Mario Iorgulescu scapă de pedeapsa de 13 ani și 8luni de închisoare pentru omor.Decizia e definitivă, iar procesul va fi rejudecat
Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, scapă de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare pentru omor și conducere a unui vehicul sub influența acoolului și substanțelor interzise.
Publicat: Vineri, 21 Iunie 2024, 12:34 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 11:07Mario Iorgulescu este fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal. În anul 2019, acesta a ucis un tânăr, care aștepta la semafor, intrând în plin în el. Fiul lui Gino Iorgulescu era sub influența alcoolului și a substanțelor interzise (cocaină).
Tânărul care și-a pierdut viața în accidentul produs de Mario era tată a doi copii.
Mario Iorgulescu a fost dus la Spitalul Elias cu un „traumatism cranio-cerebral minor, politraumatism, traumatism forte abdominal”. Tânărul a fost externat, la cererea tatălui său, de două ori înainte de a fi dus cu o ambulanță privată la Aeroportul Băneasa, de unde a plecat în Italia.
Acolo a fost internat la mai multe clinici private de pe teriotoriul Italiei. Tânărul nu mai este în țară de cinci ani.
Pe aceeași temăMario Iorgulescu scapă de condamnarea la 13 ani și 8 luni de închisoare pentru omor
Potrivit unei surse, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis lui Mario Iorgulescu o cale extraordinară de atac, și anume recursul la casație.
În cursul zilei de joi, instanța supremă a luat următoarea decizie:
„Admite recursul în casaţie declarat de inculpatul Iorgulescu Gino – Mario împotriva deciziei penale nr. 1485/A din 18 octombrie 2023, pronunțată de Curtea de Apel Bucureşti – Secția a II-a Penală (…).
Casează, în parte, decizia penală atacată, numai în ce privește pe inculpatul Iorgulescu Gino – Mario și trimite cauza la rejudecare de către instanța de apel, Curtea de Apel București. Menține celelalte dispoziții ale hotărârii atacate, care nu contravin prezentei decizii.”
Hotărârea este definitivă.
De asemenea, potrivit sursei menționate anterior, Curtea de Apel București a anulat decizia tribunalului prin care inculpatul trebuia să plătească către familia victimei accidentului mortal suma de 200.000 de euro, daune morale, respectiv 100.000 de euro, daune materiale. Sumele urmau să fie achitate de societatea de asigurări CITY INSURANCE SA, care se află însă în faliment.
Mario Iorgulescu se afla, sub influența alcoolului și a substanțelor interzise, la volanul lui Aston Martin DBS în seara de 8 septembrie 2019. Sub impulsul geloziei, a încercat să ajungă din satul Gulia într-un club din Parcul Herăstrău, unde se afla fosta iubită.
Oamenii legii au declarat că avea o alcoolemie de 1,96 g/l și era sub influența cocainei la momentul producerii accidentului. Acesta circula cu o viteză de peste 140 de km/h. La intersecţia dintre Şoseaua Chitilei şi strada Teodor Neagoe a pătruns pe culoarea roşie a semaforului, cu o viteză de 145 km/h, după care a accelerat până la 162 km/h pentru a depăși un vehicul care circula cu viteză redusă pe banda I.
Ulterior, a continuat să accelereze și a urcat cu maşina pe un scuar, a intrat pe contrasens, lovind frontal, la o viteză de 143 km/h, un Audi condus de un tânăr de 24 de ani, care a decedat pe loc.
Pe aceeași temăMario Iorgulescu a fost trimis în judecată în lipsă, acesta aflându-se deja în Italia. La data de 10 februarie 2023, a fost condamnat de Tribunalul București la 15 ani și 8 luni de închisoare pentru omor și conducere a unui vehicul sub influenșa alcoolului și substanțelor interzise.
Judecătoarea Manuela Orzaţă de la Tribunalul Bucureşti a menționat în decizia de condamnare că Mario Iorgulescu avea discernământ în momentul producerii accidentului. De asemenea, că nu suferă și nu a suferit de afecțiuni psihice care să-i împiedice transferul din Italia în România pentru a fi prezent la procesul intentat de autoritățile române.
Avocații și familia Iorgulescu au solicitat suspendarea procesului, argumentânt că Mario are afecșiuni medicale care îl împiedică să participe la dezbaterile din instanță. Aceștia susțin că tânărul este internat pentru tratament într-o clincă privată din Italia, țara unde Gino Iorgulescu și familia sa au rezidență.
Pe aceeași temă„Aşadar, dacă vreun medic, în toată perioada cât inculpatul a deţinut permis de conducere, ar fi luat cunoştinţă de existenţa unor afecţiuni psihice grave de natură a-l declara pe inculpat inapt psihologic să conducă autovehicule pe drumurile publice, avea obligaţia legală să o facă (…)
Astfel de acte medicale din care să rezulte afecţiuni mintale grave nu au fost depuse la dosarul cauzei, inexistenţa acestor acte înainte de evenimentul rutier fiind susţinută de faptul că deţinea un permis de conducere valabil la data evenimentului rutier (…)
Nu se poate accepta în mod rezonabil că părinţii unei persoane ar fi permis acelei persoane cu tulburări mintale grave să aibă acces la un astfel de vehicul puternic, care se poate transforma oricând într-o armă a crimei, fără a exista riscul de a pune în pericol nu doar viaţa propriului copil, dar şi a altor persoane, şi de a se supune totodată riscului de a fi acuzaţi de săvârşirea unei complicităţi morale la săvârşirea unei infracţiuni contra vieţii”, preciza magistratul, conform sursei citate anterior.
Pe aceeași temăCine sunt magistrații care i-au anulat pedeapsa lui Mario Iorgulescu
Conform Adevărul.ro, doi dintre judecători, Adriana Ispas și Lia Savonea, fost președinte al CSM, au susținut necesitatea rejudecării dosarului, în timp ce Dan Andrei Ene a argumentat pentru respingerea recursului în casație.
Judecătoarea Lia Savonea a stârnit câteva controverse pe parcursul carierei sale, ea fiind și cea care declara neconform rechizitoriul în dosarul Revoluției, în care era judecat și Ion Iliescu.
În cadrul zilei de joi, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis recursul în casație formulat de Mario Iorgulescu împotriva sentinței de 13 ani și 8 luni de închisoare pentru ucidere din culpă și conducere sub influența alcoolului și substanțelor interzise.
Pe aceeași temăInstanța a decis anularea parțială a deciziei anterioare a Curții de Apel București și a hotărât trimitrerea cazului spre rejudecare.
Cu toatea acestea, restul dispozițiilor hotărârii atacate au fost menținute, iar cheltuielile judiciare au rămas în sarcina statului.
Mario Iorgulescu declara la finalul anului 2022 că nu își dorește să se întoarcă în România: „Nu vreau să mă întorc în România. Mi-aș dori să fiu condamnat cu suspendare și să îmi fac pedeapsa în Italia.”
De asemenea, în martie 2023, făcea o declarație controversată, susținând ferm că nu va face nici măcar o zi de pușcărie: „Vă garantez că eu nu o să fac o zi de puşcărie.”
Iulian Vicol, tatăl lui Daniel Vicol, tânărul pe care Mario Iorgulescu l-a ucis în 2019, a ajuns la capătul puterilor.
„Aș putea să mă urc pe un bloc și să mă arunc de acolo. Ce să fac?” spune bărbatul. „Când vin aici nu mai pt merge. Domnul Iorgulescu a tot căutat să ne facă piedici. Putea să recunoască.”
„De cinci ani duc o viață foarte grea”, declară mama lui Daniel Vicol. „Pentru copilul meu că l-a băgat în pământ nevinovat.”
Pe aceeași temăÎn procesul de rejudecare s-ar putea întâmpla trei lucrui: o pedeapsă mai mică pentru Mario Iorgulescu, reîncadrarea cazului, de la omor, la ucidere din culpă, sau achitarea lui Mario Iorgulescu.
Curtea de Apel București urmează să stabilească un nou termen de judecare.
Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro