Primăria din Oradea va plăti din bugetul local o amendă record de peste un milion de lei pentru că nu a reciclat gunoiul
Gunoaiele aruncate la întâmplare fac pagubă în buzunarele orădenilor! Primăria va plăti din bugetul local o amendă record de peste un milion de lei către Administraţia Fondului de Mediu.
Publicat: Miercuri, 04 Martie 2020, 20:10 | Actualizat: Miercuri, 04 Martie 2020, 20:14- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Şi asta pentru că în anul trecut a valorificat de trei ori mai puţine deşeuri decât în 2018. De vină sunt localnicii care nu aruncă selectiv gunoiul, iar deșeurile sunt astfel contaminate.
73 de mii de tone de gunoi s-a adunat anul trecut în Oradea. Însă pe drumul reciclării a ajuns o cantitate foarte mică de deşeuri.
Şi asta pentru că localnicii nu aruncă selectiv gunoiul, iar deşeurile sunt contaminate, chiar dacă la la staţia de sortare se lucrează la foc continuu la separarea lor pe categorii.
Celelalte deșeuri ce nu pot fi reciclate vor ajunge în incineratoare. Societatea care se ocupă de staţia de sortare din oraş a predat anul trecut firmelor specializate în reciclare doar 887 de tone de deşeuri, o cantitate mult prea mică.
Celelalte deșeuri ce nu pot fi reciclate vor ajunge în incineratoare. Societatea care se ocupă de staţia de sortare din oraş a predat anul trecut firmelor specializate în reciclare doar 887 de tone de deşeuri, o cantitate mult prea mică.
Din 100 tone de fracţie uscată adusă aici, la statia de sortare, doar 25% pot fi reciclate, restul sunt contaminate. Iar dintre acestea, o foarte mică parte sunt valorificate.
Istvan Szentes - director tehnic firma sortare: Procentul este maximum 12-15%, se situează între aceste procente, faţă de ţintele care ar fi trebuit să fie 45%, iar anul acesta să nu uităm ca avem ţintele mai mari de 50 la suta pentru valorificare.
Pentru că nu şi-a atins ţinta de valorificare a deşeurilor anul trecut, Primăria Oradea va plăti o amendă câtre Administraţia Fondului de Mediu.
Florin Birta, viceprimar Oradea: Nu ne-am încadrat în ţintele estimate de cei de la mediu şi atunci vom plati o penlaitatea de aproximativ 1.200.000 de lei.
Întrucât piaţa europeană este suprasaturată de deşeuri din întreaga lume, firmele care le transformă în noi materii prime îşi permit să selecteze clientela.
Ancuța Magda - director comercial firma reciclare: Având deşeu de foarte proasta calitate este foarte greu să faci o granulă de foarte mare calitate, sa reciclezi un material de calitate. Cred ca foarte mult ar trebui să se pună accentul pe colectare.
Doar că românilor nu le este foarte uşor să înţeleagă de ce este bine să selecteze deşeurile.
Localnic: De fiecare dat când cobor găsesc tot felul de lucruri care nici măcar nu ar trebui să fie în preajma copiilor şi oamnilor in varsta. Toate le arunca una peste alta.
Pe de altă parte, municipalitatea vrea că începând din acest an sa aplice amenzi celor care nu aruncă selectiv gunoiul. Rămâne de văzut dacă teama de amenzi îi va face pe cetăţeni mai responsabili.