(P) Ce este medicina? Eşti făcut pentru această profesie şi o poţi practica cu succes?
Până la Hipocrate şi vechii egipteni, oamenii credeau că bolile au cauze supranaturale sau sunt pedepse primite de la zei. Au fost necesare câteva mii de ani până când a apărut ideea că bolile au cauze naturale şi că se pot trata, iar acesta a fost momentul în care se poate spune că a luat naştere medicina - ştiinţa de a menţine sănătatea oamenilor.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 29 Iulie 2021, 11:06 | Actualizat: Joi, 29 Iulie 2021, 11:10Dacă eşti interesat de corpul uman şi vrei să îi ajuţi pe cei din jur, s-ar putea să fii un foarte bun candidat pentru a studia medicina. Există încă numeroase aspecte neelucidate, boli care nu şi-au găsit leacul şi informaţii nedescoperite despre corpul omului. Prin urmare, domeniul este extrem de vast şi sunt multe întrebări care, chiar şi după sute de ani, au rămas fără răspuns.
Studiul medicinei
Este ştiut faptul că dacă ai ales să fii student la medicină vei avea de parcurs un drum lung, provocator şi anevoios, va trebui să citeşti zeci de cărţi de medicină şi să asimilezi un volum imens de informaţii şi, totodată, să dezvolţi capacitatea de a le aplica rapid, atunci când este necesar. De aceea, pentru a ajunge medic şi a face faţă provocărilor, ai nevoie de motivaţii ferme. Nu poţi face carieră în acest domeniu fără a ştii de ce o faci şi, totodată, fără a rămâne determinat şi centrat pe ceea ce îţi doreşti.
Din fericire, medicina poate avea la baza numeroase motivaţii, iar acestea pot fi suficient de puternice dacă vezi lucrurile din perspectiva corectă. Dacă ţi se va părea fascinant să studiezi modul în care corpul tău funcţionează, cum poți preveni şi remedia anumite simptome, cu siguranţă că cea mai mare parte a studiului nu va mai fi o povară, ci un motiv de satisfacţii.
De câţi ani ai nevoie pentru a deveni medic?
În România, facultatea de medicină durează 6 ani, iar după examenul de licenţă urmează încă un an de stagiatură. După stagiatură se va susţine examenul de rezidenţiat şi, în funcţie de rezultat vei putea alege specializarea şi vei începe perioada de rezidenţiat care durează între 3 şi 5 ani. În cazul medicilor de familie, rezidenţiatul durează 3 ani, iar pentru toate specializările interne durează 5 ani.
Rezidenţiatul este încheiat cu un examen important şi, dacă îl treci, poţi deveni medic specialist în domeniul în care te-ai pregătit. Prin urmare, abia acum este medic! După 10 sau chiar 12 ani!
În toată această perioadă va trebui să mergi la cursuri şi să acumulezi experienţă practică în clinici şi spitale, adică să ai contact direct cu pacienţii.
Vrei să fii medic sau om de ştiinţă?
După finalizarea celor 6 ani de facultate, poţi alege dacă urmezi drumul până la final pentru a deveni medic şi a trata pacienţii, sau intri în cercetare. Dacă te interesează ambele opţiuni, poţi deveni medic şi, totodată, om de ştiinţă.
Ca medic vei putea să ajuţi oamenii şi să schimbi multe vieţi, iar dacă acest lucru îţi va aduce satisfacţii s-ar putea ca aceasta să fie calea ta. Greu va fi să găseşti o altă profesie care să îţi aducă la fel de multe motivaţii ce cea de medic! Gândeşte-te cum te vei simţi când vei vedea cum părinţii îşi îmbrăţişează copilul căruia i-ai salvat viaţa în urma unei operaţii complicate.
Dar satisfacţii mari poţi avea şi ca om de ştiinţă, când vei vedea cum noul medicament pe care l-ai obţinut salvează viaţa oamenilor din întreaga lume!
Prin urmare, dacă te simţi pregătit pentru un loc de muncă în care va trebui să înveţi în fiecare zi ceva nou, medicina este pentru tine. Şi, pentru că este o cale dificilă şi solicitantă şi nu o aleg foarte mulţi, poţi să fii sigur că vei putea face carieră!