Dacă până acum pe actul de identitate apăreau numele, prenumele titularului, sexul cetățenia, codul numeric personal, ei bine, potrivit unui nou proiect de lege, se va adăuga o serie nouă de informații.
Deși cartea de identitate a românilor este una dintre cele mai ”stufoase”, informațiile vitale lipseau. Un nou proiect de lege ar putea schimba acest lucru.
Citește și: De ce nu ai voie să zâmbești în poza de buletin și pașaport. Motivul pentru care este interzis acest lucru
Ce informații se vor regăsi pe cartea de identitate atât în forma simplă, cât și în format electronic
Pe lângă informațiile în legătură cu titularul cărții de identitate amintite mai sus, vor fi afișate și grupa sanguină, și factorul Rh. Acestea sunt vitale în situațiile neprevăzute care ar putea să-i pună viața în pericol titularului. Salvatorii ar putea beneficia de informații utile rapid și fără intervenții externe.
Potrivit SpyNews, toate aceste detalii vor fi afișate atât pe buletinul simplul, cât și pe cel electronic. Datele înscrise pe cele două sunt ușor diferite, cel electronic conținând mult mai multe informații.
Noul proiect de lege ar putea ajunge curând la primul vot din Parlament, cel al senatorilor, cu un raport favorabil.
Totodată, proiectul legislativ vizează modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale românilor, care au ca scop adăugarea unor noi informații ce vor apărea pe buletine.
În prezent există câteva diferențe între datele înscrise pe buletinele simple față de cele de pe buletinele electronice. Diferențe pe care românii poate nu le percepeau.
În prezent, datele cu caracter personal înscrise pe cartea de identitate simplă sunt:
- numele și prenumele titularului
- sexul
- cetățenia titularului
- data de naștere a titularului
- semnătura olografă a titularului
- imaginea facială a titularului
- Codul Numeric Personal
- adresa de domiciliu a titularului
În schimb, în format electronic sunt înscrise următoarele date:
- numele și prenumele titularului
- sexul
- cetățenia titularului
- data de naștere a titularului
- semnătura olografă a titularului
- imaginea facială a titularului
- Codul Numeric Personal
- adresa de domiciliu a titularului
- prenumele părinților titularului
- locul nașterii titularului
- certificate pentru autentificare sau semnătură electronică și, după caz, certificate pentru semnătură electronică calificată
- datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete
Citește și: De ce nu vom mai avea steagul României pe buletinele cu cip și vom avea steagul Europei
Potrivit noului proiect legislativ, se vor adăuga, atât pe cartea de identitate simplă, cât și pe cea electronică, grupa sanguină și factorul Rh.
Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro
Avertisment pentru stăpânii de câini și pisici. Animalele de companie la bloc devin și problema vecinilor. Ce spune lege... Rezultate Loto 5 octombrie 2023. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...