Antena Căutare

Ai „generat” online declarația pe propria răspundere? Avertisment din partea specialiștilor

Declarația pe propria răspundere trebuie completată de toți românii care vor să iasă din casă pe timpul stării de urgență. Ea trebuie prezentată autorităților, la cerere, fizic sau în format digital. Pe Internet au apărut mai multe „generatoare” care automatizează declarația, însă specialiștii atrag atenția asupra lor.

Ai „generat” online declarația pe propria răspundere? Avertisment din partea specialiștilor Galerie
Ai „generat” online declarația pe propria răspundere? Avertisment din partea specialiștilor | Pixabay

Conform noii Ordonanțe militare făcută publică de către Raed Arafat și Marcel Vela părăsirea locuinței va trebui justificată printr-o adeverință.

Declarația pe propria răspundere poate fi completată atât „de mână”, cât și digital. Mai mult, declarația pe propria răspundere poate fi și prezentată, la cererea autorităților, în format digital, nu neapărat fizic.

Astfel, în mediul online au apărut soluții de completare automată a declarațiilor.

Ai „generat” online declarația pe propria răspundere? Avertisment din partea specialiștilor

Model declaratie de propria raspundere generata automat

Cum funcționează aplicațiile de completare automată a declarațiilor pe propria răspundere?

Utilizatorul este invitat să completeze pe site, într-un formular, acele date particulare cerute în Ordonanța Militară nr. 3 din 24 martie 2020, precum Nume, Prenume, Adresă, Motivul deplasării sau locul deplasării.

Aceste „generatoare” au cerut însă și alte date cu caracter personal, precum CNP sau seria și numărul cărții de identitate, asta deși în lege nu este stipulat acest aspect. E drept, completarea lor nu este obligatorie pentru generarea formularului, dar acest aspect nu este menționat.

Citește și: Model de adeverință cu declarație pe propria răspundere. Autoritățile vor trebui să știe scopul deplasării

Ce spune legea?

Conform Articolului 5, aliniatul 4, din Ordonanța Militară nr.3 din 24 martie 2020, „Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei, motivul şi locul deplasării, data şi semnătura”. Nimic despre Codul Numeric Personal sau despre datele cărții de identitate.

Cartea de identitate oricum trebuie să se regăsească asupra dumneavoastră în cazul legitimării din partea organelor abilitate, astfel că ele vor fi verificat doar în urma controlului.

Tot ca să fim corecți până la capăt, și modelele puse la dispoziție de autorități au de asemenea integrate elemente precum CNP, Serie și Nr CI, deși acestea nu sunt cerute în articolul ordonanței.

Citește și: Restricţiile privind circulaţia persoanelor în afara locuinţei au intrat în vigoare

Programele antivirus, primul semnal de alarmă asupra generatoarelor de declarații

Componenta de protecție web de la Bitdefender a blocat un astfel de site anunțând utilizatorii că pot fi posibile victime ale phishingului.

Bitdefender avertizează utilizatorii că pagina respectivă încearcă să colecteze informații cu caracter sensibil, date care pot fi apoi utilizate în alte scopuri.

Accesarea paginii se poate face astfel înțelegând riscurile.

Ai „generat” online declarația pe propria răspundere? Avertisment din partea specialiștilor

Avertisment declaratie pe propria raspundere

Autorii paginii declaratie.egovernment.ro își informează utilizatorii că este vorba doar despre un proiect de voluntariat, venit în sprijinul românilor, și că datele nu sunt nici stocate, nici prelucrate în vreun fel.

eGovernment Solutions, compania din spatele site-ului, a închis temporar aplicația acuzând volumul mare de trafic și capacitatea deficitară a serverelor.

Ulterior compania a venit cu lămuriri suplimentare privind datele folosite până la ora închiderii aplicației, asigurând încă o dată că datele nu sunt stocate sau prelucrate și că se supune controalelor oricărei instituții abilitate, publicând chiar și o politică de confidențialitate.

Citește și: Armata a fost scoasă pe străzi în Capitală. Se cer documente celor care au ieșit din case. Galerie FOTO și VIDEO

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO anunță, de asemenea, că a primit numeroase întrebări legate de legitimitatea unor astfel de site-uri și avertizează populația că deși aceste aplicații menționează faptul că nu colectează date cu caracter personal, nu există nicio garanție în acest sens.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

CERT-RO recomandă utilizatorilor să folosească doar surse OFICIALE pentru obținerea acestui tip de declarație, făcând referire la site-urile autorităților responsabile:

  • Ministerul Afacerilor Interne
  • Guvernul României
  • stirioficiale.ro
Pacient contaminat cu coronavirus la Spitalul Obregia a băgat 70 de cadre medicale în izolare... Şefa DSP Braşov, Anca Bertea, a demisionat: Când au aflat de coronavirus, jumătate dintre angajaţi au intrat în concedii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x