Antena Căutare

Actele necesare pentru schimbarea buletinului. Ce documente trebuie să prezinți pentru eliberarea noului act de identitate

Fie că este vorba despre expirarea buletinului, schimbarea numelui, pierdere sau schimbarea domiciliului, asigură-te că ai pregătit documentele corecte și că respecți termenele pentru a evita eventualele sancțiuni. Iată care sunt actele necesare pentru schimbarea buletinului.

Galerie
Schimbarea buletinului este un proces prin care cetățenii români trebuie să treacă atunci când actul de identitate actual expiră, se pierde, se deteriorează sau apar modificări în datele personale | Shutterstock

Schimbarea buletinului este un proces prin care cetățenii români trebuie să treacă atunci când actul de identitate actual expiră, se pierde, se deteriorează sau apar modificări în datele personale. Procesul este unul relativ simplu, atâta timp cât sunt respectate cerințele legale și sunt prezentate actele necesare. Iată care sunt pașii de urmat pentru schimbarea buletinului, conform legilor actuale din România, dar și detalii importante pentru a te asigura că totul decurge fără probleme.

Când trebuie schimbat buletinul

Schimbarea buletinului devine necesară în următoarele situații:

Expirarea valabilității buletinului (cartea de identitate are o valabilitate de 10 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, 10 ani pentru persoanele cu vârsta între 25 și 55 de ani și nelimitată pentru cei peste 55 de ani);

Articolul continuă după reclamă

Schimbarea numelui sau altor date personale (de exemplu, după căsătorie sau divorț);

Deteriorarea sau pierderea buletinului;

Schimbarea domiciliului;

Prima eliberare a buletinului la vârsta de 14 ani.

Actele necesare pentru schimbarea buletinului conform legilor în vigoare

Documentele necesare pentru schimbarea buletinului pot varia în funcție de motivul pentru care se face schimbarea. În general, iată care sunt actele pe care trebuie să le pregătești:

Buletin expirat sau înlocuirea buletinului deteriorat

Cererea pentru eliberarea buletinului – aceasta se completează la ghișeu sau poate fi descărcată de pe site-ul Direcției pentru Evidența Persoanelor;

- Actul de identitate expirat sau deteriorat – în original;

- Certificatul de naștere – în original și copie;

- Certificatul de căsătorie/divorț, dacă este cazul – în original și copie;

- Hotărârea judecătorească definitivă de schimbare a numelui, dacă este cazul – în original și copie;

- Actul de spațiu – dovada domiciliului (contract de proprietate, contract de închiriere, adeverință de la primărie, etc.), în original și copie;

- Chitanța pentru taxa de eliberare a buletinului – taxa este stabilită la nivel local și variază în funcție de județ.

Citește și: Reguli noi la schimbarea buletinelor. Cum vor arăta cărțile de identitate începând cu 2031

Schimbarea buletinului în caz de pierdere, furt sau distrugere

Pe lângă actele de mai sus, în situația pierderii, furtului sau distrugerii buletinului, este necesară și:

Declarația de pierdere/furt/distrugere – această declarație se completează la serviciul de evidență a persoanelor.

Schimbarea domiciliului

Dacă dorești să îți schimbi buletinul din cauza modificării domiciliului, trebuie să adaugi:

Dovada noului domiciliu – actul de spațiu pentru noua locuință, în original și copie (contract de vânzare-cumpărare, contract de închiriere, etc.).

Prima eliberare a buletinului la 14 ani

Pentru prima eliberare a buletinului, pe lângă certificatul de naștere și actul de spațiu, vor mai fi necesare:

Actul de identitate al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal – în original și copie;
Certificatul de căsătorie al părinților sau, după caz, certificatul de divorț – în original și copie, dacă este cazul.

Taxele pentru eliberarea buletinului

Taxa pentru eliberarea buletinului variază în funcție de localitate, dar este în general de aproximativ 7 lei. În cazul schimbării buletinului din motive de deteriorare, pierdere sau furt, se pot percepe taxe suplimentare. Este important să consulți site-ul Direcției de Evidență a Persoanelor din localitatea ta pentru detalii exacte privind taxele aplicabile.

Termenele pentru eliberarea buletinului. Cât timp durează să fie gata noul act de identitate

După depunerea actelor, buletinul se eliberează, în mod obișnuit, în termen de 7 până la 15 zile lucrătoare. În cazuri de urgență, este posibilă solicitarea eliberării rapide a buletinului, însă acest lucru depinde de specificul fiecărei Direcții de Evidență a Persoanelor.

Citește și: Ce înseamnă SPCEP, SPCJEP sau SPCLEP din buletin. Diferenţa dintre cele trei

Sancțiuni pentru neschimbarea la timp a buletinului

Conform legii, cetățenii au obligația de a solicita eliberarea unui nou buletin cu cel puțin 15 zile înainte de expirarea celui actual. În caz contrar, aceștia pot fi sancționați cu amenzi. De asemenea, în cazul pierderii, furtului sau distrugerii buletinului, trebuie să se anunțe autoritățile și să se solicite eliberarea unuia nou în termen de 15 zile de la constatarea faptului.

Schimbarea buletinului în România este un proces relativ simplu, atâta timp cât sunt respectate cerințele legale și sunt prezentate actele necesare. Fie că este vorba despre expirarea buletinului, schimbarea numelui, pierdere sau schimbarea domiciliului, asigură-te că ai pregătit documentele corecte și că respecți termenele pentru a evita eventualele sancțiuni. Pentru detalii suplimentare sau pentru informații specifice localității tale, poți consulta site-ul Direcției pentru Evidența Persoanelor.

Românul care a aruncat 123.000 de euro și bijuterii scumpe la gunoi, în Torino. De ce a făcut asta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 octombrie. Iuliana și Ovidiu au câștigat suma de 25.000 de lei!
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 octombrie. Iuliana și Ovidiu au câștigat suma de 25.000 de lei! Marti, 15.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x