Pe românii care nu locuiesc la adresa din buletin îi așteaptă amenzi. Ce trebuie să facă pentru a nu se trezi cu Poliția la ușă
Românii care locuiesc la altă adresă decât cea din buletin riscă să fie amendați. Începând cu vara acestui an, românii au parte de obligații noi.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 16 Octombrie 2023, 15:41 | Actualizat: Luni, 16 Octombrie 2023, 15:41Mulți români preferă să nu își declare domiciliul sau nu au timp să o facă. Dacă până acum acțiunile lor nu au adus niciun fel de consecințe, aceștia nu vor mai putea să amâne momentul, deoarece riscă să primească amendă.
În vara anului 2023, a intrat în vigoare o nouă modificare de lege cu privire la obligațiile românilor care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate. Aceștia trebuie să ia măsuri imediat, pentru a nu fi nevoiți să suporte consecințe de ordin financiar.
Pe aceeași temăLa ce trebuie să se aștepte românii care nu locuiesc la adresa din buletin
Potrivit SpyNews, începând cu data de 10 iunie 2023 au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă față de cea din buletin. Ei au noi obligații și riscă să fie amendați dacă nu le respectă.
Pe aceeași temăCei care locuiesc la o altă adresă decât cea înscrisă pe cartea de identitate sunt obligați să își facă mutația în termen de 15 zile. Dacă refuză să facă asta, se pot aștepta la amenzi. Ei se pot trezi cu Poliția la ușă și vor fi nevoiți să suporte consecințele.
Verificările dispuse de Poliție sunt inopinate, iar românii nu se pot sustrage acestora. De asemenea, s-a stabilit un termen de 15 zile pentru a-și putea schimba domiciliul în cartea de identitate.
Pe aceeași temă„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, este specificat în noua modificare de lege.
Mai mult decât atât, aceștia trebuie să încheie un contract de comodat sau de închiriere cu proprietarul imobilului. Astfel se va reduce numărul chiriilor ilegale, dar și chiriașii vor beneficia de drepturile care li se cuvin. Totodată proprietarii vor avea mai multă siguranță în ceea ce privește bunurile lor.
Riscurile la care se supun românii care nu respectă legea
Românii care nu respectă legea riscă să primească amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei. De asemenea, prin lege au obligația de a cere eliberarea unui nou act de identitate în cazul schimbării domiciliului în termen de 15 zile.
Pe aceeași temăRomânilor li se recomandă să respecte noile modificări, astfel încât să nu fie nevoiți să dea explicații Poliției și să suporte costurile amenzilor.