Antena

Psihologii explică de ce milionarii ajung să facă lucruri extreme care le pun viața în pericol. Dezvăluiri despre turismul de lux

Un articol intitulat "Inside the mind of thrill-seeking billionaires" - "În mintea miliardarilor dornici de senzații tari", publicat de Daily Mail, explorează analiza psihologică a modului în care persoanele extrem de bogate iau decizii în ceea ce privește experiențele intense, care le pun viața în pericol. Din cauza evenimentului catastrofal care a cauzat pierderi de vieți omenești în dorința de a explora Titanicul, turismul de lux a devenit un subiect de interes extins, analizat în detaliu.

Autor: Cosmina Ambrose Publicat: Luni, 26 Iunie 2023, 15:07 | Actualizat: Luni, 26 Iunie 2023, 15:19
Galerie de imagini
Turismul extrem implică adesea căutarea unor părți ale lumii de obicei inaccesibile.
Profimediaimages.ro

Tragedia submersibilului Titan a pus în lumină o tendință în creștere în rândul celor mai bogați oameni din lume - turismul extrem. Miliardarii semnează contracte prin care își asumă moartea înainte de a se avenura atât în spațiu, cât și în adâncurile mării, iar acest lucru este studiat de către psihologi. Bogații se orientează către tururi pe Titanic și explorarea spațiului, deoarece siguranța financiară le-a făcut viața "banală", spune un psiholog citat de DailyMail.com.

Turismul extrem implică adesea căutarea unor părți ale lumii de obicei inaccesibile. Expediția spre epava Titanicului, este unul dintre cele mai recente exemple. Submersibilul Titan este o navă care transportă cinci persoane la adâncimi mari. Nava a fost descrisă ca fiind "experimentală", dar a făcut prima sa scufundare de succes către Titanic încă din 2021: "Este posibil ca miliardarii să fie mai predispuși să se implice în aventuri riscante și costisitoare din cauza banalității vieții de zi cu zi", spune psihologul.

Publicația menționată anterior arată că atunci când au apărut fotografii cu interiorul îngust al submersibilului, care nu are scaune, limitează mobilitatea și are saci pe post de toalete, oamenii au fost șocați să afle că cei cinci membri ai echipajului Titan au plătit 250.000 de dolari de persoană pentru un bilet care, de altfel, i-a dus spre moarte. Descoperirea resturilor din subersibil a determinat Paza de Coastă a SUA și OceanGate Expeditions să concluzioneze că cei aflați la bord au murit în urma unei implozii.

Pe aceeași temă

Ce spune Dr. Scott Lyons, un psiholog al cărui client este unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii, împătimit după senzații tari care îl apropie de moarte

Dr. Scott Lyons, un psiholog care consiliază unii dintre cei mai înstăriți oameni de pe planetă, a afirmat într-un interviu pentru DailyMail.com că avansul tehnologic a deschis calea către experiențe intense și tot mai periculoase pentru persoanele bogate. Zborul în spațiu, explorarea adâncurilor oceanului și parașutismul de pe Muntele Everest au un preț ridicat, pe care și-l pot permite doar cei cu venituri mari, dar și cu suficient curaj cât să-și asume contractual propria moarte.

Dr. Lyons a declarat că cei bogați caută un "sentiment de vitalitate", deoarece "sunt în siguranță în anumite părți ale vieții lor, cum ar fi finanțele, astfel încât ar putea căuta senzația și riscul în alte locuri". Siguranța financiară aduce putere, iar puterea dorința de a cuceri cât mai multe lucruri, însă au nevoie să simtă nesiguranța din alte locuri, astfel se aventurează fie în afara planetei sau îna dâncurile oceanului. De asemenea, cei foarte bogați ar putea fi în mod natural persoane care își asumă riscuri, ceea ce ar putea fi, în parte, motivul pentru care au ajuns la succes în primul rând, arată analiza.

Potrivit Grand View Research, se preconizează că industria globală a turismului de aventură se va extinde de la 322 de miliarde de dolari în 2022 la peste 1.000 de miliarde de dolari în 2023, pe măsură ce tot mai multe firme vor încerca să își extindă ofertele pentru turiștii temerari.

Dr. Lyons a declarat: "Oamenii căuta tot mai mult senzații tari dacă sunt predispuși la plictiseală. Pe măsură ce devii mai extravagant în viață, lucrurile devin mai puțin interesante. Cauți noutățile vieții pe măsură ce lucrurile devin atât de disponibile pentru tine". Aventurile oferă un "sentiment de vivacitate", a spus el. "Dacă există siguranță în anumite părți ale vieții lor, cum ar fi finanțele, unde nu se simt atât de riscante, ei ar putea căuta emoția și riscul în alte locuri. (...) Căutarea de senzații vine, de asemenea, în cazul persoanelor care doresc ameliorarea sau evitarea durerii. Și ne dă un sentiment de putere în acest moment".

Din echipajul submersibilului dispărut făcea parte miliardarul britanic Hamish Harding, cu o avere netă de 1 miliard de dolari, care a strâns averea din vânzarea de avioane private și deține trei recorduri mondiale Guinness pentru călătoriile extreme din trecut. De asemenea, la bord se afla omul de afaceri pakistanez, stabilit în Marea Britanie, Shahzada Dawood, în vârstă de 48 de ani, și fiul său Suleman, în vârstă de 19 ani.

Familia Dawood este una dintre cele mai bogate din Pakistan, dar are legături puternice cu Marea Britanie, iar Shahzada locuiește într-o casă cu șase dormitoare în valoare de 4,2 milioane de dolari (3,3 milioane de lire sterline) în Surbiton, Surrey, împreună cu soția Christine, care lucrează în calitate de life coach, fiul Suleman și fiica Alina. La bord se afla și directorul executiv al OceanGate, Stockton Rush, care are o avere netă estimată la 12 milioane de dolari, la fel ca și veteranul Marinei franceze Paul-Henri Nargeolet, cu o avere de 1,5 miliarde de dolari.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

Există un mecanism fiziologic puternic în spatele căutării de senzații tari, a explicat Dr. Lyons

Mecanismul fiziologic a fost explicat de către Dr. Lyons, care arată că sentimentul pe care îl au astfel de persoane este asemănător cu cel pe care l-ar avea cineva dacă ar alerga mai mult de cinci kilometri și este, de asemenea, comparabil consumului de droguri: "Acesta începe cu o parte a creierului numită amigdala, care evaluează consecințele negative și, în esență, pornește o cascadă de hormoni, cum ar fi dopamina, testosteronul, norepinefrina, adrenalina și serotonina", a spus el.

Acesta arată că sentimentul care duce la eliberarea emoțiilor de care au nevoie acești oamenii durează între 60 și 90 de secunde, după care valorile revin la normal.

"Există un întreg cocktail de hormoni care se eliberează și care oferă ameliorarea durerii sau endorfine, evitarea și, momentan, acest sentiment de putere, ridicându-ne deasupra acelui prag de amorțeală sau plictiseală".

Dr. Lyons a mai spus: "Persoanele cu un nivel ridicat de căutare a senzațiilor tari tind să urmărească în mod constant acest moment sau sentiment trecător care se aseamănă consumui de droguri; ne oferă același tip de sentiment pozitiv, doar că îl creăm prin circumstanțe, spre deosebire de a inhala sau consuma ceva".

El a adăugat: "Ca orice alt drog, căutarea de senzații creează un nivel de toleranță în creier. Avem nevoie de mai mult pentru a simți mai mult. S-ar putea să începi să faci un milion de dolari, dar apoi ai nevoie de două milioane, apoi îți asumi un risc, apoi îți asumi mai multe riscuri."

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
turism extrem submersibil implozie titanic
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 NHL, fenomenul mondial, se vede din acest an în platforma ta favorită! Cele mai tari meciuri se văd LIVE exclusiv în AntenaPLAY.
Stirile zilei Gheorghe Mustaţă, MGK666 şi clanurile Litraşu, Sadoveanu sau Ştoacă. Cine e vizat în dosarul "Ghost Gun"
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Cereale bogate în proteine. Nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta zilnică Catine.ro
Actrița celebră cu care Juan Soler a avut o relație secretă. Între ei există o diferență de 10 ani:... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. Ce a pățit studenta din Iran, care a ieșit în stradă în lenjerie intimă. Imaginile au făcut... Libertatea.ro
Elveția îi dă o lovitură puternică lui Putin: Oprește Rusia, printr-o mutare surprinzătoare Ziare.com
Cât de frumoasă este prima soţie a lui Walter Zenga. Are 63 de ani şi arată ca o adolescentă AntenaSport
Larisa Iordache, surpriză pentru soțul ei, Cristian Chiriță, cu ocazia zilei lui de naștere: „O să fii un... Elle
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România:... Spynews.ro
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!” BZI
Câți bani face Mircea Bravo din YouTube și Facebook: „Stăm destul de bine!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională HelloTaste.ro
Alertă în Italia. A apărut primul caz de ”gripă australiană”, care afectează și creierul Antena3.ro
AI poate aduce un viitor „catastrofal”, avertizează „nașul” tehnologiei. Ce recomandă expertul Yoshua... useit
Horoscopul zilei de 5 noiembrie 2024. Berbecii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
ATENȚIE la ofertele de Black Friday! Cum verifici un magazin online dacă este real Wall-Street
Negresa de post: rețetă delicioasă și pufoasă de negresă de post cu gem Kudika
Cine și-l amintește pe Doru Octavian Dumitru? Cum arată comediantul în octombrie 2024 Playtech
Acum s-a aflat totul. De ce inundațiile din Spania au făcut atât de multe victime Redactia.ro
Val de aer polar peste România. Zona unde temperaturile au scăzut deja la -10 grade pe timp de noapte Observator
Conținutul de colină din ou. Ce rol are acest nutrient în organism MediCOOL
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură HelloTaste
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului ProSport
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza pentru jumătatea lunii noiembrie 2024. Avertisment de ultimă oră Gandul
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către... CanCan
Excesul de zahăr și de grăsimi în timpul sarcinii poate pune în pericol sănătatea bebelușului. Cât de... DeParinti
Travis Kelce a vorbit despre „următorul pas” în relația sa. Sportivul și iubita lui, Taylor Swift, se... ZUTV
Cum te poți feri de înșelătoriile la telefon. Detaliile la care trebuie să fii atent UseIT
6 idei de deserturi cu dovleac. Rețete ideale de prăjituri de încercat toamna Hello Taste