Franța își cere înapoi cetățenii blocați în alte țări. "Nu îi lăsăm rătăciți!" Un avion special o să-i adune pe toți
Guvernul de la Paris va pune în practică un dispozitiv aerian, în colaborare cu compania Air France, pentru a le permite francezilor blocaţi în străinătate din cauza epidemiei coronavirus să se întoarcă în ţară, au anunţat miercuri trei demnitari francezi, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 19 Martie 2020, 09:22 | Actualizat: Joi, 19 Martie 2020, 09:26
''Un mecanism global şi mondial pentru a le permite cetăţenilor noştri să se întoarcă în Franţa pe calea aerului va fi pus în practică foarte rapid, în legătură cu Air France'', au dat asigurări miniştrii afacerilor externe Jean-Yves Le Drian şi al afacerilor interne Christophe Castaner, precum şi secretarul de stat pentru transporturi Jean-Baptiste Djebbari, într-un comunicat.
''Mecanismul se va baza pe un plan de transport aerian adaptat pentru întreaga lume, în funcţie de priorităţi şi urgenţe locale, şi va permite fiecăruia să-şi rezerve un bilet de întoarcere la o companie'', au adăugat cele trei oficialităţi franceze.
Numeroase ţări şi-au suspendat legăturile aeriene cu Europa, afectată de pandemia COVID-19, lăsând în străinătate zeci de mii de francezi.
Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a lansat un apel la ''răbdare'' miilor de conaţionali blocaţi în întreaga lume.
Aproximativ 7.000 de francezi sunt blocaţi în Maroc şi alţi 4.000 în Tunisia, fie că este vorba de turişti, fie de deplasări în interes profesional.
La rândul lor, ţările baltice au luat măsuri miercuri pentru a repatria sutele de cetăţeni de-ai lor blocaţi la frontiera dintre Germania şi Polonia, închisă pentru străini pentru a limita răspândirea noului coronavirus.
O navă plecată din Germania a ancorat miercuri seară în portul lituanian Klaipeda , iar câteva ore mai târziu un tren a sosit în oraşul lituanian Kaunas.
De asemenea, Lituania a trimis un avion de transport militar pentru a ajuta la repatrierea zecilor de persoane care nu au putut traversa Polonia de la începutul săptămânii.
Ţara vecină Letonia a trimis mai multe vase către Suedia şi Germania, având aceeaşi misiune. Navele se vor întoarce în porturile Liepaja şi Ventspils.
Dependența de China ne va costa. Anumite produse ar putea să dispară complet de pe piaţă
În privinţa estonienilor blocaţi, aceştia urmau să plece miercuri seară din portul german Sassnitz cu o navă a companiei Tallink până în capitala letonă Riga, iar de acolo în Estonia.
Cele trei ţări au criticat Polonia pentru refuzul de a deschide un ''coridor umanitar'' pentru balticii care se întorc cu maşinile din Europa Occidentală.
Varşovia a autorizat traversarea teritoriului polonez de camioane şi autocare, nu însă şi de autoturisme.
Polonia, care până miercuri seară înregistrase 287 de cazuri de infectare cu noul coronavirus la o populaţie de 38 de milioane de persoane, şi-a închis sâmbătă noaptea frontierele pentru cetăţenii străini.