorie în perioada 13-29 februarie, în Insulele Mauritius, Seychelles, Dubai.
12 - Bărbat de 74 de ani, din judeţul Ialomiţa, internat la Bacău în Spitalul Comăneşti, secţia ATI, unde a primit oxigen pe mască. Bărbatul a manifestat simptome în 19 martie şi a fost internat în 22 martie în stare gravă. Pacientul suferea de obezitate, HTA, şi insuficienţă renală cronică.
25 MARTIE
13 - Femeie din judeţul Caraş-Severin, în vârstă de 72 de ani, transferată în seara zilei de 24 martie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Timişoara, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, secţia ATI”. Femeia fusese internată la spitalul din Reşiţa în 21 martie. Ea fusese în Spania şi s-a aflat în autoizolare la domiciliu din 20 martie. Suferea de afecţiuni preexistente (diabet, fibrilaţie atrială, cardiopatie ischemică).
14 - Bărbat de 52 ani internat în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Suceava, confirmat pozitiv la COVID 19 in data de 23 martie. Bărbatul suferea de obezitate.
15 - Bărbat de 63 de ani, din judeţul Neamţ, internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi în secţia de ATI, confirmat pozitiv în 21 martie.
16 - Femeie, în vârstă de 70 de ani, din judeţul Suceava, internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi confirmată în 25 martie.
17 - Femeie, în vârstă de 70 de ani, din judeţul Suceava, internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi confirmată în 25 martie.