Submersibilul Titan care a dispărut duminică în timpul unei excursii pentru a vedea epava Titanicului a suferit o "implozie catastrofală" și a ucis cinci persoane aflate la bord, au anunțat joi autoritățile. Submersibilul se îmbarcase inițial într-o călătorie în adâncurile mării din largul coastelor canadiene.
Ce au simțit cei cinci pasageri în momentul imploziei. Experți au declarat pentru CNN în detaliu ce s-a întâmplat la presiunea de 2,7 tone pe metru pătrat
Implozia s-ar fi produs într-o fracțiune de milisecundă cu o presiune atât de mare asupra submersibilului încât pasagerii nici nu și-ar fi putut da seama că au o problema. Astfel, au murit pe loc fără a simțit ceva.
„Au murit într-un mod în care nici măcar nu şi-au dat seama că erau pe cale să moară. În cele din urmă, printre multele moduri în care putem muri, acesta este nedureros”, a declarat specialista Aileen Marty pentru CNN.
Citește și: Accident sau destin nefast? Legătura tulburătoare a soției pilotului de pe subsersibil cu tragedia Titanic
Ce este o explozie catastrofală? O implozie subacvatică se referă la prăbușirea bruscă a navei spre interior. La aceste adâncimi există o presiune imensă asupra submersibilului și chiar și cel mai mic defect structural ar putea fi dezastruos, au declarat experții. La adâncimea la care se afla epava Titanicului, implozia s-ar fi produs într-o fracțiune de milisecundă. Fostul ofițer de marină Aileen Marty a declarat că implozia s-ar fi produs înainte ca cineva "din interior să își dea seama că există o problemă", potrivit CNN.
Aileen Marty, fost ofiţer de marină şi profesor la Florida International University a declarat pentru CNN că o implozie are loc la o vieză de 2.400 de kilometri pe oră și spune că întreaga construcție s-ar fi prăbușit fără ca pasagerii să își dea seama.
Tom Maddox, director executiv al Underwater Forensic Investigators, care a participat la o expediţie pe Titanic în 2005 a declarat: „Deci, la acea adâncime, presiunea probabil este de peste 2 tone pe centimetru pătrat, de peste 350 de ori mai mare decât presiunea de pe Pământ. Orice mică fisură ar putea provoca o implozie imediată, ceea ce ar distruge vasul”.
Destinația finală a Titanului a fost epava Titanicului, care se află pe fundul oceanului la aproape 13.000 de metri adâncime, la sud-est de Newfoundland.
În timp ce autoritățile încearcă acum să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat cu submarinul, acestea au de-a face cu un "mediu operațional incredibil de complex pe fundul mării, la peste trei kilometri sub suprafață", a declarat joi un oficial al Gărzii de Coastă americane.
Un fost aventurier care a văzut dintr-un submersibil Titanicul: "Cred că ar trebui să luăm o pauză. Acesta este locul de odihnă a peste 1.000 de oameni"
"În al doilea rând, ceea ce am reținut din călătoria mea acolo a fost că nu este vorba doar de o epavă. M-am dus acolo gândindu-mă că voi relata doar despre un naufragiu, dar ceea ce m-a lovit - mai ales în acel moment de rugăciune, și mi-a venit în minte - este că oamenii și-au pierdut viața. Bărbați, femei și copii. Mai mult de 1.000 dintre ei. Acesta este locul lor de odihnă finală. Acesta este un pământ sacru", a spus el.
"Cred că ar trebui să luăm o pauză, să ne dăm seama ce s-a întâmplat pentru a putea remedia lucrurile în viitor, dar să ne gândim și la pericolul și să ne gândim la caracterul sacru al acestui loc. Nu este o plimbare de plăcere. Nu este o destinație Disneyland", a adăugat el.
Accident sau destin nefast? Legătura tulburătoare a soției pilotului de pe subsersibil cu tragedia Titanic... Ce propoziție nu trebuie spusă copiilor. De ce nu e indicat ca părinții să spună celor mici să se calmeze...