O avocată din Vaslui a lovit un om cu mașina și s-a întors să-și recupereze oglinda. Ce antecedente penale are femeia
O avocată din Vaslui a fost condamnată la închisoare cu executare după ce a lovit un om cu mașina și a părăsit locul accidentului. Aceasta s-a întors între timp pentru a-și recupera oglinda de la mașină.
Publicat: Miercuri, 11 Octombrie 2023, 18:04 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 09:22Mihaela Scafaru este de profesie avocat, iar pe 5 octombrie, Curtea de Apel Iași a condamnat-o la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Judecătorii au dispus încetarea procesului penal în cazul avocatei pentru lovire și alte violențe și vătămare corporală din culpă întrucât faptele s-au prescris. Aceasta nu este la prima abatere.
De ce a mai fost acuzată avocata
Avocata Mihaela Scafatu a fost condamnată la 1 an și 4 luni de închisoare pentru părăsirea locului accidentului fără încuviințarea Poliției.
Respectiva condamnare a fost cumulată cu o sancțiune penală anterioară de 2 ani și 4 luni de închisoare. Aceasta fusese suspendată sub supraveghere.
În cele din urmă, instanța a stablit ca avocata să execute 3 ani și 8 luni de închisoare. Cu toate acestea, decizia nu este definitivă.
Avocata nu este străină de secția de Poliție
Potrivit unei surse, Mihaela Scafaru nu este străină de încălcarea legii. Aceasta a intrat pentru prima dată în vizorul Poliției în anul 2015. Un deţinut, Florin Rotariu, i-a promis 1.000 de euro unui agent din penitenciarul Iaşi pentru ca acesta să permită introducerea ilicită în unitatea de detenție a patru telefoane Nokia C5 şi a unei cantităţi de whisky.
Femeia a procurat de la mama sa 1.000 de euro şi a cumpărat patru telefoane mobile şi un încărcător Samsung care au fost ascunse într-o pâine. De asemenea, a mai cumpărat patru telefoane Nokia C5 care au fost ascunse într-un borcan şi 1,5 litri de whisky, pe care l-a transferat într-o sticlă din plastic.
La momentul respectiv, agentul din penitenciar a anunțat procurorii anticorupție, iar Mihaela Scafaru şi deţinutul au fost trimişi în judecată pentru dare de mită şi introducerea de obiecte și bunuri interzise în penitenciar. În urma acestor acuzații, avocata Mihaela Scafaru a fost condamnată la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare.
Pe aceeași temăAlte antecedente penale
Mihaela Scafaru a fost implicată într-un scandal, în august 2017, în Negrești, Vaslui. Atunci a fost acuzată că a lovit o femeie.
În ianuarie 2018, avocata a revenit în vizorul Poliției. De această dată ea a acroșat cu oglinda autoturismului pe care îl conducea un bărbat aflat în stare de ebrietate care mergea pe mijlocul drumului. Șoferița nu a oprit mașina, ci și-a continuat drumul.
În cele din urmă s-a întors la locul accidentului deoarece, în urma impactului, se rupsese oglinda mașinii. Mihaela s-a întors pentru a căuta oglinda, fără să verifice starea victimei.
În 2020, a fost din nou trimisă în judecată pentru lovire și alte violențe, dar și pentru vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului, într-un singur dosar, deși sunt două incidente diferite.
Pe aceeași temăAjunsă în fața instanței, avocata Mihaela Scafaru a respins acuzația de lovire, chiar afirmând că ea a fost cea agresată. În schimb, nu a negat afirmația de vătămare corporală din culpă, deși a insistat că nu a fost făcută o plângere în prealabil de bărbatul rănit.
Prima acuzație s-a prescris la finalul lunii august 2022, iar instanța ar fi putut constata încetarea procesului. Cu toate acestea, avocata a cerut continuarea acestuia, dorind să-și demonstreze nevinovăția. În cazul acuzației de părăsire a locului accidentului, termenul de prescripție s-ar fi împlinit în ianuarie 2026, fiind valabil opt ani.
În urmă cu câteva zile, Curtea de Apel Iași a pronunțat verdictul în legătură cu acuzele de lovire și alte violențe. Și anume, fapta s-a prescris.
La acuzația de vătămare corporală, avocata a susținut că nu a realizat că a lovit un om, fiind convinsă că era un câine. De asemenea, a pus la îndoială plângerea făcută de victimă, susținând că a fost întocmită de un polițist și doar semnată de bărbatul accidentat.
Pe aceeași temăÎn timpul acestui proces a fost adus și un martor care a susținut că victima era prea beată chiar și a doua zi, astfel că nu avea cum să fie în stare să scrie declarația. Judecătorii au respins mărturia, însă au dispus încetarea procesului, deoarece fapta se prescrisese.
„Prezumţia de nevinovăţie ce trebuie recunoscută inculpatei impune a se porni de la presupunerea că inculpata nu a observat pietonul aflat în stare de ebrietate până la momentul impactului, aceasta fiind varianta faptică cea mai favorabilă inculpatei şi care, în caz de dubiu, primează”, au spus judecătorii.
Magistrații au putut urmări imaginile camerelor de luat vederi din apropiere, astfel că au observat că în aproximativ o secundă după impact, mașinii conduse de avocată i s-au aprins stopurile de frână. Acest lucru i-a convins că Mihaela Scafaru a realizat că a lovit ceva cu partea stângă a mașinii, a oprit din instinct, iar mai apoi și-a continuat drumul.
Toate declaraţiile contradictorii ale şoferiţei cu privire la momentul în care a întors maşina - deoarece inițial spusese că s-a întâmplat după 150 de metri de la locul accidentului, ca mai apoi să declare 2-3 kilometri - i-au convins pe judecători că este nesinceră. Ceea ce a dus la o condamnare cu închisoarea.
Pe aceeași temăBună de plată
Ba mai mult, magistrații ieșeni au hotărât să-i suspende dreptul de a conduce pe o perioadă de 3 ani. În plus, Mihaela Scafaru a fost obligată să achite 9.232,37 lei Spitalului Județean Vaslui și 497 de lei, Serviciului de Ambulanță.
Totodată, a fost obligată să plătească 630 de euro unei martore care a depus mărturie în fața judecătorilor. La toate acestea se adaugă încă 11.000 de lei, cheltuieli juridice.