Antena

Legea pensiilor 2019. Ce modificări aduce, de la 1 septembrie, noua lege a pensiilor

Legea pensiilor 2019. Ministrul Muncii a anunțat noile modificări la legea pensiilor, modificări ce vor intra în vigoare de la 1 septembrie, când se va majora și punctul de pensie

Autor: Alina Serea Publicat: Luni, 26 August 2019, 08:21 | Actualizat: Luni, 26 August 2019, 08:44
Legea pensiilor modificari

Legea pensiilor 2019. Ministrul Muncii a anunțat noile modificări la legea pensiilor, modificări ce vor intra în vigoare de la 1 septembrie, când se va majora și punctul de pensie.

Legea pensiilor 2019 prevede că valoarea punctului de pensie crește începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100, la 1.265 de lei.

Majorarea pensiilor pentru luna septembrie este deja calculată și de săptămâna viitoare vor fi făcute primele plăți către Poștă Română, astfel încât de la 1 septembrie noile valori ale pensiilor să fie deja plătite

"Majorarea pensiilor pentru luna septembrie este deja calculată, deja tot ce înseamnă fluturaș de pensii este tipărit și deja săptămâna viitoare vom face către Poștă Română primele plăți, pentru că începând din data de 1 septembrie noile valori și noile cuantumuri ale pensiilor să fie deja plătite. Am tipărit (fluturașii n.r.) și pentru indemnizația minima.

Noi suntem pregătiți cu orice variantă. Ați văzut când am anticipat că vom avea atac la Curtea Constituțională la Legea pensiilor și eram în pericol să nu majoram pensiile de la 1 septembrie, am prevăzut în OUG 114 aceste măsuri, aceste noi valori, pentru a putea să le prindem și în Legea bugetului", a precizat ministrul Muncii, Marius Budai.

Proiectul de modificări la Legea pensiilor va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022, ar urma să aibă un impact de 81,1 miliarde de lei.

Legea pensiilor 2019. Ce ate modificări vor intra în vigoare

Studiile de masterat și doctorat se vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionării. De asemenea, vor fi considerate vechime în muncă stagiul militar, concediul pentru creșterea copilului, deportarea, prizonieratul, detenția politică sau pensia de invaliditate. Acestea sunt și în legislația actuală.

Toate pensiile stabilite înainte de intrarea în vigoare a noii legi vor fi recalculate. În urma recalculării însă, nu toate pensiile vor crește.

Noua lege mai instituie faptul că pensia minimă se va plăti celor cu minimum 15 ani de cotizare la sistemul public de pensii. Aceasta se calculează raportat la salariul minim brut pe țară de la acel moment. Minimul va fi de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an lucrat în plus.

Recomandari A1

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.

Legea pensiilor prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021, astfel:

2019 - 1.265 de lei,

2020 - 1.775 de lei,

2021 - 1.875 de lei.

Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Din 2021 se va schimba formula de calcul a pensiei. Cuantumul pensiei se calculează prin înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință.

La intrarea în vigoare a legii, adică în 2021, punctul de referință va fi 75 de lei. Numărul total de puncte de pensie se obține din adunarea punctajelor anuale.

Punctajul anual se stabilește prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare. Punctajul lunar se va calcula prin raportarea venitului brut lunar realizat sau a venitului lunar care a constituit baza de calcul a contribuției sociale, la câștigul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.

O altă măsură inclusă în noua lege a pensiilor o constituie plata retroactivă a contribuțiilor pentru pensii. Astfel, noua lege permite ”cumpărarea” de vechime. Nu se pot depăși 5 ani în total, dar se vor putea plăti perioade diferite.

Până acum, existau două tipuri de pensionare anticipată, respectiv fără penalizare și parțială. Actul normativ a eliminat pensionarea anticipată fără penalizare.

Pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. De aceasta beneficiază persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi cei care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. Cuantumul acesteia se stabilește prin diminuarea pensiei de limită de vârstă cu anumite procente, în funcție de numărul lunilor de anticipare.

Dacă angajatorii nu virează contribuțiile, perioada respectivă nu se ia în calcul Unul dintre punctele contestate ale noii legi este acela potrivit căruia nu se iau în calcul la vechime perioadele în care angajatorii nu virează contribuțiile sociale.

Prevederea a fost contestată de către sindicate, deoarece, deși angajații din România datorează cei 25% pentru pensii, aceștia nu au niciun control efectiv pentru a putea vedea dacă firmele chiar virează banii și nici nu le pot forța.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
legea pensiilor legea pensiilor 2019 legea pensiilor 2021 modificari la legea pensiilor modificari la legea pensiilor 2019 punctul de pensie valoarea punctului de pensie
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o zi
Videoclipul zilei
Citește și
Cum se va schimba legea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024. Numărul de copii ar putea influența...
Pensiile vor creşte de la 1 septembrie. Ministrul de Finanțe a făcut precizări despre Legea Pensiilor
Ciolacu: Perspectiva prezentată economic şi financiar de către Guvernul României, în acest moment,...
Ponta: Cred că PNL doreşte alegeri anticipate pentru că acest buget nu este unul realist. Banii nu le...
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste