Cu cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2025. Anunțul făcut de Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a făcut un anunț important pentru români. Iată cu cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2025.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024, 16:40 | Actualizat: Vineri, 22 Noiembrie 2024, 17:07Valoarea Punctului de Referinţă (VPR), element esenţial în calculul pensiilor, va fi majorată, începând cu 1 ianuarie 2025, de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creştere cu 12,1%.
Mai mult, pensionarii care beneficiază de indemnizație socială (pensia minimă garantată) vor avea o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizația socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025, conform news.ro.
Ce anunț a făcut Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale
De curând, ministrul Muncii și Solidarității Sociale a făcut un anunț important despre pensiile românilor.
„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflaţiei. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanţie fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creştere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar şi asigură predictibilitate. Contributivitatea şi stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă şi contribuţii egale şi pensiile vor fi egale”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, conform sursei citate mai sus.
Pe aceeași temăMiercuri, 20 noiembrie, s-a împlinit un an de la adoptarea de către Parlament a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Implementarea acestei legi a presupus cea mai amplă reformă din istoria sistemului public de pensii din România. În plus, datorită acestei legi, Comisia Europeană a acceptat renegocierea PNRR astfel încât a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB care ar fi putut conduce la o înghețare a pensiilor.
Când se majorează punctul de referință
Potrivit noilor legi, punctul de referință se majorează anual, în luna ianuarie. Astfel, valoarea punctului de referinţă în funcţie de care se calculează valoarea pensiei va creşte de la 81 de lei la aproximativ 91 de lei (12,1%).
La data intrării în vigoare a noii Legi a pensiilor, respectiv 1 septembrie 2024, valoarea punctului de referinţă era de 81 de lei. Potrivit articolului 84 din Legea 360/2023, începând cu anul următor intrării în vigoare a noii legi (1 ianuarie 2025), valoarea punctului de referinţă se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.
Pe aceeași temăPentru anul 2025, valoarea punctului de referinţă va fi de 91 de lei, reprezentând o creştere de 12,1%, conform sursei citate mai sus.