Greva profesorilor. Ce se întâmplă cu elevii după minivacanța de Rusalii. Se întorc sau nu în bănci?
Greva din educație le dă mari bătăi de cap elevilor care trebuie să dea examenele anul acesta. Ce se va întâmpla cu ei după minivacanța de Rusalii. Anunțul făcut de cadrele didactice.
Publicat: Luni, 05 Iunie 2023, 11:21 | Actualizat: Luni, 05 Iunie 2023, 15:03Profesorii din România sunt în grevă generală din 22 mai și se pare că aceasta nu se va termina curând. Examenele bat la ușă, iar elevii au rămas fără profesori care să-i ghideze, acum, pe ultima sută de metri.Cadrele didactice au ieșit în stradă să ceară un salariu mai mare și și-au propus să nu se întoarcă la catedră până când nu li se va da ce au cerut ei.
Ce se va întâmpla cu elevii după vacanța de Rusalii. Când se vor întoarce în bănci
Vacanța de Rusalii nu le-a adus profesorilor sentimente mai bune privind revenirea la școală. Liderii de sindicat au anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că profesorii nu se vor întoarce la catedră după mini-vacanța de Rusalii.
„Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, scriu sindicatele în comunicatul în care anunță că greva generală va continua și marți, 6 iunie, potrivit Edupedu.ro.
Cu toate că președintele Klaus Iohannis a emis o ordonanță de urgență prin care a cerut majorarea salariilor începând cu 1 iunie, profesorii nu sunt mulțumiți. Ei spun că vor ca și profesorii aflați la început de drum să se bucure de un venit mai mare, nu doar cei care au vechime în învățământ.
„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”, au transmis liderii sindicatelor federațiilor din educație în comunicatul de presă.
Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro