Chiar Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, i-a încurajat pe pensionarii care nu sunt mulțumiți de rezultatele obținute după recalculare să se adreseze caselor teritoriale de pensii în vederea verificării calculelor, potrivit gandul.ro.
Iată, mai jos, care sunt pași de parcurs în cazul în care te numeri printre cei care consideră că pensia le-a fost recalculată greșit!
Citește și: Ce pensie va avea Irinel Columbeanu după recalculare. Suma este sub așteptările multora
Pașii de urmat pentru a contesta recalcularea pensiei
Până acum, sute de pensionari s-au dus la Casele de Pensii din întreaga țară cu dosare prin care solicită corectarea erorilor de după recalculare. Din acest motiv, este bine de știut ce pași trebuie să parcurgi dacă ești convins că pensia ți-a fost recalculată greșit.
Recalcularea pensiilor reprezintă un proces complex, care poate duce uneori la greșeli ce influențează direct veniturile pensionarilor.
Examinați decizia de recalculare
Începeți prin a analiza cu atenție decizia primită de la Casa de Pensii. Astfel, comparați punctajul din ultima decizie de pensionare cu cel din decizia de recalculare. Aici trebuie să aveți trecute și punctele de stabilitate, calculate pe baza stagiului de cotizare, dar și punctajul anterior.
Calculați punctele de stabilitate
Punctele de stabilitate pot fi verificate chiar de către pensionari. Potrivit indicațiilor Ministrului Muncii, avem următoarele situații:
- pentru stagiile mai lungi de 25 de ani se adaugă 0,5 puncte;
- pentru stagiile între 30 și 35 de ani, se adaugă 0,75 puncte;
- iar pentru stagiile de peste 35 de ani, se adaugă un punct.
Contactați casa teritorială de pensii
Dacă observați discrepanțe sau aveți nelămuriri și întrebări, adresați-vă casei teritoriale de pensii care a emis decizia. Cei de acolo vor verifica dacă datele din dosarul dumneavoastră corespund cu cele din aplicația informatică. În cazul în care este necesar, se vor face inclusiv verificări suplimentare, care pot merge până la consultarea dosarului din arhivă.
Nu în ultimul rând, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat că pensionarii pot solicita o revizuire a deciziei de recalculare a pensiei, fie din oficiu, fie la cererea lor, mai transmite gândul.ro, care citează Cancan.