Antena

Cum ne protejăm de radiații? Reacția CE despre norul radioactiv din Rusia

Prezența unui nor radioactiv provenind din Rusia și un nivel ridicat de radiații au iscat panică în România și în Europa. Comisia Europeană a făcut precizări în legătură cu acest fapt.

Autor: Alina Serea Publicat: Marti, 20 August 2019, 11:57 | Actualizat: Marti, 20 August 2019, 12:41
Radiații - Nor radioactiv Rusia

Prezența unui nor radioactiv provenind din Rusia și un nivel ridicat de radiații au iscat panică în România și în Europa. Comisia Europeană a făcut precizări în legătură cu acest fapt.

Românii au intrat în alertă după ce pe reţelele sociale a început să circule un mesaj care vorbea despre apropierea de România a unui nor radioactiv. Informația i-a pus pe mulți pe jar mai ales că în urmă cu câteva zile a avut loc un incident nuclear în nordul Rusiei.

Incidentul nuclear de pe 8 august a stârnit îngrijorare și în rândul altor țări europene din cauza acestui posibil nor radioactiv.

Pe pagina de Facebook a Reprezentanţei Comisiei Europene în România se specifică faptul că nu s-a primit niciun avertisment de aceste stații “care să reflecte îngrijorări privind măsurătorile”, iar mesajul despre norul radioactiv este calificat drept “Fake news”.

Mai mult, IGSU a transmis că „nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu”, e importantă cunoșterea măsurilor de protecție în cazul unul dezastru nuclear.

Nivelul radiațiilor a crescut, pe 8 august, de 4-16 ori față de indicii normali

La 8 august, Sistemul teritorial automat de monitorizare a radiaţiilor (Automatic radiation monitoring system) din Arhanghelsk a înregistrat în şase din cele opt puncte monitorizate la Severodvinsk depăşirea nivelului de radiaţii gamma de 4-16 ori faţă de indicii normali, a declarat un responsabil al Rosghidromet, Iuri Peşkov.

Experţi internaţionali şi reprezentanţi ai serviciilor de informaţii americane au avansat ipoteza că explozia de lângă Severodvinsk s-a produs în timpul testării unui nou tip de armament. Potrivit acestora, ar fi vorba de o rachetă de croazieră cu sistem de propulsie nucleară 'Burevestnik' ('Albatrosul', /SSC-X-9 Skyfall, în codificarea NATO).

Pe aceeași temă

Ce sunt radiațiile

Radiaţiile se împart în 2 categorii: ne-ionizante şi ionizante, pentru a sublinia pericolul la adresa sănătăţii oamenilor. Radiaţiile electromagnetice: lumina, radiaţiile ultraviolete şi infraroşii, undele radio, microundele, ultrasunetele aparţin primei categorii.

Când radiaţiile lovesc un atom, îşi transferă o parte din energie asupra acestuia. Dacă energia transferată de radiaţie este suficient de mare, se produce ionizarea - procesul de îndepărtare a unui electron din atom, care lasă în urmă 2 particule încărcate electric – un electron şi un ion pozitiv. Prezenţa în număr mare a unor astfel de particule încărcate electric pot crea distrugeri ţesuturilor vii.

Recomandari A1

Cum ne protejăm de radiații?

Adăpostirea este foarte importantă în cazul unui nivel ridicat de radiații, anunță nuclearelectrica.ro.

”A sta adăpostit în casă este un mod foarte eficace de reducere a expunerii la radiații. Rămânând înăuntru cu ușile și geamurile închise puteți reduce expunerea la radiații cu până la 40%”, se arată pe site-ul instituției.

O incintă dintr-o clădire reprezintă un bun adăpost. Dacă vi se va comunică să rămâneți acasă, la serviciu sau la școală, faceți următoarele:

În cazul în care sunteți prins în aer liber în timpul urgenței, scoateți-va hainele și închideți-le în saci de plastic. Curățați-va părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta particulele de praf radioactiv. Când va puneți alte haine, luați-le dintr-un dulap închis.

Protejarea tiroidei în cazul unui nivel ridicat de radiații

A va adăposti, a va schimbă hainele și a face dus rămân cele mai bune măsuri de protecție împotrivă altor substanțe radioactive.

Dacă în aer există iod radioactiv, el este introdus în plămâni prin inhalare și de acolo, o parte va pătrunde în sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glandă tiroidă. O măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă este administrarea pastilelor de KI (iodură de potasiu).

Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către această. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului. O altă măsură contra inhalării iodului radioactiv este aceea de a rămâne adăpostit în casă. Pastilele de iodură de potasiu (KI) nu protejează corpul de alte substanțe radioactive.

(!) Când se iau pastilele de iodură de potasiu ?

Pastilele de iodură de potasiu se iau în cazul unui accident nuclear major, însoțit de evacuarea în mediu a unor cantități de iod radioactiv. Tabletele de iod stabil protejează glanda tiroidă împotrivă iodului radioactiv inhalat din aerul contaminat sau ingerat pe calea alimentelor și a apei potabile dacă acestea sunt contaminate.

Administrarea de iodprevine absorbția de către glandă tiroidă a iodului radioactiv, mărește rată de eliminare a lui și reduce riscul de cancer tiroidian. Eficacitatea tabletelor este maximă dacă administrarea acestora se face operativ, pe cât posibil înaintea apariției emisiei radioactive sau, cel târziu, în primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactivă.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
nor radioactiv norul radioactiv rusia nor radioactiv deasupra romaniei radiatii nivel radiatii nor radioactiv romania 2019
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o zi
Videoclipul zilei
Citește și
Alertă! Posibila prezenţă a unui nor radioactiv deasupra României
Alertă! Nor radioactiv peste Europa! Meteorologii au făcut anunțul
Nor radioactiv din Rusia deasupra României. Țara noastră, cea mai afectată
Maria Ghiorghiu prevestește O MARE NENOROCIRE pentru România: „Dimineața am auzit o vocea care-mi...
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste